De lerarenopleiding aan Karel de Grote Hogeschool (KdG) in Antwerpen ziet dit jaar een opvallende groei in het aantal inschrijvingen. Maar liefst 505 eerstejaarsstudenten hebben zich al aangemeld, een stijging van 9,3% ten opzichte van vorig jaar. Dit is voor het eerst in drie jaar dat de opleiding weer zo’n boost krijgt.
Opnieuw grotere interesse in lerarenopleiding aan KdG
“Het is geweldig om te zien dat zoveel jongeren het verschil willen maken en meehelpen om het lerarentekort op te lossen,” zegt Veerle Hendrickx, algemeen directeur van KdG. Volgens haar is de toename te danken aan de sterke focus op praktijkervaring in de lerarenopleiding. “Na amper twee weken kunnen ze al eens proeven van lesgeven en staan ze voor de klas tijdens een eerste stage. Dat spreekt heel wat eerstejaars aan", vertelt ze. De opleiding biedt bovendien heel wat groeikansen: studenten die extra uitdaging zoeken, kunnen via werkplekleren bijna hun hele laatste jaar voor de klas staan, met voortdurende begeleiding van KdG.
Ook andere opleidingen doen het goed bij KdG. Vooral Management en IT (+15,7%) en Sociaal Werk (+23,8%) zijn populair.
Deze soort jongens zijn betere lovers, volgens expert
Zin in betere seks? Dan moet je een man zoeken die durft huilen, zeggen seksexperts. Volgens Marina Lazaris, relatie-expert en auteur van 'Men Need Love Too', zijn mannen die hun emoties tonen de beste lovers. “De balans tussen kwetsbaarheid en mannelijkheid is dé uitdaging voor mannen vandaag,” vertelde ze aan The Sun.
Lazaris benadrukt dat een partner die in touch is met zijn gevoelens niet gewoon een fling is, maar echt “de vangst van je leven.” Steeds meer jonge vrouwen swipen rechts op lieve mannen die niet bang zijn om hun zachte kant te laten zien. Je kent ze wel, dat type dat brunches plant en feelings deelt, de zogenaamde “babygirl guy”.
Matchmaker Adam Cohen-Aslatei vertelde aan The Post dat de definitie van mannelijkheid flink aan het veranderen is. “Mannelijkheid gaat niet meer over de stoere kerel uithangen, maar over eerlijkheid, respect en emotionele openheid.”
Die trend zie je ook terug in het Bumble 2024 Dating Trends Report: 31% van de Amerikaanse mannen zegt bewust kwetsbaarder en opener te zijn in relaties. Wereldwijd merkt 25% van de mannen zelfs dat deze nieuwe mindset hen emotioneel sterker maakt.
Gabriel Rubin, professor Justice Studies aan Montclair State University, koppelt deze verschuiving aan een bredere beweging. “We willen mentale gezondheid voor mannen stigma-vrij maken en mannelijkheid opnieuw definiëren. Het mag veel meer ruimte krijgen voor emoties en authenticiteit,” vertelde hij aan The Post.
6 makkelijke en goedkope hacks om vandaag gelukkiger te worden
Soms zit je gewoon niet lekker in je vel. Misschien heb je slecht geslapen, is het grijs buiten, of voel je je gewoon meh. Het goede nieuws? Er zijn supermakkelijke manieren om je mood een boost te geven. Geen dure spa-dag of life-changing beslissingen nodig: gewoon kleine hacks die je volgens de wetenschap kan proberen.
1. Beweeg, al is het maar 10 minuten
Geen tijd of zin om naar de gym te gaan? Zelfs een korte wandeling of wat stretchen kan al helpen. Onderzoek van de Universiteit van Michigan (Journal of Happiness Studies, 2018) bewijst dat 10 minuten fysieke activiteit genoeg is om je gelukkiger te voelen. Het hoeft niet intens te zijn: wandelen, stretchen of gewoon je benen even omhoog tegen de muur zetten, doet al wonderen.
2. Doe een powernap (maar hou het kort)
Voel je je moe én chagrijnig? Slaaptekort kan je humeur serieus beïnvloeden. Een powernap van 20 à 30 minuten is een quick fix om je beter te voelen. Een studie van UCLA Health uit 2017 toont aan dat korte dutjes mensen gelukkiger maken dan lange. Dus stel je timer in en doe een snelle recharge!
3. Ga naar buiten, liefst een park in
Even naar buiten gaan is een topidee, vooral als je een park in de buurt hebt. Uit onderzoek blijkt dat mensen die in groene omgevingen tijd doorbrengen minder stress ervaren en zich gelukkiger voelen. Geen tijd voor een wandeling? Gewoon buiten wat frisse lucht happen of op blote voeten in het gras staan, kan ook al helpen.
4. Zet je favoriete muziek of comfortserie op
Muziek kan je mood meteen shiften. Zet een nummer op waar je happy van wordt, of eentje waarvan je alle lyrics kent. Ook een vertrouwde serie zoals 'Friends' kan troost bieden. Dit soort kleine rituelen helpen je om even te ontsnappen en je weer wat beter te voelen, volgens therapeut Jill Lewis.
5. Schrijf op waar je dankbaar voor bent
Oké, het klinkt misschien wat cheesy, maar het werkt écht. Onderzoek uit 2012 en 2003 toont aan dat mensen die dankbaarheidslijsten bijhouden gelukkiger en meer tevreden zijn. Schrijf een paar dingen op waar je blij van wordt, groot of klein. Denk aan je beste vriend(in), die lekkere latte van vanochtend of gewoon dat je bed heerlijk zacht is.
6. Wees genereus (kleine moeite, groot effect)
Iets doen voor een ander maakt je automatisch gelukkiger. En het hoeft niet groots te zijn: trakteer iemand op een koffie, help een buur of doneer een klein bedrag aan een goed doel. Onderzoek aan de Universiteit van Zürich laat zien dat zelfs de kleinste daad van vriendelijkheid een positief effect heeft op je brein en humeur.
Conclusie? Je hoeft geen grote veranderingen te maken om je beter te voelen. Kleine, simpele acties kunnen al een wereld van verschil maken. En hé, je kan er vandaag nog mee beginnen.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 24/01 Gert Verhulst
- 25/01 Herman Verbruggen
- 25/01 Remco Evenepoel
- 25/01 Astrid Bryan
- 26/01 Ellen DeGeneres