Krimpen penissen met de leeftijd? Studie onthult het antwoord

Chelsy Vanlerberghe-04 oktober 2024 om 13:31- Foto:

charlesdeluvio via Unsplash

Een medisch expert heeft eindelijk de vraag beantwoord die menig man bezighoudt: kan je penis eigenlijk krimpen?

Technisch gezien kunnen penissen niet echt krimpen, maar er zijn wel verschillende factoren die de erectie kunnen beïnvloeden, waardoor deze kleiner kan aanvoelen tijdens... belangrijke momenten.

Mary Samplaski, uroloog aan de Universiteit van Zuid-Californië, legt in een interview met Men's Health uit dat leeftijd en levensstijl een negatieve invloed kunnen hebben op het vermogen van de penis om op te zwellen. Roken bijvoorbeeld, beschadigt de bloedvaten en vermindert de bloedstroom, wat je erectie kan beïnvloeden. Ook aandoeningen zoals hartziekten, diabetes en schildklierproblemen kunnen de erectiekracht verminderen.

Obesitas kan ook een boosdoener zijn. Dr. Samplaski legt uit dat vet een enzym bevat dat testosteron omzet in oestrogeen, wat kan leiden tot erectieproblemen en zelfs een verkleining van de testikels.

"Beweging is een natuurlijke manier om de testosteronspiegel van een man te verhogen. Testosteron is cruciaal voor de gezondheid en het welzijn van de mannelijke geslachtsorganen", vertelt ze aan het tijdschrift.

Bizar genoeg kan zelfs "te veel" seks invloed hebben op de grootte. Overmatige seksuele activiteit kan leiden tot blessures en littekenweefsel. Ai!

Helaas is, zelfs als je volledig gezond bent, niet rookt en regelmatig sport, een bepaalde afname in erectiele functie gewoon een onderdeel van het verouderingsproces. Medische experts wijzen erop dat, hoewel mannen soms een vermindering in erectiekracht kunnen ervaren, daadwerkelijke penisverkleining uiterst zeldzaam is.

Dit nieuws komt 18 maanden nadat werd ontdekt dat de gemiddelde penislengte de afgelopen 30 jaar met 24 procent is toegenomen. Dit lijkt goed nieuws, maar onderzoekers van een studie die vorig jaar in het World Journal of Men's Health werd gepubliceerd, waarschuwden dat dit eigenlijk een "verontrustende" ontdekking is.

"Elke verandering in ontwikkeling is zorgwekkend, omdat ons voortplantingssysteem een van de belangrijkste onderdelen van de menselijke biologie is," zei Dr. Michael Eisenberg, de auteur van de studie, destijds tegen de blog Scope van Stanford Medicine.

Er is dus nog veel nieuw onderzoek nodig.

Van vape naar zakje: waarom iedereen plots aan de nicotine pouches zit

Chelsy Vanlerberghe-07 mei 2025 om 10:00

Vapen is out, nicotine pouches zijn in. Steeds meer mensen dumpen hun vape en gaan voor zo’n klein wit zakje onder de lip. Geen rook, geen geur, geen sporen. Ideaal dus... of toch niet?

Nicotine pouches zien eruit als mini-theezakjes gevuld met wit poeder, nicotine en smaakstoffen. Nicotine pouches (ook wel eens 'snuff' genoemd hier, al is dat geen officiële naam) zijn kleine zakjes gevuld met wit poeder, nicotine en smaakjes. Je steekt ze onder je bovenlip en dan doet het zijn werk. Ze lijken op snus, maar da’s belangrijk: snus bevat tabak en is verboden in België. Nicotine pouches bevatten géén tabak, en zijn dus wel legaal.

In de VS is het gebruik ervan op een jaar tijd verdubbeld bij 16- tot 18-jarigen, en ook hier zie je ze steeds vaker opduiken — op TikTok, in studentencafés, of gewoon in de les. Populaire merken als ZYN worden verkocht als een ‘beter alternatief’, maar daar zit een kanttekening aan.

Ze bevatten geen tabak, maar wel nicotine en die is verslavend. Je loopt risico op verhoogde bloeddruk, hartkloppingen en maagklachten. En de langetermijneffecten? Daar hebben onderzoekers nog te weinig zicht op. Wat we wel al weten: ze kunnen je tandvlees irriteren en zijn niet zo ‘clean’ als ze eruitzien.

Het ruikt naar munt en niemand merkt dat je het gebruikt, dus logisch dat het populair is. Maar weet wat je in je lichaam stopt. Een leuk zakje met een smaakje maakt het niet automatisch minder schadelijk.

Seepje lanceert refills die plastic én geld besparen

Chelsy Vanlerberghe-06 mei 2025 om 15:08

Zeg maar dag tegen overbodig plastic in je badkamer of keuken, want Seepje komt met iets nieuws dat wél werkt: handige navulzakken voor hun handzeep, wasmiddel, afwasmiddel en wasverzachter. Je vertrouwde Seepje-flessen kun je voortaan gewoon bijvullen: tot 80% minder plastic, zonder in te boeten op gebruiksgemak.

De navulzakken zijn slim ontworpen: geen onnodige doppen of plastic extra’s, gewoon een stevige zak die makkelij uitschenkt. Je verspilt minder, betaalt minder en het is nog goed voor de planeet ook.

Met prijzen vanaf €2,99 (voor afwasmiddel) tot €9,99 (voor wasmiddel) blijft het bovendien haalbaar voor studenten die wat duurzamer willen leven, zonder er meteen een fortuin aan kwijt te zijn. Alle refills zijn nu te vinden bij Delhaize of via seepje.be. En ja: ze ruiken nog altijd even lekker.

Ontdek meer