Bloedserieus Leuven keert terug naar centrum

Chelsy Vanlerberghe-15 november 2024 om 12:46

Bloedserieus Leuven organiseert dit jaar opnieuw een bloedinzameling in het centrum, dat is al van drie edities geleden. Op 20 en 21 november kunnen studenten bloed doneren in het gymnasium of in Alma 2, een locatie die makkelijker bereikbaar is voor wie les volgt in het hart van de stad.

“We willen het voor iedereen zo laagdrempelig mogelijk maken,” vertelt Annabel Teeuwen, voorzitter van Bloedserieus Leuven. De organisatie verwacht dit jaar zo’n 2200 donaties, waarmee het meteen de grootste bloedinzameling van België is.

De start van de actie wordt op maandag 18 november feestelijk ingezet door Luc Sels, rector van KU Leuven. Hij geeft met zijn eerste donatie het goede voorbeeld. “Elke dag hebben onze collega’s in het universitair ziekenhuis bloed nodig om levens te redden,” zegt hij. “Ik steun dit initiatief met veel plezier en roep alle studenten op om ook te doneren.” Naast de rector zijn er negentien faculteiten en hogescholen die de uitdaging aangaan: in een vriendschappelijke competitie wordt gestreden om de titel van Beste Bloedgevende Faculteit. Dankzij de locatie in het stadscentrum krijgen vooral de opleidingen met lessen in die buurt een extra duwtje in de rug.

Voor studenten die geen bloed kunnen of willen doneren, is er nog een andere optie. Op 18 en 19 december organiseert Bloedserieus Leuven speciale plasmadagen in het donorcentrum van de stad. Ook hier worden donoren warm bedankt voor hun bijdrage aan het goede doel. Met al deze initiatieven hoopt Bloedserieus opnieuw een groot succes te boeken en zoveel mogelijk Leuvense studenten te mobiliseren.

Meer info vind je via deze link.

Money Moves: podcast over findom, sparen en geld uitgeven!

Simon Smetryns-15 november 2024 om 16:00

In Money Moves heeft TAGMAG Insider Kobe Peeters het met actrice Lotte De Clerck, ‘Tagmansion’-ster Kessy Kangala en finfluencer Charlotte Van Brabander over all things money! Hoeveel heeft de gemiddelde student al gespaard? Hoeveel geld mag je uitgeven? Een open gesprek met financiële tips en nieuwe inzichten.

Waarom ‘bed rotting’ slechter is dan je denkt: experts leggen uit

Chelsy Vanlerberghe-15 november 2024 om 14:10

Op TikTok lijkt het de ultieme self-care: een hele dag in bed blijven liggen om te “herstellen”. Maar experts waarschuwen dat deze trend, bekend als ‘bed rotting’, meer kwaad dan goed doet. Het kan leiden tot serieuze problemen zoals hoge bloeddruk, gewichtstoename, slaapproblemen en zelfs depressie.

Waarom? Te lang in bed blijven verstoort je slaapritme, beperkt je blootstelling aan daglicht en zorgt ervoor dat je hersenen bed associëren met wakker zijn in plaats van slapen. En slaaptekort inhalen door in het weekend uit te slapen? Vergeet het maar. Volgens slaapexpert Adeel Ul-Haq bouw je daarmee alleen maar een ‘slaapschuld’ op, wat leidt tot minder energie en gezondheidsproblemen.

Waarom is het zo slecht?

  1. Je lichaam went eraan om niet actief te zijn Als je hele dagen ligt, krijgt je lichaam de boodschap dat beweging niet nodig is. Dit kan leiden tot verminderde energie, spierafbraak en gewichtstoename. En ja, dat betekent ook meer risico op ziektes zoals diabetes en hartproblemen.
  2. Je slaapritme raakt volledig verstoord Door overdag veel te slapen, raakt je interne klok – je circadiaan ritme – helemaal in de war. Dit ritme bepaalt je slaap-waakcyclus en reguleert belangrijke processen zoals hormoonproductie. Resultaat? Moeilijker in slaap vallen, onrustige nachten en overdag slaperigheid.
  3. Te weinig daglicht schaadt je hormonen Zonder blootstelling aan zonlicht maakt je lichaam minder melatonine aan, het hormoon dat je helpt in slaap te vallen. Te weinig daglicht kan ook bijdragen aan stemmingsstoornissen zoals winterdepressie. En ja, dat wordt alleen maar erger tijdens de donkere maanden.
  4. Risico op fysieke gezondheidsproblemen Te lang liggen verhoogt je kans op hoge bloeddruk, ook wel supine hypertensie genoemd. Dit gebeurt omdat je lichaam minder goed bloed en zuurstof rondpompt. Hetzelfde geldt voor rugklachten en een slechtere doorbloeding.
  5. Je mentale gezondheid kan eronder lijden Hoewel ‘bed rotting’ ontspannend lijkt, kan het juist gevoelens van stress en depressie versterken. Hoe langer je ligt, hoe minder energie je hebt om dingen te ondernemen. Dit kan een vicieuze cirkel worden van minder activiteit en meer negatieve emoties.

Dus, wat kan je eraan doen? Fix een vast slaapritme door elke dag rond dezelfde tijd op te staan en zorg dat je slaapkamer koel, rustig en schermvrij is. Blijf overdag in beweging en zoek genoeg daglicht om je energie en hormonen in balans te houden. Gebruik je bed dus vooral om in te slapen, niet om in te wonen.

Ontdek meer