Dokter onthult vijf tips om een opgeblazen buik te vermijden

Chelsy Vanlerberghe-08 november 2024 om 15:19

Een opgeblazen buik is pijnlijk én ongemakkelijk - we’ve all been there. Een arts deelt zijn top vijf tips om dat opgeblazen gevoel te tackelen en die pijnlijke symptomen te verzachten.

Een opgeblazen buik kan door van alles komen. Voor vrouwen speelt de menstruatiecyclus soms een rol, en ook prikkelbare darm syndroom (PDS) kan een boosdoener zijn. Maar vaak is het gewoon te wijten aan... iets verkeerds eten. Dr. Anthony Youn deelt zijn tips om een opgeblazen gevoel aan te pakken in een video aan zijn vijf miljoen volgers op YouTube.

Gefermenteerde voeding
Hij raadt aan om gefermenteerde voeding zoals zuurkool, miso, kombucha, kaas, olijven en yoghurt te proberen. Waarom? Simpel: deze foods zitten vol met goeie bacteriën die je darmen rustiger maken. Ze houden de slechte bacteriën en schimmels onder controle, waardoor je minder gas aanmaakt.

Bye bye, frisdrank!
Die bruisende frisdrank lijkt soms net wat je nodig hebt, maar kan juist voor problemen zorgen. Het koolzuur en de suikers in het drankje voeden slechte bacteriën in je darmen en maken dat opgeblazen gevoel erger.

Durf zuivel en gluten te skippen
Wist je dat veel mensen niet doorhebben dat ze gevoelig zijn voor zuivel of gluten? Ongeveer 7% heeft een glutenintolerantie. Probeer eens een paar weken zonder deze voedingsmiddelen en kijk hoe je je voelt! Merk je geen verschil? Volgens de Harvard Medical School is er geen reden om ze permanent te schrappen als je geen intolerantie hebt.

Ga voor een kopje pepermuntthee

In plaats van een traditionele kop thee, probeer eens een alternatieve variant. Specifiek: pepermunt. "Het ontspant de spieren van je spijsverteringskanaal en laat gas makkelijker door het spijsverteringskanaal bewegen," aldus de dokter. Drink één tot twee kopjes per dag en voel het verschil.

Probiotica
Probiotica kunnen ook helpen en zijn makkelijk te vinden in yoghurt of als supplementen. Dr. Youn zegt: “Het is geen vervanging voor gefermenteerde voeding, maar een dagelijkse probiotica met drie tot vijf miljard kolonievormende eenheden kan je darmen en je opgeblazen gevoel verbeteren.”

Relatie-expert onthult de '8 vragen na een date' om jouw perfecte match te vinden

Chelsy Vanlerberghe-15 november 2024 om 13:55

Zit je na een date soms met twijfels? Is dit het wel of niet? Datingcoach en gedragswetenschapper Logan Ury bedacht de 'post-date eight': een handige checklist om te ontdekken of er echt potentie zit in die crush.

Ury ontwikkelde deze methode in 2019, nadat een cliënt maar bleef klagen over mislukte dates. Hij focuste op oppervlakkige dingen zoals looks en ambitie, maar miste de klik. Met haar vragenlijst hielp ze hem ontdekken wat écht telt. Het resultaat? Een compleet ander (en succesvoller) liefdesleven.

In haar boek 'How To Not Die Alone' deelt ze de vragen. Ze legt uit: "Vaak beoordeel je iemand tijdens een date alsof het een sollicitatie is: knap genoeg, grappig genoeg, ambitieus genoeg? Maar dat werkt niet. Met de 'post-date eight' focus je juist op hoe jij je voelt tijdens de date."

Want, zegt ze: "Wie jij bent in iemands aanwezigheid, bepaalt hoe jij je voelt in die relatie. En wil je niet gewoon de beste, meest zelfverzekerde versie van jezelf zijn?"

De post-date eight:

  1. Welk deel van mezelf haalden ze naar boven?
  2. Hoe voelde mijn lichaam zich? Ontspannen of gespannen?
  3. Voel ik me energieker of juist uitgeblust?
  4. Ben ik nieuwsgierig naar meer?
  5. Hebben ze me aan het lachen gemaakt?
  6. Voelde ik me gehoord?
  7. Voelde ik me aantrekkelijk bij hen?
  8. Voelde ik me geboeid, verveeld of iets daartussenin?

De truc is volgens Ury om niet te blijven zoeken naar die directe spark, maar om open te staan voor een slow burn-connectie – eentje die sterker wordt naarmate je elkaar beter leert kennen.

"Met deze checklist train je jezelf om te kijken of je interesse groeit na elke date," zegt ze. "Het helpt je brein om verder te kijken dan oppervlakkige aantrekkingskracht en te focussen op wat er echt toe doet."

Dus, klaar voor je volgende date? Vergeet die checklist niet!

Wat is het Rebecca-syndroom? De ‘ex-fixatie’ die relaties verpest

Chelsy Vanlerberghe-14 november 2024 om 14:32

Jealousy is a bitch. En haar naam is Rebecca! Volgens therapeuten heeft het Rebecca-syndroom, oftewel "retroactieve jaloezie", een groeiende impact op relaties. Steeds meer mensen zoeken er info over op online, en dat zegt genoeg.

Psychotherapeut Toby Ingham beschrijft het in een blog als een obsessie met de ex van je partner. De term komt van psychoanalyticus Dr. Darian Leader, die zich liet inspireren door de roman 'Rebecca', waarin de hoofdpersoon jaloers gedrag ontwikkelt na het ontdekken van details over de exen van haar partner. Resultaat? Ze wordt steeds onzekerder en het vertrouwen in de relatie zakt weg.

Herkenbaar? Het begint vaak met vergelijken: mensen met het Rebecca-syndroom spiegelen hun uiterlijk, intelligentie en intimiteit constant aan de exen van hun partner. Die fixatie zorgt voor een stroom van obsessieve gedachten en “oncontroleerbare beelden en ideeën,” legt Ingham uit. Dit gedrag ontstaat niet in de relatie zelf, maar gaat vaak terug naar issues uit de kindertijd, zoals gevoelens van verwaarlozing of het gevoel minder belangrijk te zijn geweest dan een broer of zus.

Sociale media maken het alleen maar erger. In 2018 toonde een studie aan dat social media retroactieve jaloezie flink kunnen versterken. Met één klik check je alles over de vorige relaties van je partner. En het wordt heel verleidelijk om in die “ex-fixatie” te blijven hangen. Maar volgens Ingham kan het blijven uitpluizen van het verleden juist de relatie onder druk zetten.

Zijn advies? Laat het verleden los. Vraag jezelf af of je jaloezie meer te maken heeft met je eigen onzekerheden dan met je huidige relatie. En één belangrijke tip: begin liever niet over het seksuele verleden van je partner. Te veel delen in het begin kan je later nog eens achtervolgen.

Ontdek meer