Bloedserieus Leuven organiseert dit jaar opnieuw een bloedinzameling in het centrum, dat is al van drie edities geleden. Op 20 en 21 november kunnen studenten bloed doneren in het gymnasium of in Alma 2, een locatie die makkelijker bereikbaar is voor wie les volgt in het hart van de stad.
Bloedserieus Leuven keert terug naar centrum
“We willen het voor iedereen zo laagdrempelig mogelijk maken,” vertelt Annabel Teeuwen, voorzitter van Bloedserieus Leuven. De organisatie verwacht dit jaar zo’n 2200 donaties, waarmee het meteen de grootste bloedinzameling van België is.
De start van de actie wordt op maandag 18 november feestelijk ingezet door Luc Sels, rector van KU Leuven. Hij geeft met zijn eerste donatie het goede voorbeeld. “Elke dag hebben onze collega’s in het universitair ziekenhuis bloed nodig om levens te redden,” zegt hij. “Ik steun dit initiatief met veel plezier en roep alle studenten op om ook te doneren.” Naast de rector zijn er negentien faculteiten en hogescholen die de uitdaging aangaan: in een vriendschappelijke competitie wordt gestreden om de titel van Beste Bloedgevende Faculteit. Dankzij de locatie in het stadscentrum krijgen vooral de opleidingen met lessen in die buurt een extra duwtje in de rug.
Voor studenten die geen bloed kunnen of willen doneren, is er nog een andere optie. Op 18 en 19 december organiseert Bloedserieus Leuven speciale plasmadagen in het donorcentrum van de stad. Ook hier worden donoren warm bedankt voor hun bijdrage aan het goede doel. Met al deze initiatieven hoopt Bloedserieus opnieuw een groot succes te boeken en zoveel mogelijk Leuvense studenten te mobiliseren.
Meer info vind je via deze link.
Hoeveel bedpartners zijn ‘ideaal’? Studie legt opvallende cijfers bloot
Het blijft een gevoelig onderwerp: je ‘body count’. Toch blijft de vraag regelmatig terugkomen in gesprekken met vrienden, dates of tijdens een spicy truth or dare-ronde. Maar hoeveel bedpartners worden eigenlijk als ‘sociaal aanvaardbaar’ gezien? Een nieuwe studie uit het tijdschrift Social Psychological and Personality Science zocht het uit.
Volgens het onderzoek is het ideale aantal seksuele partners voor mannen ergens tussen de 4 en 5, waarvan 2 à 3 casual. Bij vrouwen ligt dat ‘magische’ getal lager: 2 tot 3 partners, met maximaal 1 of 2 losse flings. Ook opvallend: mannen beleven hun eerste keer gemiddeld tussen 18 en 20 jaar, terwijl vrouwen dat iets vroeger doen, tussen 16 en 18.
Waarom die ‘ideale’ aantallen zo laag liggen? Simpel: hoe hoger je getal, hoe sneller mensen oordelen. Yep, die dubbele standaarden leven nog steeds. Vrouwen krijgen sneller kritiek als ze met meerdere personen het bed deelden, terwijl mannen dan weer afgerekend worden als ze ‘te weinig ervaring’ hebben. Gezellige contradictie.
Toch staan die cijfers haaks op het werkelijke gemiddelde. In de VS ligt dat op 14 bedpartners per persoon. En in België? Volgens een eerdere studie van Durex is dat gemiddeld 7,5 – dus zo’n 7 à 8. Helemaal niet shockerend dus als je geen maagd bent tegen je twintigste of je ooit een one night stand hebt gehad.
Een ander interessant weetje: volgens een recente enquête bij 2.000 volwassenen geeft 1 op de 4 mensen in een relatie toe dat ze hun body count verzwijgen voor hun partner. Sommigen werden nooit iets gevraagd, anderen draaien het getal bewust omlaag “om drama te vermijden”.
Of het nu 2 of 22 is: zolang je zelf oké bent met je keuzes (en veilig speelt), is er geen reden om je te schamen. Geen enkel cijfer definieert jouw waarde of ervaring.
100.000 stappen in één dag: wat doet dat met je lijf?
We weten het: 10.000 stappen per dag is zowat de gouden regel. Maar YouTuber JackSucksAtLife dacht: waarom niet gewoon 100.000 stappen op één dag doen? En dus wandelde hij zichzelf letterlijk kapot in een extreme challenge van meer dan 15 uur. Spoiler: zijn voeten hebben het gevoeld.
Dus, wat deed dat met zijn lijf? Na zo’n 25.000 stappen begon de miserie: zijn rug kraakte, enkels deden pijn en de vermoeidheid klopte aan. “Het ging nog nét", zei hij toen. Maar vanaf 75.000 stappen werd het gewoon puur afzien. “Elke stap deed pijn. Mijn enkels waren opgezwollen en mijn schoenen zaten niet meer comfortabel.” De laatste 15.000 stappen waren volgens hem “de hel”.
Na 15 uur, 28 minuten en 22 seconden wandelen was het eindelijk voorbij. Maar zelfs dan was de nachtmerrie niet gedaan: zijn voeten zaten vol blaren, hij kreeg zijn schoenen amper uit en een klein heuveltje opwandelen lukte niet meer. “Ik was zó kapot,” zei hij.
Zin om zelf ooit zoiets te proberen? Misschien niet het slechtste idee voor je uithouding (veel stappen = gezond, weet je wel), maar zorg voor goeie schoenen, voorzie blarenpleisters en denk twee keer na voor je eraan begint.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 10/05 MEAU
- 10/05 Shania Gooris
- 11/05 Sabrina Carpenter
- 13/05 Robert Pattinson
- 14/05 Martin Garrix