Wat doet vapen eigenlijk met je lichaam, en wat gebeurt er als je stopt? Tijd om dat eens uit te pluizen, zeker nu wegwerpvapes in het Verenigd Koninkrijk vanaf juni 2025 verboden worden.
Dit gebeurt met je lichaam als je stopt met vapen
20 minuten na je laatste trekje
Binnen 20 minuten begint je lichaam al te herstellen. Je hartslag stabiliseert, je bloeddruk daalt, en je bloedsomloop verbetert. Ook merk je dat je ademhaling minder oppervlakkig wordt.
24 uur later
Binnen een dag daalt je kans op een hartaanval. Je bloeddruk en cholesterol beginnen zich te normaliseren, en je bloedsomloop verbetert verder. Wel komen nu vaak de eerste ontwenningsverschijnselen, zoals prikkelbaarheid en honger maar het lichaam wint al terrein.
Na enkele dagen tot een maand
Na ongeveer drie dagen is nicotine volledig uit je systeem. Binnen een maand voelen je longen lichter aan, adem je makkelijker, en verminder je hoestbuien en kortademigheid. Het lichaam werkt hard om zich te ontdoen van slijm en andere afvalstoffen die zich hebben opgehoopt door het vapen.
Na 9 maanden
Je longen zijn merkbaar verbeterd en kleine haartjes (cilia) in je longen beginnen zich te herstellen. Deze helpen je longen schoon te houden en infecties te bestrijden. Ontwenningsverschijnselen nemen verder af en komen nauwelijks nog voor.
Langetermijneffecten op gezondheid en kanker
Hoewel er nog niet veel langetermijnonderzoek is, is bekend dat stoppen met vapen je risico verlaagt op hartproblemen en andere complicaties. Dit komt omdat je lichaam stopt met het opnemen van schadelijke stoffen die ontstekingen en schade aan je bloedvaten kunnen veroorzaken.
Dus, stoppen met vapen kan je gezondheid en energieniveau flink boosten, terwijl je het risico op hart- en longproblemen vermindert. Maar het kan lastig zijn. Net als bij roken bevat een vape nicotine, wat verslavend werkt. De eerste dagen kan je last krijgen van ontwenningsverschijnselen zoals stress, prikkelbaarheid, concentratieproblemen en de constante drang om toch nog een keer te vapen. Deze cravings zijn normaal, en na een tijdje nemen ze af, maar het vraagt wel doorzettingsvermogen.
Dit is het geheime recept voor een langer leven
Zou jij een paar jaar extra willen leven als dat betekent dat je wat vaker linzen en havermout moet eten? Volgens wetenschappers is een plant-based dieet een van de sleutels tot een langer en gezonder leven. Maar let op: niet alle plantaardige voeding is per se goed voor je. Dus hoe pak je het dan slim aan?
Dr. Luigi Fontana, onderzoeker aan de Universiteit van Sydney, raadt aan om twee dagen per week plantaardig te eten en dat op te bouwen naar vijf dagen. Maar pas op: vegan koekjes en instant noedels blijven ongezond.
Een studie gepubliceerd in Medical News Today toont aan dat wie meer dan 10% van zijn calorieën haalt uit plantaardige ultra-bewerkte voeding (zoals chips en wit brood) een 5% hoger risico heeft op hartziektes en 12% meer kans op vroegtijdig overlijden. Maar wie onbewerkte, plantaardige voeding eet, verlaagt net zijn risico.
Wat moet je dan wél eten?
Geen stress, je hoeft je eetpatroon niet drastisch te veranderen. Focus op deze zes voedingsgroepen:
- Volle granen – Bruine rijst, volkoren pasta en haver verlagen het risico op diabetes en hartziekten.
- Peulvruchten – Bonen, linzen en kikkererwten bevatten veel eiwitten en zijn goed voor je darmen en hart.
- Noten – Amandelen, cashews en pistachenoten zijn rijk aan goede vetten en vitamines.
- Zaden – Chia, zonnebloempitten en sesamzaad zitten vol proteïne, mineralen en antioxidanten.
- Gezonde vetten – Extra vierge olijfolie en avocado’s verbeteren je cholesterol.
- Groenten en fruit – Low-glycemische opties zoals appels, broccoli en tomaten stabiliseren je bloedsuiker.
Focus dus op onbewerkte, voedzame ingrediënten. Je toekomstige zelf zal je dankbaar zijn!
Relatie-expert dropt de ultieme sekstip die je relatie kan redden
Laten we eerlijk zijn: geen enkele relatie is perfect. Je BFF mag dan wel opscheppen dat zij en haar lover nooit ruzie hebben, maar iedereen komt wel eens op een punt waarop het minder vlot loopt. En als het over seks gaat? Dan kan het helemaal een lastig onderwerp zijn om te bespreken.
Maar daar heeft de Belgisch-Amerikaanse relatie-expert Esther Perel een simpele oplossing voor: praten. Jep, volgens haar draait het bij koppels die in een ‘seksloze’ fase zitten niet om hoe vaak ze het doen, maar om de kwaliteit van hun connectie. En dat begint bij open communicatie.
Seks is meer dan een cijfer
Vergeet de ‘hoe vaak is normaal?’-vraag. Perel zegt dat het niet gaat om de frequentie, maar om of er nog affectie en intimiteit is. “Ik geef niet om hoe vaak, ik geef om de kwaliteit van de ervaring: de connectie die je hebt met jezelf en met de ander.” Met andere woorden: als je relatie in een dip zit, focus dan niet op hoeveel seks je hebt, maar op hoe je elkaar nog aanraakt, vasthoudt en verbonden blijft.
Tijd voor een real talk
En hoe pak je dat aan? Door erover te praten zonder schaamte of oordeel. Perel raadt aan om het te hebben over wat je fijn vindt, hoe je het vraagt en hoe je elkaar kunt aanraken op een manier die goed voelt. Ze merkt op dat veel koppels deze gesprekken gewoon nooit voeren, terwijl dat net de sleutel kan zijn tot een beter seksleven.
Maak het speels
Nog een tip van Perel: zie seks als spel en speelsheid. Het draait niet alleen om ‘de daad’, maar om de energie die je met elkaar deelt. Als je er op een luchtige en open manier mee omgaat, wordt het veel makkelijker om erover te praten en elkaar echt te begrijpen.
Dus, moraal van het verhaal? Goede seks begint bij een goed gesprek. Tijd om dat taboe te doorbreken en eerlijk te zijn over wat je wil. Deal?
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 26/02 Rachel Nimegeers
- 01/03 Justin Bieber
- 02/03 Rebel Wilson
- 02/03 Becky G
- 03/03 Hanne Carry