Dit zijn de 8 nieuwe emoji's

Chelsy Vanlerberghe-27 september 2024 om 15:19

Goed nieuws: er komen acht nieuwe emoji's aan, waaronder een slaperig gezichtje met dikke wallen. Die heeft slaaptekort want die slaapt te kort! 😴

Unicode, de organisatie achter de emoji's, is de laatste jaren wat terughoudend geweest met nieuwe toevoegingen, maar nu is het weer zover. et deze nieuwe toevoegingen komt het totaal aantal emoji's op maar liefst 3.800!Naast het slaapkopje komen er ook een schep, vingerafdruk, harp en een boom zonder blaadjes. En ja, zelfs een vlag van het autonome eiland Sark, voor de kust van Normandië!

Het slaperige gezichtje werd verkozen tot meest gewilde nieuwe emoji tijdens de ‘World Emoji Awards’. Maar liefst 60% van de stemmers vond dit een waardevolle toevoeging aan de bestaande collectie. Naast het slaapkopje stonden ook paarse druppels en een schep in de top, maar de boom zonder bladeren was de minst populaire. Toch is die boom niet voor niets toegevoegd; hij moet ons bewust maken van klimaatverandering en droogte.

Je kunt de nieuwe emoji's verwachten in een smartphone-update begin 2025. En let op: hoe ze eruitzien, kan per merk verschillen, want Apple, Google en andere bedrijven maken hun eigen versies.

Deze iPhone-app is dé geheime spot voor cheaters

Chelsy Vanlerberghe-30 januari 2025 om 10:50

Cheaters worden slimmer en slimmer. Het is niet meer enkel de naam van hun secret lover veranderen in hun telefoon of snel berichten verwijderen. Nee, tegenwoordig verstoppen ze hun geheime gesprekken op een plek waar je het nooit zou verwachten: de Notities-app. Slim, toch?

Australische privédetective Cassie Crofts, die gespecialiseerd is in het betrappen van cheaters, onthulde dat veel mensen de standaard Notities-app van de iPhone gebruiken om ontrouw onder de radar te houden. Hoe? Door gedeelde notities te maken waarin ze berichten uitwisselen, die ze na afloop gewoon kunnen verwijderen. Geen verdachte WhatsApp-gesprekken of geheime apps, gewoon een doodnormale notitie die niemand checkt.

Voor de cheaters die inspiratie willen: Je maakt een gedeelde notitie aan, nodigt iemand uit en kunt live met elkaar ‘chatten’. Wil je iets verwijderen? Dan doe je dat in één klik. Extra sneaky: je kan er zelfs een wachtwoord op zetten of op elk moment stoppen met delen, waardoor alles verdwijnt. Maar ja, die tactiek is nu wel exposed.

Voor de mensen met trust issues: vertrouwen is key in een relatie, maar als je paranoia bent, check dan misschien eens die Notities-app (maar hey, niet meteen in detective-modus gaan).

Smartphonegebruik verschilt aanzienlijk van generatie tot generatie

Chelsy Vanlerberghe-30 januari 2025 om 10:24

Bellen? Daar doen we steeds minder aan. Uit een onderzoek van iVOX, in opdracht van Swappie, blijkt dat zes op de tien Belgen hun smartphone liever gebruiken voor het sturen van berichten dan voor een telefoongesprek. Bij jongeren tussen 18-27 jaar ligt dat aantal nog hoger: bijna driekwart (73%) verkiest een snelle chat boven een telefoontje.

Hoewel berichten sturen voor alle leeftijden populair is, blijven Boomers (60+) de meest trouwe bellers. Toch geeft ook daar al de helft aan liever te typen dan te praten. Spraakberichten winnen dan weer langzaam terrein bij jongeren: een kwart van Gen Z kiest liever voor een voice memo dan voor een tekstbericht, tegenover slechts 13% van de Boomers.

De smartphone is niet meer weg te denken uit ons leven. Vooral Gen Z kan moeilijk zonder: 66% checkt meteen het scherm zodra ze wakker worden. Bij Boomers ligt dat met 38% een pak lager. Daarnaast geeft 50% van de jongeren toe verslaafd te zijn aan hun smartphone, terwijl dat bij de oudere generatie maar 17% is.

Dat smartphones soms te veel afleiden, is ook de Vlaamse regering niet ontgaan. Vanaf volgend schooljaar worden ze verboden in de eerste en tweede graad van het middelbaar, om de interactie in de klas en op de speelplaats te verbeteren. Of dat effect zal hebben op de schermtijd? Dat zal de toekomst uitwijzen.

Met 95% van de Belgen die een smartphone heeft, is ook de impact op het milieu niet te negeren. Swappie, een bedrijf gespecialiseerd in refurbished smartphones, wijst op het belang van hergebruik. "Al die toestellen kunnen zomaar op de afvalberg belanden. Daarom zetten we ons in om gebruikte apparaten een tweede leven te geven", zegt Martine Hardeveld Kleuver, Country Lead België & Nederland bij Swappie. Minder bellen, meer chatten en een smartphone die altijd binnen handbereik is: dat is de standaard. De vraag is of we ooit nog teruggaan naar een tijd waarin we onze telefoon écht alleen gebruikten om te bellen.

Ontdek meer