Waarom ‘bed rotting’ slechter is dan je denkt: experts leggen uit

Chelsy Vanlerberghe-15 november 2024 om 14:10

Op TikTok lijkt het de ultieme self-care: een hele dag in bed blijven liggen om te “herstellen”. Maar experts waarschuwen dat deze trend, bekend als ‘bed rotting’, meer kwaad dan goed doet. Het kan leiden tot serieuze problemen zoals hoge bloeddruk, gewichtstoename, slaapproblemen en zelfs depressie.

Waarom? Te lang in bed blijven verstoort je slaapritme, beperkt je blootstelling aan daglicht en zorgt ervoor dat je hersenen bed associëren met wakker zijn in plaats van slapen. En slaaptekort inhalen door in het weekend uit te slapen? Vergeet het maar. Volgens slaapexpert Adeel Ul-Haq bouw je daarmee alleen maar een ‘slaapschuld’ op, wat leidt tot minder energie en gezondheidsproblemen.

Waarom is het zo slecht?

  1. Je lichaam went eraan om niet actief te zijn Als je hele dagen ligt, krijgt je lichaam de boodschap dat beweging niet nodig is. Dit kan leiden tot verminderde energie, spierafbraak en gewichtstoename. En ja, dat betekent ook meer risico op ziektes zoals diabetes en hartproblemen.
  2. Je slaapritme raakt volledig verstoord Door overdag veel te slapen, raakt je interne klok – je circadiaan ritme – helemaal in de war. Dit ritme bepaalt je slaap-waakcyclus en reguleert belangrijke processen zoals hormoonproductie. Resultaat? Moeilijker in slaap vallen, onrustige nachten en overdag slaperigheid.
  3. Te weinig daglicht schaadt je hormonen Zonder blootstelling aan zonlicht maakt je lichaam minder melatonine aan, het hormoon dat je helpt in slaap te vallen. Te weinig daglicht kan ook bijdragen aan stemmingsstoornissen zoals winterdepressie. En ja, dat wordt alleen maar erger tijdens de donkere maanden.
  4. Risico op fysieke gezondheidsproblemen Te lang liggen verhoogt je kans op hoge bloeddruk, ook wel supine hypertensie genoemd. Dit gebeurt omdat je lichaam minder goed bloed en zuurstof rondpompt. Hetzelfde geldt voor rugklachten en een slechtere doorbloeding.
  5. Je mentale gezondheid kan eronder lijden Hoewel ‘bed rotting’ ontspannend lijkt, kan het juist gevoelens van stress en depressie versterken. Hoe langer je ligt, hoe minder energie je hebt om dingen te ondernemen. Dit kan een vicieuze cirkel worden van minder activiteit en meer negatieve emoties.

Dus, wat kan je eraan doen? Fix een vast slaapritme door elke dag rond dezelfde tijd op te staan en zorg dat je slaapkamer koel, rustig en schermvrij is. Blijf overdag in beweging en zoek genoeg daglicht om je energie en hormonen in balans te houden. Gebruik je bed dus vooral om in te slapen, niet om in te wonen.

Student Street Soccer strijkt opnieuw neer in Gent

Karen Luiken-19 april 2025 om 07:55

Dit is een oproep aan alle sportieve studenten in Gent en omstreken. Volgende week staat het Sint-Pietersplein twee dagen in het teken van Student Street Soccer, een evenement waarbij studenten en voetbal op een feestelijke manier samenkomen.

Student Street Soccer is een tweedaags straatvoetbaltoernooi dat dit jaar alweer zijn zestiende editie viert. De organisatie is in handen van de Vlaamse Economische Kring (VEK).

Op woensdag 23 april gaat het evenement om 12.00 uur van start met een aantal poules én de volledige vrouwencompetitie. Diezelfde dag is om 20.30 uur de finale voor de vrouwen.

Een dag later, op donderdag 24 april, begint het programma om 10.00 uur en is het de beurt aan de tweede helft van de poules. De finale vindt deze dag om 21.00 uur plaats.

Naast een grote hoeveelheid potjes topvoetbal kunnen de aanwezigen ook genieten van summerbeats, tal van randactiviteiten én (hopelijk) een heerlijk lentezonnetje. Tagmag is ook van de partij en staat beide dagen met een stand op het Sint-Pietersplein. Kom jij ons begroeten? Tot dan!

Meer informatie over het evenement vind je op Facebook en Instagram.

Volgens deze seksexpert bestaan er 15 soorten orgasmes, en zo ervaar je ze allemaal

Brecht Roelants-11 april 2025 om 13:49

Een orgasme is niet altijd “hetzelfde gevoel”. Volgens seksoloog Jessica Toscano bestaan er minstens 15 verschillende soorten, van de klassieke tot de verrassend ongewone. En ja, je kan ze allemaal leren kennen.

Orgasmes zijn niet alleen goed voor je humeur, ze boosten ook je mentale gezondheid, versterken je band met je partner én, letterlijk, je brein. Maar wist je dat er niet één, niet twee, maar minstens 15 verschillende soorten orgasmes zijn?

Seksuoloog en journalist Jessica Toscano zette ze op een rij voor Daily Mail, mét tips om ze zelf te ervaren. Of je nu op zoek bent naar meer variatie, meer intensiteit of gewoon nieuwsgierig bent: deze lijst is next-level interessant.

Hier zijn de 15 orgasmes die Toscano onderscheidt:

1. Clitoraal
Dé klassieker. Met meer dan 10.000 zenuwuiteinden is de clitoris het meest gevoelige plekje in het lichaam. Geen verrassing dat dit type orgasme het vaakst voorkomt.

2. Vaginaal
Bereikt via penetratie. Ongeveer 20% van de vrouwen kan dit zonder extra stimulatie ervaren, het is dus iets zeldzamer, maar vaak intens.

3. Cervicaal
Diep in de vagina zit de baarmoederhals (cervix). Stimulatie hiervan kan leiden tot een ander soort, dieper orgasme dat volgens sommigen ook emotioneel aanvoelt.

4. G-spot
Bestaat-ie nu echt of niet? Wetenschappelijk is er discussie, maar veel vrouwen zeggen wél duidelijk plezier te voelen wanneer dat gebiedje gestimuleerd wordt.

5. Vrouwelijke ejaculatie (squirting)
Bij sommige vrouwen leidt stimulatie tot het onwillekeurig vrijkomen van vocht, een mix van urine en afscheiding. Volgens studies ervaart 10 tot 54% dit ooit.

6. Prostaat-orgasme
Ook wel de "mannelijke G-spot". Via stimulatie van de prostaat (rectaal) kunnen mannen een ander soort orgasme beleven, soms zelfs zonder ejaculatie.

7. Anaal
Stimulatie rond of in de anus kan de bekkenbodemspieren triggeren, wat bij sommige mensen leidt tot een extra intens of langer orgasme.

8. Tepel-orgasme
Niet supergangbaar, maar sommige vrouwen (en mannen) kunnen een orgasme ervaren puur via tepelstimulatie. Voor de meeste mensen is het vooral een fijne aanvulling.

9. Blended orgasm
Twee of meer tegelijk, bijvoorbeeld clitoraal én G-spot. Extra krachtig, omdat verschillende zones tegelijk geactiveerd worden in de hersenen.

10. Meervoudige orgasmes
Vooral vrouwen kunnen ze achter elkaar beleven zonder pauze. Een zeldzame skill bij mannen (minder dan 10% kan het), maar voor vrouwen is het een waar superpower.

11. Erogene zones
Denk aan de nek, oren, binnenkant van de dijen... Sommige mensen kunnen klaarkomen door deze plekken intens te laten stimuleren, zonder genitale aanraking.

12. Energetisch orgasme
Zonder fysiek contact. Sommige mensen ervaren een intens orgasme puur door ademhaling, meditatie of een golf van seksuele energie. Klinkt zweverig, maar bestaat echt.

13. Sport-orgasme
Yep, een ‘coregasm’ is een ding. Vooral tijdens intensieve buikspieroefeningen kunnen sommige mensen onverwacht klaarkomen, meestal in hun tiener- of twintigerjaren.

14. Borstvoedingsorgasme
Niet seksueel als het om baby’s gaat, maar sommige vrouwen ervaren wel plezierige sensaties door de hormonale en lichamelijke reacties. Binnen de kink-scene komt het ook voor.

15. Slaap-orgasme
De ‘wet dream’ is een klassieker, en niet alleen bij pubers. Seksuele dromen kunnen tot echte orgasmes leiden, zelfs zonder aanraking.

Dus… dacht je dat je alles al kende van seks? Think again. Toscano’s lijst laat zien hoe divers, persoonlijk en fascinerend seksuele beleving kan zijn. En misschien is deze zomer hét moment om eens te ontdekken welk type orgasme jij nog niet kende, maar wél wil leren kennen.

Ontdek meer