WHO slaat alarm: jongeren laten condooms links liggen

Chelsy Vanlerberghe-06 september 2024 om 14:01- Foto:

Reproductive Health Supplies Coalition via Unsplash

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slaat alarm, maar dit keer gaat het niet over corona. Het gaat om iets minstens zo lastig: SOA’s! Jongeren gebruiken steeds minder condooms, en dat is een probleem.

Uit onderzoek blijkt dat bijna 30% van de 15-jarigen bij hun laatste keer seks geen condoom of pil gebruikte. En áls ze iets gebruikten, was het vaker de pil dan een condoom.

Het condoomgebruik onder jongeren is de laatste tien jaar flink gedaald, vooral bij tieners uit armere gezinnen.

In Albanië gebruiken meisjes het minst condooms (24%) en in Servië het meest (81%). Bij jongens scoort Zweden het laagst (43%) en Zwitserland het hoogst (77%).

Experts maken zich zorgen, want onbeschermde seks onder jongeren komt overal in Europa voor. Dit vergroot de kans op SOA's, ongeplande zwangerschappen en onveilige abortussen.

Dr. Hans Henri P. Kluge van de WHO zegt: "Hoewel het rapport zorgwekkend is, komt het niet als een verrassing." Hij wijst op een groot tekort aan seksuele voorlichting en anticonceptiemiddelen. In sommige landen wordt seksuele voorlichting zelfs tegengewerkt, wat de situatie verergert. "Goede voorlichting voor jongeren wordt vaak genegeerd. En áls het er is, wordt het aangevallen met het idee dat het seks zou aanmoedigen, terwijl het juist leidt tot gezondere keuzes," aldus Dr. Kluge.

De WHO roept op tot snelle actie: "Als we nu niets doen, krijgen we hogere SOA-cijfers, meer zorgkosten, en jongeren die hun opleiding of carrière mislopen door gebrek aan juiste info en steun,” waarschuwt Dr. Kluge.

100.000 stappen in één dag: wat doet dat met je lijf?

Chelsy Vanlerberghe-09 mei 2025 om 11:57

We weten het: 10.000 stappen per dag is zowat de gouden regel. Maar YouTuber JackSucksAtLife dacht: waarom niet gewoon 100.000 stappen op één dag doen? En dus wandelde hij zichzelf letterlijk kapot in een extreme challenge van meer dan 15 uur. Spoiler: zijn voeten hebben het gevoeld.

Dus, wat deed dat met zijn lijf? Na zo’n 25.000 stappen begon de miserie: zijn rug kraakte, enkels deden pijn en de vermoeidheid klopte aan. “Het ging nog nét", zei hij toen. Maar vanaf 75.000 stappen werd het gewoon puur afzien. “Elke stap deed pijn. Mijn enkels waren opgezwollen en mijn schoenen zaten niet meer comfortabel.” De laatste 15.000 stappen waren volgens hem “de hel”.

Na 15 uur, 28 minuten en 22 seconden wandelen was het eindelijk voorbij. Maar zelfs dan was de nachtmerrie niet gedaan: zijn voeten zaten vol blaren, hij kreeg zijn schoenen amper uit en een klein heuveltje opwandelen lukte niet meer. “Ik was zó kapot,” zei hij.

Zin om zelf ooit zoiets te proberen? Misschien niet het slechtste idee voor je uithouding (veel stappen = gezond, weet je wel), maar zorg voor goeie schoenen, voorzie blarenpleisters en denk twee keer na voor je eraan begint.

Wat zijn de grootste ‘icks’ tijdens seks en daten?

Ximm Vanhaecke-09 mei 2025 om 11:30

Je hebt het woord vast al eens zien passeren op TikTok of gehoord tijdens een avondje met vrienden: de ick. Maar wat is dat eigenlijk? En waarom krijgen we het zo snel tegenwoordig?

Wat is een ‘ick’? Een ick is dat plotselinge, onaangename gevoel van afknapping. Je bent eerst helemaal into iemand, maar dan gebeurt er iets en bam, alles verandert. Denk aan iemand die tijdens de seks een high five wil geven, of die z’n pizza met mes en vork eet… ineens ben je gewoon out. Maar geen stress, het overkomt iedereen. En eerlijk? Sommige icks zijn ook gewoon héél terecht.

De top 10 grootste icks bij Gen Z:

1. Slechte persoonlijke hygiëne: Slechte adem, vieze nagels of dagen niet douchen? Big no.

2. Obsessie met sociale media: Als je date meer aandacht heeft voor TikTok dan voor jou, weten we genoeg.

3. Slechte tafelmanieren: Smakken, met volle mond praten of in je bord hangen? Instant ick.

4. Onbeleefdheid tegenover servicepersoneel: Respectloos zijn tegen obers of barpersoneel is een regelrechte afknapper.

5. Narcisme: Constant selfies nemen of alleen maar over jezelf praten maakt je allesbehalve hot.

6. Slechte communicatie: Droge antwoorden, ghosten of totaal geen moeite doen om een gesprek op gang te houden: meh.

7. Emotioneel onbeschikbaar: Nooit over gevoelens praten of altijd afstandelijk doen? Daar wordt niemand warm van.

8. Te jaloers of controlerend: Als je constant moet uitleggen waar je bent of met wie… bye.

9. Geen ambitie of passie: Als iemand geen dromen of doelen heeft, voelt dat voor veel jongeren als een dead end.

10. Gebrek aan betrokkenheid: Niet geïnteresseerd zijn in elkaars leven of gewoonweg geen moeite doen = afknapper.

Conclusie: De ick is real, en vaak komt het neer op respect, betrokkenheid en gewoon een beetje basic effort. Dus wil je iemand écht charmeren? Leg je telefoon even weg, poets je tanden, en behandel mensen met respect. Easy, toch?



Ontdek meer