Experts hebben wat tips voor iedereen die last krijgt van 'blue balls' tijdens No Nut November. Want nu sommigen al een week zonder orgasme gaan, merken ze misschien wel al wat bijwerkingen...
Zo kom je van 'blue balls' af tijdens No Nut November
Maar wat zijn die ‘blue balls’ eigenlijk? Kort gezegd is het een drukgevoel in je testikels wanneer je wel opgewonden raakt maar niet klaarkomt. Medisch heet dit ‘epididymale hypertensie’: door de bloedtoevoer naar beneden ontstaat er een soort ‘overload’, wat pijn, een zwaar gevoel. Hoewel de huid soms een lichtblauwe tint krijgt, is het idee dat je ballen echt blauw worden vooral een mythe.
Dus, wat doe je eraan? Hier zijn een paar opties:
- Koud douchen – Ijskoud water zorgt dat de bloedtoevoer wat afneemt en kan de druk verlichten. Oké, niet per se aangenaam, maar wel effectief.
- Bewegen – Ga wat sporten! Door te bewegen stroomt het bloed naar andere spiergroepen, en dat helpt de spanning beneden te verminderen. Misschien een beetje awkward met een ‘tentje’, maar hey, wat moet dat moet.
- Koud kompres – Net als met een koude douche, kan een ijszak op het gebied helpen om alles wat af te koelen. Put some ice on it, will ya?
- Pijnstillers – Ontstekingsremmers zoals ibuprofen kunnen ook helpen, maar check eerst even met een arts als je twijfelt.
En tja, de meest voor de hand liggende optie is... jezelf helpen. Maar da’s natuurlijk verboden terrein deze maand. Nog even volhouden tot 1 december dus!
Heb jij nog nooit een bot gebroken en krijg je daar soms gekke blikken voor? Dan ben je niet alleen. Online gaat er momenteel een theorie viraal die beweert dat mensen die nog nooit iets gebroken hebben... goddelijke bescherming zouden hebben. Jep, volgens sommige spirituele TikTokkers zou het een teken zijn dat je aan het einde van je reïncarnatiecyclus zit. Namaste.
Maar wat zegt de wetenschap? Want hoe leuk die theorie ook klinkt, er zijn ook gewoon medische en genetische redenen waarom sommige mensen een leven lang zonder gips of krukken doorwandelen.
1. Je genen werken in je voordeel
De sterkte van je botten zit deels in je DNA. Sommige mensen hebben van nature een hogere botdichtheid dankzij genetische mutaties, terwijl anderen net een verhoogd risico lopen op aandoeningen zoals osteoporose. Ook hormonen zoals oestrogeen en testosteron spelen een rol: te weinig testosteron = zwakkere botten.
2. Je eetpatroon doet ertoe
Calcium en vitamine D zijn dé bouwstenen voor sterke botten. Denk: zuivel, broccoli, tofu, noten en verrijkte plantaardige melk. Als je elke dag wat van dat lekkers binnenkrijgt, scoor je punten bij je skelet. Volgens het Belgische Voedingsinformatiecentrum heeft een volwassene zo’n 950 mg calcium per dag nodig.
3. Je levensstijl beschermt je
Wie veel sport, versterkt z’n botten. Maar ironisch genoeg loop je door sport ook meer risico op blessures. Aan de andere kant: als jij net iemand bent die niet van het skateboard of de monkey bars dondert, dan spaar je sowieso al wat breuken uit.
4. Leeftijd doet iets met je skelet
Vanaf je dertigste begint je botdichtheid af te nemen. En tijdens de menopauze neemt het risico op breuken nog toe door dalende oestrogeenwaarden. Dus zelfs als je tot nu toe gespaard bleef, kan dat in de toekomst nog veranderen.
5. Soms is het gewoon puur geluk
Je kan gezond eten, regelmatig bewegen en alsnog je arm breken tijdens een ongelukkige val in de badkamer. En omgekeerd: sommige mensen slingeren heel hun jeugd over trapleuningen zonder ooit iets te breken. Daar zit misschien geen spirituele betekenis achter, maar wél een flinke portie geluk.
Of het nu komt door karma, calcium of gewoon toeval: wie tot nu toe heelhuids door het leven ging, mag zich sowieso gelukkig prijzen. En als je dit leest terwijl je op de trap staat: pas op waar je loopt.
AI als relatietherapeut? Steeds meer koppels zweren erbij
Relatieproblemen? Sommige koppels rennen naar een therapeut, anderen... naar een chatbot. Steeds meer mensen gebruiken AI zoals ChatGPT om ruzies met hun partner op te lossen. En dat blijkt verrassend effectief.
Een vrouw vertelde bijvoorbeeld aan The Mirror hoe ze dankzij AI minder ruzie maakt met haar vriend. Ze gebruikte het niet om ‘advies’ te krijgen, maar om haar gedachten beter te verwoorden, spanningen te ontmijnen en zijn standpunt beter te begrijpen. “Het was alsof ik tegen een robot aan het klagen was, maar het werkte,” zegt ze. “We konden weer normaal praten.”
AI geeft je geen standaardrelatietips, maar helpt je om dingen op een rustige manier te formuleren en dat kan al een groot verschil maken. Zeker als je het vergelijkt met vrienden die vooral zeggen wat je wil horen. “Het kiest geen kant, en dat is soms net beter dan iemand bellen die sowieso zegt dat jij gelijk hebt.”
Toch is niet iedereen overtuigd. Zo deelde een jongen op Reddit dat zijn vriendin AI té vaak begon in te schakelen bij discussies. “Het voelt alsof ik plots ook moet discussiëren met een robot die haar kant kiest,” schreef hij.
Experts waarschuwen ook: AI is geen vervanging voor echte therapie. Psychologen kunnen veel beter inspelen op emoties en de diepere lagen van een relatie. Maar als een chatbot je helpt om kalm te blijven tijdens een discussie, waarom niet?
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 13/05 Robert Pattinson
- 14/05 Martin Garrix
- 15/05 Pauline Slangen
- 15/05 Chase Hudson
- 16/05 Dimitri Vegas