Expert waarschuwt: deze populaire sekstrend is gevaarlijk

Chelsy Vanlerberghe-11 december 2024 om 10:56

Steeds meer jongeren experimenteren met choking. Maar experts maken zich zorgen, ze waarschuwden dat deze kink niet zonder risico is en dat je beter twee keer nadenkt voordat je eraan begint.

Volgens Dr. Debby Herbenick, professor volksgezondheid aan Indiana University, is er geen veilige manier om aan seksuele wurging te doen. "Sterfgevallen door consensueel wurgen zijn zeldzaam, maar ze gebeuren", zegt ze. Druk op de hals uitoefenen kan zorgen voor meer opwinding tijdens seks. Maar wat je vaak niet hoort, is dat het kan leiden tot bewusteloosheid, hersenschade en zelfs ongelukken met fatale afloop.

Een studie van Indiana University uit 2020 onder meer dan 4.000 studenten laat zien hoe populair deze kink is geworden. Bijna 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 4 trans en non-binaire studenten gaf aan dat ze recent door een partner gewurgd werden tijdens seks. Bij mannen ligt dat percentage een pak lager, rond de 7%. Opvallend: slechts een fractie van de 50-plussers heeft ooit seksuele verstikking geprobeerd.

De stijging van BDSM-dynamieken onder jongeren vraagt om betere educatie, stelt Herbenick. “Dit wordt op scholen niet besproken, terwijl veel jongeren er al mee experimenteren”, zegt ze in een interview met SexandPsychology.com.

Je leest online misschien over “veilige” technieken, maar volgens Herbenick kun je zelfs met lichte druk slagaders beschadigen of hersenschade oplopen. Herhaaldelijk doen kan de schade alleen maar vergroten.

Als je toch wilt experimenteren, zegt Herbenick: doe het zelden, gebruik lichte druk, en zorg dat je partner 100% oké is. Laat riemen en touwen sowieso achterwege. Maar zelfs dan blijf je risico’s nemen.

Dit doet 1 op de 10 liever dan het hebben van seks

Karen Luiken-07 juli 2025 om 15:15- Foto:

Photo by Dainis Graveris on Unsplash

Wat doe je liever: voor het slapengaan scrollen op je telefoon of intiem zijn met je lovah? Als het antwoord op die vraag ‘scrollen’ is, ben je niet de enige. Uit onderzoek is gebleken dat één op de tien mensen voor dezelfde optie kiest.

Het onderzoek in kwestie is gedaan door OnePlus, een technologiefabrikant die 2000 volwassenen uit het Verenigd Koninkrijk heeft ondervraagd. Een groot deel daarvan maakt zich regelmatig schuldig aan ‘doom scrollen’, waarbij ze – al liggend in bed – door social media-apps zoals TikTok of Instagram bladeren.

Is dat erg? Je denkt misschien van niet, maar deskundigen waarschuwen volgens The New York Post dat deze gewoonte heel veel schadelijke gevolgen met zich mee kan nemen. Denk aan geheugenverlies, verminderde informatieopslag of een verslechterde geestelijke gezondheid.

Een flink deel van de onderzoekdeelnemers bleek te kampen met slapeloosheid; zo’n 28 procent had daar last van, terwijl 22 procent zich vaak angstig of overweldigd voelde. Bij bijna de helft had het doom scrollen een negatieve invloed op de productiviteit en bij nog eens 28 procent verminderde het de creativiteit.

Gemiddeld verspilden de ondervraagden ruim 1,5 per dag aan doom scrollen. Klinkt veel? Het kan erger: bij generatie Z – bestaande uit mensen van 18 tot 27 jaar – ligt dit aantal op maar liefst 2,5 uur. En dat zijn dus 2,5 die ze ook aan andere zaken (zoals intimiteit met hun partner) kunnen besteden.

Schrijf je in voor 'Kotmadam Sarafian'

Simon Smetryns-04 juli 2025 om 09:11

Studeer je in Gent (of ga je binnenkort in Gent studeren), ben je niet bang voor een beetje camera-actie en wil je vanaf september 2025 tot en met juni 2026 op kot? Dan is dit je kans!

Voor het tweede seizoen van 'Kotmadam Sarafian' op VTM zoekt productiehuis Borgerhoff & Lamberigts TV nieuwe studenten die samen met Barbara Sarafian onder één dak willen wonen. Barbara is niet zomaar een huisbaas: ze is je kotmadam, een luisterend oor en soms ook een strenge mama. Maar vooral iemand die van het kot een warme thuis maakt, met duidelijke afspraken én genoeg ruimte voor plezier en vriendschap.

Klinkt dit als iets voor jou? Schrijf je dan nu in en wie weet beleef jij binnenkort een uniek kotavontuur.

Opgelet: je kan nog inschrijven tot zondag 13 juli '25.

Ontdek meer