Karel de Grote Hogeschool bereidt bso-leerlingen voor op hoger onderwijs

Chelsy Vanlerberghe-06 november 2024 om 14:43

Voor veel bso-leerlingen is de stap naar een hogeschool niet vanzelfsprekend: nog geen kwart (22%) haalt een diploma. Om hier verandering in te brengen, lanceert Karel de Grote Hogeschool het nieuwe vak ‘What’s Next’. Dit pilootproject is bedoeld voor zevendejaars bso-leerlingen en moet hen beter voorbereiden op een opleiding in het hoger onderwijs.

Met dit pilootproject loopt de hogeschool alvast vooruit op de komende onderwijshervorming. Vanaf volgend schooljaar moeten alle bso-leerlingen die naar de hogeschool willen, een algemeen zevende jaar volgen. KdG start vanaf september 2025 op hun campus met een voorbereidend vak om hen klaar te stomen. Om de opleiding op punt te stellen en bekend te maken, geven ze vandaag al de kick-off van dit bijzonder pilootproject.

Dertig leerlingen van Sint-Ursula in Wilrijk en het Technisch Atheneum in Brasschaat doen dit jaar al mee. Ze krijgen introductielessen en een rondleiding op de campus om te ontdekken wat hen te wachten staat. Ze leren studievaardigheden, kritisch denken en wetenschappelijke teksten begrijpen. Handige tools om sterker te starten aan hun verdere studies.

Zoë, een van de leerlingen, ziet het als een manier om “zelfverzekerd en goed voorbereid” aan een opleiding te beginnen. Jonathan hoopt via het project meer inzicht te krijgen in zijn studiemogelijkheden.

Vanaf 2025 wordt het zevende jaar, inclusief ‘What’s Next’, een vaste waarde voor wie vanuit het bso wil doorstromen naar de hogeschool. Zo wil de hogeschool meer jongeren helpen hun talenten verder te ontplooien, of dat nu in de collegebanken is of op de werkvloer.

Robbe Keppens door Gent verkozen tot Student van het Jaar 2025

Simon Smetryns-02 juli 2025 om 12:17

Robbe Keppens, masterstudent Electrical Engineering aan Universiteit Gent, mag zich officieel Student van het Jaar 2025 noemen. Als oprichter en voorzitter van Home Mundo, een studentenvereniging die internationale en Belgische studenten dichter bij elkaar brengt, maakte hij het verschil op en rond de campus.

Met tal van verbindende activiteiten zette Robbe het thema mentale gezondheid op de kaart. Ook op beleidsniveau liet hij zich horen, onder andere in de InterHomeRaad en de Sociale Raad, waar hij mee werkt aan beter huisvestings- en welzijnsbeleid. Daarnaast nam hij het voortouw in een duurzaamheidsenquête bij alle studentenverenigingen, om samen meer duurzame initiatieven op poten te zetten.

"Door zijn enthousiasme is Robbe zeer inspirerend en een voorbeeld voor hoe je als student ook het verschil kan maken," benadrukte Evita Willaert, schepen van Onderwijs.

Naast Robbe zette de jury ook twee laureaten in de bloemetjes. Kiara Vansimaeys kreeg erkenning voor haar sterke rol als voorzitter van de studentenraad van HOGENT, waar ze studentenparticipatie naar een hoger niveau tilde. Illia Galilpoor, student Geneeskunde, werd geprezen om zijn inzet voor inclusie en diversiteit, onder andere via een voorbereidingstraject voor het toelatingsexamen geneeskunde.

De prijs Student van het Jaar is een initiatief van Stad Gent en werd dit jaar voor de 21ste keer uitgereikt. Een mooie traditie die bewijst: studenten maken écht het verschil.

Groenbeheer met een wollige twist: schapen op de campus

Simon Smetryns-24 juni 2025 om 18:25

Examenstress? Op Campus De Nayer in Sint-Katelijne-Waver zorgen 19 schapen – inclusief lammetjes én Border Collie Jimmy – voor een vleugje rust én natuurbeheer. In plaats van lawaaierige maaimachines kiest de campus van Thomas More en KU Leuven voor een duurzame aanpak: grazen in plaats van maaien.

De dieren helpen moeilijke terreinen onderhouden, zoals bermen en grachten, en zorgen intussen ook voor ontspanning bij studenten. “Een pauze bij de schapen werkt soms beter dan koffie”, zegt campusmanager Marijke Elst.

Het project, in samenwerking met herder Willem Reyniers, loopt tot oktober. Als het succes aanhoudt, wordt het systeem misschien ook op andere plekken van de campus uitgerold.

Ontdek meer