We kennen het allemaal: een topavond, maar je wordt wakker met een knoop in je maag. Wat heb je gezegd? Wat heb je gedaan? Misschien niets gênants, maar toch voel je je anxious. Dat heet 'hangxiety'. Maar niet alle alcohol is even slecht. Hier is wat je beter niet drinkt als je die vervelende 'hangxiety' wilt vermijden.
Welke alcohol je beter (niet) drinkt om ‘hangxiety’ te vermijden
Niet alle drank is even slecht voor je mentale staat de ochtend erna. Sommige opties zijn oké, terwijl andere je hartslag en hoofd helemaal gek maken. Volgens neuropsychofarmacoloog professor David Nutt, die erover sprak met National Geographic, veroorzaakt zelfs een kleine hoeveelheid alcohol veranderingen in je hersenen. Bij grotere hoeveelheden kan dat leiden tot angstgevoelens.
Hoe komt het dat alcohol je anxiety geeft?
- Stress overload: Je cortisol (stresshormoon) stijgt, samen met je bloeddruk en hartslag. Gevolg: je voelt je extra onrustig.
- Uitdroging: Alcohol maakt je dorstig, want het laat je meer plassen. Uitdroging maakt je moe, dizzy én anxious.
- Dopamine drop: Je "happy hormone" zakt tijdens een kater, wat je humeur ook niet helpt.
Fun fact: Je brein compenseert tijdens het drinken al door je wakker te houden. De volgende ochtend gaat dat door, waardoor je hart sneller slaat en je je extra gestrest voelt. Professor Nutt vertelde aan The Telegraph dat deze effecten pas verdwijnen als je hersenen weer in balans zijn.
Wat drink je dan beter wél?
- Bier: Bier krijgt vaak de schuld van de “beer blues,” maar het is eigenlijk een goede optie. Professor Nutt legt uit aan The Telegraph dat bier vroeger zelfs werd gedronken om gehydrateerd te blijven. Het vult meer dan andere dranken, waardoor je er vaak minder van drinkt. Alcoholvrij of alcoholarm bier? Nog beter!
- Hard seltzer: Dranken zoals White Claw zijn populair dankzij hun lage caloriegehalte, maar ze hebben ook een ander voordeel: minder alcohol en minder congeneren (stoffen die je kater erger maken). Dr. Scott Braunstein vertelde aan Bumble dat hard seltzers minder van deze stoffen bevatten dan bijvoorbeeld rode wijn, brandy of whiskey.
Wat kan je beter skippen?
- Brandy en whiskey: Deze dranken worden gerijpt in vaten, wat ze meer smaak en complexiteit geeft. Maar dat maakt ze ook schadelijker. “Complexe alcoholen, die krachtiger zijn dan gewone alcohol, zorgen voor meer aanpassingen in de hersenen. Hierdoor word je sneller dronken en krijg je hevigere katers en meer angstgevoelens,” legt professor Nutt uit.
- Rode wijn: Slechter dan witte wijn, omdat het tyramine en histamines bevat, stoffen die angstgevoelens kunnen triggeren.
Slaap jij met twee kussens? Volgens deze kinesist is dat een slecht idee
Ben jij iemand die elke nacht met twee kussens onder z’n hoofd ligt? Dan heeft een expert op TikTok slecht nieuws voor je: het is blijkbaar allesbehalve goed voor je houding.
Sammy Spiegel, een kinesist met meer dan 13 jaar ervaring, noemt het zelf het ‘Two Pillow Syndrome’ en zweert dat het echte gevolgen heeft. Volgens haar kan slapen met twee kussens zorgen voor een ‘nekhump’: een onnatuurlijke kromming in je bovenrug die je houding op lange termijn kan verpesten.
Het probleem? Veel mensen hebben overdag al een slechte houding door ingezakt te zitten op hun bureau of bank. Als je dan ook nog eens je hoofd omhoog propt met extra kussens, went je ruggengraat aan een foute positie. In plaats van ’s nachts je lichaam te laten herstellen, train je het net verder in een slechte houding. Gevolg? Meer kans op nekpijn, rugklachten en een kromme bovenrug.
Spiegel raadt aan om met één kussen te slapen of, als je echt all-in wil gaan, zonder kussen. Voelt dat te extreem? Dan kan een opgerolde handdoek onder je nek extra steun geven.
Niet alleen je kussenkeuze is belangrijk. Spiegel waarschuwt ook voor matrassen die zich volledig naar je lichaam vormen, zoals sommige traagschuimmatrassen. Ze legt uit dat je lichaam zich dan de hele nacht in dezelfde (soms slechte) houding vastzet. Je ruggengraat krijgt op die manier geen kans om te herstellen of natuurlijk te bewegen. In plaats daarvan blijf je urenlang in een positie liggen die je misschien overdag al verkeerd gebruikt.
Hogeschool PXL overschrijdt de kaap van 11.000 studenten
Hogeschool PXL blijft groeien en heeft nu officieel meer dan 11.000 studenten op de campus in Hasselt en Diepenbeek. Steeds meer jongeren kiezen voor de praktijkgerichte opleidingen en de flexibele instroommomenten van de hogeschool.
Vooral de februaristart wordt populairder, zeker bij de lerarenopleiding. “Veel studenten willen hun studietraject bijsturen zonder een volledig jaar te verliezen,” zegt Heidi Croes, directeur onderwijs. Volgens haar blijven de PXL-opleidingen groeien omdat ze inspelen op wat studenten én het werkveld nodig hebben.
Volgens algemeen directeur Ben Lambrechts bewijst deze mijlpaal dat de hogeschool blijft groeien zonder haar persoonlijke aanpak te verliezen. “Onze studenten worden vanaf dag één behandeld als junior-collega’s en groeien uit tot echte professionals met de PXL X-factor. Ik ben ervan overtuigd dat in elke Limburgse familie wel een PXL’er studeert of heeft gestudeerd.”
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 16/02 The Weeknd
- 17/02 Ed Sheeran
- 17/02 Kessy Kangala
- 18/02 Simon Wauman
- 19/02 Millie Bobby Brown