Dit gebeurt met je lichaam als je stopt met vapen

Chelsy Vanlerberghe-25 oktober 2024 om 13:42

Wat doet vapen eigenlijk met je lichaam, en wat gebeurt er als je stopt? Tijd om dat eens uit te pluizen, zeker nu wegwerpvapes in het Verenigd Koninkrijk vanaf juni 2025 verboden worden.

20 minuten na je laatste trekje
Binnen 20 minuten begint je lichaam al te herstellen. Je hartslag stabiliseert, je bloeddruk daalt, en je bloedsomloop verbetert. Ook merk je dat je ademhaling minder oppervlakkig wordt.

24 uur later
Binnen een dag daalt je kans op een hartaanval. Je bloeddruk en cholesterol beginnen zich te normaliseren, en je bloedsomloop verbetert verder. Wel komen nu vaak de eerste ontwenningsverschijnselen, zoals prikkelbaarheid en honger maar het lichaam wint al terrein.

Na enkele dagen tot een maand
Na ongeveer drie dagen is nicotine volledig uit je systeem. Binnen een maand voelen je longen lichter aan, adem je makkelijker, en verminder je hoestbuien en kortademigheid. Het lichaam werkt hard om zich te ontdoen van slijm en andere afvalstoffen die zich hebben opgehoopt door het vapen.

Na 9 maanden
Je longen zijn merkbaar verbeterd en kleine haartjes (cilia) in je longen beginnen zich te herstellen. Deze helpen je longen schoon te houden en infecties te bestrijden. Ontwenningsverschijnselen nemen verder af en komen nauwelijks nog voor.

Langetermijneffecten op gezondheid en kanker
Hoewel er nog niet veel langetermijnonderzoek is, is bekend dat stoppen met vapen je risico verlaagt op hartproblemen en andere complicaties. Dit komt omdat je lichaam stopt met het opnemen van schadelijke stoffen die ontstekingen en schade aan je bloedvaten kunnen veroorzaken.

Dus, stoppen met vapen kan je gezondheid en energieniveau flink boosten, terwijl je het risico op hart- en longproblemen vermindert. Maar het kan lastig zijn. Net als bij roken bevat een vape nicotine, wat verslavend werkt. De eerste dagen kan je last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals stress, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en de constante drang om toch nog een keer te vapen. Deze cravings zijn normaal, en na een tijdje nemen ze af, maar het vraagt wel doorzettingsvermogen.

Expert waarschuwt: deze populaire sekstrend is gevaarlijk

Chelsy Vanlerberghe-11 december 2024 om 10:56

Steeds meer jongeren experimenteren met choking. Maar experts maken zich zorgen, ze waarschuwden dat deze kink niet zonder risico is en dat je beter twee keer nadenkt voordat je eraan begint.

Volgens Dr. Debby Herbenick, professor volksgezondheid aan Indiana University, is er geen veilige manier om aan seksuele wurging te doen. "Sterfgevallen door consensueel wurgen zijn zeldzaam, maar ze gebeuren", zegt ze. Druk op de hals uitoefenen kan zorgen voor meer opwinding tijdens seks. Maar wat je vaak niet hoort, is dat het kan leiden tot bewusteloosheid, hersenschade en zelfs ongelukken met fatale afloop.

Een studie van Indiana University uit 2020 onder meer dan 4.000 studenten laat zien hoe populair deze kink is geworden. Bijna 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 4 trans en non-binaire studenten gaf aan dat ze recent door een partner gewurgd werden tijdens seks. Bij mannen ligt dat percentage een pak lager, rond de 7%. Opvallend: slechts een fractie van de 50-plussers heeft ooit seksuele verstikking geprobeerd.

De stijging van BDSM-dynamieken onder jongeren vraagt om betere educatie, stelt Herbenick. “Dit wordt op scholen niet besproken, terwijl veel jongeren er al mee experimenteren”, zegt ze in een interview met SexandPsychology.com.

Je leest online misschien over “veilige” technieken, maar volgens Herbenick kun je zelfs met lichte druk slagaders beschadigen of hersenschade oplopen. Herhaaldelijk doen kan de schade alleen maar vergroten.

Als je toch wilt experimenteren, zegt Herbenick: doe het zelden, gebruik lichte druk, en zorg dat je partner 100% oké is. Laat riemen en touwen sowieso achterwege. Maar zelfs dan blijf je risico’s nemen.

Deze veelvoorkomende gewoonte kan je seksleven verpesten

Chelsy Vanlerberghe-10 december 2024 om 12:25

Twee relatie-experts hebben iets opvallends ontdekt over mensen met een minder actief seksleven: ze slaan vaak een essentiële gewoonte over. En laat die gewoonte nu nét supersimpel zijn.

Tijdens een recente aflevering van de podcast 'Diary of a CEO'-podcast deelden relatiegoeroes dr. John en Julie Gottman wat zij beschouwen als de sleutels tot een leuke en succesvolle relatie. En ze zijn ervaringsdeskundigen: ze zijn al 36 jaar getrouwd en hebben decennialang relaties onderzocht.

"Er zijn zo’n twaalf dingen die mensen met een top seksleven doen", zegt John. “Dagelijks ‘Ik hou van je’ zeggen en het menen, complimentjes geven, romantische cadeautjes en veel aanraking, bijvoorbeeld.” Maar één groot verschil sprong eruit: knuffelen. "Van de mensen die niet knuffelen, zei maar 4% dat ze een goed seksleven hadden. 96% van de niet-knuffelaars had een slecht seksleven. Aanraking is superbelangrijk, ook in het openbaar", legt hij uit.

En wat met zoenen? “De perfecte kus duurt zes seconden", zegt John. Oké, je hoeft geen timer boven te halen (awkward!), maar 6 seconden zoenen of 20 seconden knuffelen zorgt ervoor dat je lichaam oxytocine aanmaakt. Dit stofje geeft je dat veilige, warme gevoel en versterkt de connectie tussen jou en je partner.

Ontdek meer