WHO slaat alarm: jongeren laten condooms links liggen

Chelsy Vanlerberghe-06 september 2024 om 14:01- Foto:

Reproductive Health Supplies Coalition via Unsplash

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slaat alarm, maar dit keer gaat het niet over corona. Het gaat om iets minstens zo lastig: SOA’s! Jongeren gebruiken steeds minder condooms, en dat is een probleem.

Uit onderzoek blijkt dat bijna 30% van de 15-jarigen bij hun laatste keer seks geen condoom of pil gebruikte. En áls ze iets gebruikten, was het vaker de pil dan een condoom.

Het condoomgebruik onder jongeren is de laatste tien jaar flink gedaald, vooral bij tieners uit armere gezinnen.

In Albanië gebruiken meisjes het minst condooms (24%) en in Servië het meest (81%). Bij jongens scoort Zweden het laagst (43%) en Zwitserland het hoogst (77%).

Experts maken zich zorgen, want onbeschermde seks onder jongeren komt overal in Europa voor. Dit vergroot de kans op SOA's, ongeplande zwangerschappen en onveilige abortussen.

Dr. Hans Henri P. Kluge van de WHO zegt: "Hoewel het rapport zorgwekkend is, komt het niet als een verrassing." Hij wijst op een groot tekort aan seksuele voorlichting en anticonceptiemiddelen. In sommige landen wordt seksuele voorlichting zelfs tegengewerkt, wat de situatie verergert. "Goede voorlichting voor jongeren wordt vaak genegeerd. En áls het er is, wordt het aangevallen met het idee dat het seks zou aanmoedigen, terwijl het juist leidt tot gezondere keuzes," aldus Dr. Kluge.

De WHO roept op tot snelle actie: "Als we nu niets doen, krijgen we hogere SOA-cijfers, meer zorgkosten, en jongeren die hun opleiding of carrière mislopen door gebrek aan juiste info en steun,” waarschuwt Dr. Kluge.

12 gewoontes die je seksleven kunnen verpesten

Chelsy Vanlerberghe-05 november 2024 om 16:35

Seksleven in een dip? Misschien komt het door een paar kleine gewoontes die je niet doorhad! Seksperts zoals Portia Brown, Justin Lehmiller en Karen Gurney leggden aan The Guardian uit hoe sommige gewoontes, van een te rommelige kamer tot honden op bed, meer impact kunnen hebben dan je zou denken.

1. Rommelige kamer, rommelig hoofd
Een chaotische slaapkamer kan je libido doden. “Rommel veroorzaakt stress,” zegt Portia Brown. Dus, vijf minuutjes opruimen en je hoofd is klaar voor… andere dingen.

2. Te veel knuffelen
Altijd aan elkaar plakken kan je partner soms wat verstikken. “Te veel knuffels kunnen de afstand juist vergroten,” legt relatietherapeut Natasha Silverman uit. Geef elkaar ruimte om de spanning te laten opbouwen!

3. Lage ‘seksuele valuta’
Kleine flirterige acties buiten de slaapkamer kunnen het verschil maken. Denk aan een suggestieve blik of een speelse aanraking, adviseert Karen Gurney. Dit bouwt de connectie én de spanning op.

4. Initiatief op de verkeerde manier
Soms kan je manier van ‘uitnodigen’ niet echt werken voor je partner. Oloni, auteur van 'The Big O', adviseert om open te praten over wat voor jullie beiden werkt. Wissel die benadering af voor een frisse touch!

5. Huisdieren op bed
Lief, die hondenogen, maar niet altijd in de slaapkamer. Huisdieren kunnen het moment verstoren, zegt Gurney. Zet je trouwe viervoeter even buiten voor wat ‘me-time’ samen.

6. Te veel sporten

Superintensieve workouts? Het lijkt gezond, maar te veel sporten kan je libido doden door vermoeidheid en hormonale dipjes, zegt Justin Lehmiller. Balans is key! Gun jezelf wat rustdagen en mix zware sessies met lichtere om je energie hoog te houden.

7. Wachten tot na het avondeten
Na een grote maaltijd is het moeilijker om in de mood te komen. “Bloed stroomt dan naar je maag, niet je geslachtsdelen,” zegt Joan Price. Dus: plan die momenten vóór het eten voor maximale vibes.

8. Hoge bloeddruk
Hoge bloeddruk belemmert de bloedtoevoer naar je genitale zone, wat je opwinding vermindert. Artsen raden een gezondere levensstijl aan om je bloeddruk (en libido) op peil te houden.

9. Te avontuurlijk willen zijn
Nieuwe dingen proberen is top, maar te ver buiten je comfortzone kan averechts werken. Emily Jamea raadt aan om ‘ja, nee, misschien’-lijstjes te maken en rustig op te bouwen naar spannende dingen.

10. Geen ‘seksuele groeimindset’
Blijven leren en groeien met je partner maakt je seksleven een stuk interessanter, zegt Joan Price. Regelmatig praten over wat jullie fijn vinden houdt het spannend.

11. Altijd dezelfde routine
Altijd in de pyjama op de bank? Probeer samen nieuwe dingen buiten de slaapkamer, zoals een nieuwe hobby. “Verrassingen kunnen de spanning in je seksleven weer aanwakkeren,” zegt Silverman.

12. Geen feedback willen ontvangen
Een open houding voor feedback kan je seksleven een boost geven, zegt Price. Vraag gewoon wat je partner fijn vindt en wees bereid om bij te leren. Vraag voor de sessie: “Waar heb je vandaag zin in?”

Met deze tips kun je je relatie net dat extra beetje spice geven! Zoals Price het zegt: “Het is nooit te laat om samen te praten over wat je allebei écht wilt in bed.”

Dit is waarom niemand je terugstuurt op datingapps

Chelsy Vanlerberghe-05 november 2024 om 13:05

Iedereen kent het wel: je hebt eindelijk een leuke match op een datingapp, maar… geen reactie. Je begint te twijfelen, ligt het aan jou? Nope, er is misschien een betere verklaring! Een nieuw rapport van datingapp Hinge onthult dat veel mensen met ADHD gewoon moeite hebben om terug te sturen, en vaak niet eens bewust.

Hinge ontdekte dat veel mensen met ADHD moeite hebben met terugsturen van berichten, simpelweg omdat ze het vergeten. Geen opzet hier dus! Maar liefst 43% van de ADHD-daters geeft toe dat ze vaak vergeten te antwoorden. En dat is een probleem, want 71% van de Hinge-gebruikers verwacht een reactie binnen 24 uur. Dat misverstand maakt dat één op de drie ADHD-daters zich niet begrepen voelt.

Naast vergeetachtigheid voelen mensen met ADHD zich snel overwhelmed door continu berichten heen en weer sturen. Daarom raadt Ari Brown, Hinge’s Love & Connection Expert, ADHD-daters aan om sneller af te spreken in het echte leven. "Drie dagen chatten is d ideaal volgens Hinge-data. Dit helpt om de connectie vooruit te laten gaan en voorkomt dat je vastloopt in een eindeloze berichtenuitwisseling", legt hij uit. En als een match niet meteen reageert? Laat je niet ontmoedigen en wees nieuwsgierig: een simpele vraag als “Hoe blijf je het liefst in contact?” kan al wonderen doen.

Brown zegt dat het helpt om vanaf het begin eerlijk te zijn over je communicatiestijl, en dat vriendelijkheid en nieuwsgierigheid veel kunnen betekenen voor diegenen die wachten op een reactie. Door open en begripvol te communiceren, ontdek je misschien net een unieke connectie.

Ontdek meer