Afgewezen fruitvliegen grijpen naar alcohol

Chelsy Vanlerberghe-23 oktober 2024 om 15:25

Een studie van de Universiteit van Californië laat zien dat mannelijke fruitvliegen naar alcohol grijpen als ze door vrouwtjes worden afgewezen. Herkenbaar?

Ze hebben een signaalstof in hun hersenen, neuropeptide F (NPF), die hiervoor verantwoordelijk is. Als die NPF-niveaus laag zijn, zoeken ze hun toevlucht in alcohol om hun verdriet te verdoven. Maar krijgen ze extra NPF, dan laten ze de drank staan.

In de studie werden mannelijke fruitvliegen vier dagen lang afgewezen door vrouwtjes. De afgewezen mannetjes kozen veel vaker voor alcoholische maaltijden dan hun gelukkige soortgenoten. Maar als ze alsnog een kans kregen om te paren, verdween hun voorkeur voor alcohol.

Het blijkt dus dat seksuele afwijzing blijkbaar verbonden is met een craving voor drank. Dit onderzoek suggereert een bredere link tussen natuurlijke beloningen en verslaving, wat ook interessant kan zijn voor ons mensen. We hebben namelijk een soortgelijke stof, neuropeptide Y (NPY), in onze hersenen.

Campus UAntwerpen wordt kapsalon in strijd tegen borstkanker

Chelsy Vanlerberghe-23 oktober 2024 om 15:53

Wil je je kapsel een flinke upgrade geven en tegelijkertijd iets goeds doen? Kom dan op vrijdag 25 oktober naar Campus Drie Eiken van de Universiteit Antwerpen! Studentenvereniging EMSA organiseert daar een uniek kapsalon, helemaal in het teken van de strijd tegen borstkanker.

“Deze actie maakt deel uit van Pinktober,” vertelt projectverantwoordelijke Yenka Geeraerts. De hele maand oktober staat in het teken van bewustwording rond borstkanker, en dat is nodig. “Wist je dat 1 op de 9 vrouwen voor haar 75ste te maken krijgt met deze ziekte? Het is de tweede meest voorkomende kanker in België", voegt ze eraan toe.

Afgelopen weken heeft EMSA al tal van activiteiten georganiseerd, zoals cupcakeverkoop en lezingen. En nu is het tijd voor de kappersstoel! Op vrijdagmiddag kunnen studenten hun lange lokken doneren voor pruiken voor kankerpatiënten, of gewoon een frisse snit laten knippen. Al het geld dat je betaalt voor je knipbeurt gaat rechtstreeks naar Think Pink.

Deze oefening kan mannen helpen om langer vol te houden in bed

Chelsy Vanlerberghe-23 oktober 2024 om 15:44

Kom je... naar de gym? Een nieuwe studie in het International Journal of Clinical and Health Psychology laat zien dat minder dan tien minuten HIIT per dag mannen kan helpen langer te presteren in bed, al na twee weken. Dit kan hun seksleven flink verbeteren.

Vroegtijdige zaadlozing is een veelvoorkomende seksuele disfunctie die frustratie en soms zelf een laag zelfbeeld met zich meebrengt. Vaak wordt dit behandeld met therapieën of medicatie, maar die werken niet altijd en hebben soms bijwerkingen.

Volgens de studie kan slechts zeven minuten high-intensity interval training (HIIT) per dag helpen, na 12 dagen. 76 mannen tussen de 18 en 34 jaar, die minstens één keer per week seks hadden, deden mee aan de studie. Ze werden verdeeld in drie groepen: één deed HIIT, de andere deed langzame ademhalingsoefeningen, en de derde groep deed normale ademhalingsoefeningen.

De resultaten? Alle groepen verbeterden in aandachtregulatie, maar degenen die HIIT deden, zagen de grootste vooruitgang.

Dus, als je je prestaties in bed wil verbeteren, probeer HIIT of ademhalingsoefeningen. De onderzoekers merken op dat de combinatie van lichaamsbeweging en ademhaling mannen helpt om de controle over hun lichaam te verbeteren.

Ontdek meer