12 gewoontes die je seksleven kunnen verpesten

Chelsy Vanlerberghe-05 november 2024 om 16:35

Seksleven in een dip? Misschien komt het door een paar kleine gewoontes die je niet doorhebt van jezelf. Seksperts zoals Portia Brown, Justin Lehmiller en Karen Gurney legden aan The Guardian uit hoe sommige gewoontes, van een te rommelige kamer tot honden op bed, meer impact kunnen hebben dan je zou denken.

1. Rommelige kamer, rommelig hoofd
Een chaotische slaapkamer kan je libido doden. “Rommel veroorzaakt stress", zegt Portia Brown. Dus, vijf minuutjes opruimen en je hoofd is klaar voor… andere dingen.

2. Te veel knuffelen
Altijd aan elkaar plakken kan je partner soms wat verstikken. “Te veel knuffels kunnen de afstand juist vergroten", legt relatietherapeut Natasha Silverman uit. Geef elkaar ruimte om de spanning te laten opbouwen!

3. Lage ‘seksuele valuta’
Kleine flirterige acties buiten de slaapkamer kunnen het verschil maken. Denk aan een suggestieve blik of een speelse aanraking. Dit bouwt de connectie én de spanning op.

4. Initiatief op de verkeerde manier
Soms kan je manier van ‘uitnodigen’ niet echt werken voor je partner. Oloni, auteur van 'The Big O', adviseert om open te praten over wat voor jullie beiden werkt. Wissel die benadering af voor een frisse touch!

5. Huisdieren op bed
Lief, die hondenogen, maar niet altijd in de slaapkamer. Huisdieren kunnen het moment verstoren. Zet je trouwe viervoeter even buiten voor wat ‘me-time’ samen.

6. Te veel sporten
Superintensieve workouts? Het lijkt gezond, maar te veel sporten kan je libido doden door vermoeidheid en hormonale dipjes. Gun jezelf wat rustdagen en mix zware sessies met lichtere om je energie hoog te houden.

7. Wachten tot na het avondeten
Na een grote maaltijd is het moeilijker om in de mood te komen. “Bloed stroomt dan naar je maag, niet je geslachtsdelen”, zegt expert Joan Price. Dus: plan die momenten vóór het eten voor maximale vibes.

8. Hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk belemmert de bloedtoevoer naar je genitale zone, wat je opwinding vermindert. Artsen raden een gezondere levensstijl aan om je bloeddruk (en libido) op peil te houden.

9. Te avontuurlijk willen zijn
Nieuwe dingen proberen is top, maar te ver buiten je comfortzone kan averechts werken. Emily Jamea raadt aan om ‘ja, nee, misschien’-lijstjes te maken en rustig op te bouwen naar spannende dingen.

10. Geen ‘seksuele groeimindset’
Blijven leren en groeien met je partner maakt je seksleven een stuk interessanter. Regelmatig praten over wat jullie fijn vinden houdt het spannend.

11. Altijd dezelfde routine
Altijd in de pyjama op de bank? Probeer samen nieuwe dingen buiten de slaapkamer, zoals een nieuwe hobby. Verrassingen kunnen de spanning in je seksleven weer aanwakkeren.

12. Geen feedback willen ontvangen
Een open houding voor feedback kan je seksleven een boost geven. Vraag gewoon wat je partner fijn vindt en wees bereid om bij te leren. Vraag voor de sessie: “Waar heb je vandaag zin in?”

Met deze tips kun je je relatie net dat extra beetje spice geven! Het is nooit te laat om samen te praten over wat je allebei écht wilt in bed.

Een 'toxic friend' in je vriendengroep? Zo ga je ermee om!

Chelsy Vanlerberghe-07 november 2024 om 12:47

Heb je ooit een "toxic friend" gehad? Zo iemand die jou niet echt support of negatief praat over anderen in de vriendengroep? Vriendschap moet draaien om steun en fun, maar wat als een vriend vooral drama brengt?

De dynamiek van een vriendengroep kan al ingewikkeld zijn, en een toxic friend maakt het er niet makkelijker op. Of het nu constante negativiteit of subtiele manipulatie is, het vreet energie. Hoe ga je hiermee om zonder de hele groep te schaden? Je kan stil blijven en ermee dealen, maar wat als je echt merkt dat die vriend je mentale welzijn aantast?

Hoe herken je een toxic friend?

Misschien ben je er blind voor, of ben je zo gewend aan hun gedrag dat je niet eens doorhebt dat het schadelijk is. Pyscholoog Dr. Thompson vertelde aan HerCampus dat er een paar rode vlaggen zijn: “Signalen dat je met een toxisch persoon omgaat, kunnen zijn dat je je slechter voelt over jezelf als je bij hen bent, dat de relatie stress veroorzaakt zelfs wanneer die persoon er niet is, of dat andere vriendschappen in de groep ineens moeilijker worden zodra de toxische persoon erbij is.”

Ze zegt ook dat een vriend niet aan alle signalen hoeft te voldoen om als toxisch te worden gezien. Het gaat er vooral om dat ze, in plaats van je blij en veilig te laten voelen, het tegenovergestelde doen.

Wat kan je eraan doen?

Praat erover! Het kan eng zijn om iemand te confronteren. Misschien hebben ze niet door hoe hun gedrag anderen beïnvloedt, en kan een gesprek helpen.

Als je merkt dat ze defensief reageren of het niet met je eens zijn, kan het helpen om met de rest van je vriendengroep te praten over wat zij ervan vinden. Soms helpt het om te bepalen of het echt één persoon is, of dat er iets anders aan de hand is binnen de groep.

Ja, het kan eng zijn, maar echte vrienden laten een probleem met één persoon niet de hele vriendengroep uit elkaar vallen. Een gezonde vriendschap draait om veiligheid en respect. Soms moet je dus het gesprek aangaan om het weer op de rails te krijgen.

Wanneer loslaten?

Hoe een vriend reageert op je feedback zegt veel. Reageren ze met begrip en willen ze veranderen? Dan is er hoop. Maar reageren ze met woede en ontkenning, dan is loslaten misschien beter.

Gezonde grenzen betekenen dat je je gevoelens kunt delen, maar dat anderen zelf beslissen hoe ze daarop reageren. Je hebt altijd de keuze om afstand te nemen en je eigen grenzen te stellen. Gewoon omdat je toxische vriend het niet met je eens is, betekent niet dat je vrienden moet blijven.

Zoveel mensen sterven elke dag door roken in België

Chelsy Vanlerberghe-07 november 2024 om 10:22

In België sterven jaarlijks 15.000 mensen door roken. Dat komt neer op twee doden per uur. Professor Filip Lardon van de Universiteit Antwerpen wil een wereld zonder tabak en belicht in zijn nieuwe boek 'Twee doden per uur' de keiharde cijfers rond roken en vapen. “We moeten dringend naar nul tabaksdoden", zegt Lardon.

Dagelijks beginnen in België nog steeds 50 kinderen en jongeren met roken. En ook de andere cijfers zijn niet mals: Wereldwijd roken nog steeds 1,25 miljard mensen en in België rookt één op de vijf volwassenen. “Roken veroorzaakt grote gezondheidsproblemen en daar hoort een hallucinant prijskaartje bij. In België gaat het per jaar om elf miljard euro. We betalen allemaal mee aan die factuur,” aldus Lardon. Maar het zijn niet alleen de gezondheidskosten die opvallen. Eén sigarettenpeuk kan zomaar 1000 liter grondwater vervuilen. Elk jaar komen er wereldwijd honderden miljoenen tonnen peuken in de natuur terecht. Niet bepaald een klein probleempje dus.

En dan is er nog vapen: vooral bij jongeren wordt het steeds populairder, maar dat is niet zonder risico’s. “Vandaag vapen zelfs kinderen van acht jaar, en vapes bevatten soms evenveel nicotine als 400 sigaretten, met smaakjes als pannenkoek en suikerspin", waarschuwt hij.

Lardon pleit voor strengere regels en kijkt naar het Britse voorbeeld, waar jongeren geboren na 2009 helemaal geen tabaksproducten meer mogen kopen. Met zijn boek wil Lardon jongeren waarschuwen en informeren. Hij hoopt op een wereld zonder sigaretten én vapes, of beter nog: een nicotinevrije wereld.

Ontdek meer