Black Friday is in aantocht, en dat betekent maar één ding: deals, steals en een tsunami aan promo’s. Maar voordat je al je zuurverdiende centjes uitgeeft aan dingen die je niet echt nodig hebt, geven wij je dé tips om slim te shoppen.
Met deze tips overleef jij Black Friday als een pro
1. Maak een lijstje én blijf bij je lijstje
Een lijstje maken is niet alleen voor je mama in de supermarkt. Denk op voorhand na over wat je écht nodig hebt: een nieuwe laptop, winterkleding, of misschien die noise-cancelling headphones zodat je kotgenoten eindelijk stil zijn tijdens je studiesessies? Stick to the list en vermijd impulsaankopen.
2. Check de prijzen op voorhand
Black Friday-deals lijken soms te mooi om waar te zijn. Maar guess what? Soms zijn ze dat ook. Check al enkele weken voor Black Friday de prijzen van je favo items. Zo weet je zeker dat die 50% korting écht een korting is en geen opgeblazen promo.
3. Stel een budget in (en hou je eraan)
We snappen het: het is verleidelijk om all-in te gaan tijdens Black Friday. Maar als je maandbudget eraan gaat, kun je straks alleen nog instant-noedels eten tot kerst. Zet een bedrag opzij dat je mag spenderen, en blijf daar binnen. Je portemonnee zal je dankbaar zijn.
4. Skip de FOMO
We snappen het: de term ‘limited stock’ of ‘op=op’ voelt als een tik tegen je portemonnee. Maar eerlijk? Je hoeft niet álles te kopen wat je leuk vindt. Black Friday deals lijken wel magisch, maar er zijn vaak soortgelijke kortingen tijdens andere periodes, zoals Kerst of de zomer.
5. Er is altijd nog Cyber Monday
Cyber Monday, de online tegenhanger van Black Friday, komt er direct achteraan. Soms zijn de deals zelfs nóg beter, dus bewaar wat budget.
6. Shop samen met vrienden
Samen shoppen = samen besparen. Spreek met vrienden af om een gezamenlijke bestelling te plaatsen. Zo deel je de verzendkosten.
7. Vraag naar studentenkortingen
Veel merken geven extra korting aan studenten. Zelfs op Black Friday! Vergeet je studentenkaart of -code dus niet. Bonuspunten als je ook de Black Friday-deal kunt combineren met die korting.
'Summer penis' is echt een ding en dit is wat je erover moet weten
Zwoele temperaturen, zweterige T-shirts en… een opvallend vollere penis? Jep, het fenomeen ‘summer penis’ doet opnieuw de ronde. Volgens dokters is het iets waar sommige mannen effectief last van – of net baat bij hebben.
Volgens huisarts Dr. Chun Tang is het geen officiële medische aandoening, maar eerder een veelbesproken observatie: “Bij warm en vochtig weer zetten de bloedvaten uit. Daardoor kan de penis er wat groter of voller uitzien, zeker in ontspannen toestand.” Met andere woorden: meer doorbloeding is meer volume.
Dat effect is tijdelijk en volledig onschuldig. Dr. Tang benadrukt dat alles weer normaliseert zodra de temperaturen dalen. Wel belangrijk: wie merkt dat er plots iets echt abnormaal verandert (denk aan zwelling, pijn of ongemak), laat zich best even nakijken door een arts. “Dat kan wijzen op een infectie of blessure,” zegt hij.
Dus ja, ‘summer penis’ bestaat. Maar voor je gaat googelen of een spiegel checkt: geen stress, het is gewoon je lichaam dat reageert op de hitte.
Je herbruikbare drinkfles is een bacteriebom, tenzij je dit doet
Of je nu zweert bij je Stanley Cup, je Dopper of een random plastieken fles die al maanden meegaat: de kans is groot dat dat ding dringend eens een goeie wasbeurt nodig heeft. Volgens microbioloog Primrose Freestone kunnen er na 24 uur al tot 2 miljoen bacteriën per milliliter in zitten. Da's meer dan op een toiletbril.
En als je die dan 's ochtends gewoon opnieuw vult zonder af te wassen? Dan geef je al die beestjes gewoon nog een dagje extra speeltijd. Denk aan E. coli, de poepbacterie, maar ook Streptococcus, Staphylococcus en schimmels. Die kunnen leiden tot maagklachten, allergische reacties of zelfs infecties aan de urinewegen en longen.
Slechts 16% van de jongeren geeft toe hun fles meer dan één keer per maand te wassen. Eén Redditgebruiker biechtte op: Huisarts Dr. Suhail Hussain waarschuwt: “Wie zijn fles niet regelmatig wast, loopt meer risico op diarree, overgeven en allergieën.”
Hoe was je je fles wél goed?
Volgens arts Donald Grant (The Independent Pharmacy) moet je je fles minstens een paar keer per week grondig schoonmaken. Gewoon vullen met heet water en afwasmiddel, goed schudden of laten weken, en zeker de dop en schroefdraad niet vergeten. Een klein borsteltje kan helpen om moeilijk bereikbare hoekjes proper te krijgen.
Laat je fles ook liever niet in de zon liggen en vul ze bij voorkeur enkel met water. Dingen als eiwitshakes of energiedrinks maken de binnenkant nog sneller vuil.Je herbruikbare drinkfles is een bacteriebom – tenzij je dit doet
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 30/07 Lisa Kudrow
- 31/07 J.K. Rowling
- 01/08 Viktor Verhulst
- 02/08 Emma Bale
- 04/08 Barack Obama