Wat is 'winter arc'? Virale TikTok-trend uitgelegd

Chelsy Vanlerberghe-28 oktober 2024 om 13:42

Terwijl de meesten van ons de herfst en winter zien als dé tijd om te relaxen, kaarsjes aan te steken en Netflix marathons te houden, lijkt TikTok daar anders over te denken. Welkom in het tijdperk van de “winter arc”: de trend waarbij je van oktober tot december full focus gaat op je doelen en jezelf een serieuze glow-up geeft vóór het nieuwe jaar start.

De goede voornemens beginnen dit jaar dus al in oktober, in plaats van in januari. Een winter arc is een periode waarin je jezelf uitdaagt om keihard te werken aan jouw persoonlijke doelen. Of dat nu gaat over je studies, mentale gezondheid, social life of sporten: alles kan. Het idee? Door jezelf de hele winter te pushen, stap je het nieuwe jaar binnen als een volledig vernieuwde versie van jezelf. Bye bye, old me!

TikTok-creator Kelly Story (@kellybstory) deelt haar hacks voor een succesvolle winter arc. Stap 1: maak een dagelijkse checklist om stapsgewijs aan je doelen te werken. Drie maanden lijken lang, maar door het op te splitsen in kleinere taken blijf je gemotiveerd. Pro-tip van Kelly? Vroeg opstaan! Zo haal je meer uit je dag en blijf je on track.

Nog een tip: zoek een programma of plan om te volgen. Zo heb je een duidelijk stappenplan om je doelen te behalen. Geen idee waar te beginnen? Laat AI je winter arc plannen.

Heb je geen idee waar te beginnen? Check gewoon even de #WinterArc videos en laat je inspireren!

Of je nu al bent gestart op 1 oktober of vandaag begint – dat maakt eigenlijk niet uit. Het draait om jouw doelen en wat jij nog wil bereiken voor 2025. Dus, maak die to-do lijst en succes!

Albanië verbiedt TikTok na steekpartij op school

Chelsy Vanlerberghe-24 december 2024 om 11:05

TikTok krijgt een dikke ban in Albanië. Vanaf begin 2025 mag niemand het platform daar nog gebruiken, en dat minstens een jaar lang. De reden? De regering beweert dat sociale media, zoals TikTok, bijdragen aan geweld en pesterijen onder jongeren.

Premier Edi Rama ziet het verbod als een stap om scholen veiliger te maken na de tragische dood van een 14-jarige jongen, die in november werd neergestoken na een ruzie die vermoedelijk begon online.

Het verbod is onderdeel van een groter plan om ouders en studenten beter voor te lichten over online gedrag. Maar niet iedereen staat achter de beslissing. Critici vinden dat het verbod vrijheid van meningsuiting schaadt en denken dat de regering vooral politieke punten wil scoren in aanloop naar de verkiezingen volgend jaar.

TikTok zelf reageert verbaasd en stelt dat er geen bewijs is dat het platform iets met het incident te maken heeft. Ze hebben de Albanese overheid om meer uitleg gevraagd.

Expert waarschuwt: deze populaire sekstrend is gevaarlijk

Chelsy Vanlerberghe-11 december 2024 om 10:56

Steeds meer jongeren experimenteren met choking. Maar experts maken zich zorgen, ze waarschuwden dat deze kink niet zonder risico is en dat je beter twee keer nadenkt voordat je eraan begint.

Volgens Dr. Debby Herbenick, professor volksgezondheid aan Indiana University, is er geen veilige manier om aan seksuele wurging te doen. "Sterfgevallen door consensueel wurgen zijn zeldzaam, maar ze gebeuren", zegt ze. Druk op de hals uitoefenen kan zorgen voor meer opwinding tijdens seks. Maar wat je vaak niet hoort, is dat het kan leiden tot bewusteloosheid, hersenschade en zelfs ongelukken met fatale afloop.

Een studie van Indiana University uit 2020 onder meer dan 4.000 studenten laat zien hoe populair deze kink is geworden. Bijna 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 4 trans en non-binaire studenten gaf aan dat ze recent door een partner gewurgd werden tijdens seks. Bij mannen ligt dat percentage een pak lager, rond de 7%. Opvallend: slechts een fractie van de 50-plussers heeft ooit seksuele verstikking geprobeerd.

De stijging van BDSM-dynamieken onder jongeren vraagt om betere educatie, stelt Herbenick. “Dit wordt op scholen niet besproken, terwijl veel jongeren er al mee experimenteren”, zegt ze in een interview met SexandPsychology.com.

Je leest online misschien over “veilige” technieken, maar volgens Herbenick kun je zelfs met lichte druk slagaders beschadigen of hersenschade oplopen. Herhaaldelijk doen kan de schade alleen maar vergroten.

Als je toch wilt experimenteren, zegt Herbenick: doe het zelden, gebruik lichte druk, en zorg dat je partner 100% oké is. Laat riemen en touwen sowieso achterwege. Maar zelfs dan blijf je risico’s nemen.

Ontdek meer