PXL-Digital studenten en onderzoekers verhuizen naar Corda Campus

Chelsy Vanlerberghe-06 september 2024 om 13:36

PXL-Digital zet een grote stap en verhuist naar Corda Campus, de technologiecampus van Limburg. Tussen innovatieve bedrijven krijgen studenten de kans om zich klaar te stomen voor een carrière in IT of IoT.

“Leren doe je het best in interactie met anderen. En als die anderen, net als wij bij PXL-Digital, innovatie in hun DNA hebben, dan kun je je geen betere locatie voorstellen,” zegt departementshoofd Tristan Fransen. "Hier kunnen onze bachelorstudenten, samen met bedrijven en onderzoekers, werken aan authentieke projecten en stages op het gebied van bijvoorbeeld Artificial Intelligence, zoals slimme robots, en Cybersecurity. Ook studenten van de graduaatsopleidingen krijgen hier de kans om werkplekleren te ervaren.”

Studenten werken samen met bedrijven, doen stages en kunnen deelnemen aan projecten die er écht toe doen. In de Corda Arena vinden bovendien hightech events plaats, zoals drone races, robot wars en VR-challenges, waardoor er een dynamische omgeving ontstaat om nieuwe dingen te ontdekken.

Zowel bachelor- als graduaatsstudenten krijgen unieke kansen, zoals leren op de werkplek, experimenteren met de nieuwste technologieën, en netwerken met professionals uit het werkveld. Ook het onderzoek krijgt een boost. Het Smart ICT Expertisecentrum gaat bedrijven helpen met hun digitalisering, en studenten kunnen meewerken aan praktijkgericht onderzoek.

Hogeschool PXL start academiejaar met ambitieuze projecten

Chelsy Vanlerberghe-16 september 2024 om 13:03

De start van het academiejaar komt eraan en PXL Hogeschool heeft een heleboel innovatieve projecten en nieuwe initiatieven aangekondigd. Van vernieuwende projecten en groene upgrades tot gezondere maaltijden en extra woonruimte, alles is gericht op het verbeteren van de studententijd. Ontdek wat er allemaal op de planning staat voor de studenten dit jaar!

Vernieuwingen op de campus en verbeterde mobiliteit
PXL is volop gestart met de bouw van de nieuwe PXL-Business hub op Campus Elfde-Linie. "In nauwe samenwerking met bedrijven zetten we hiermee sterk in op dienstverlening en het versterken van ons netwerk", zegt Ben Lambrechts, algemeen directeur. En voor wie met de fiets komt, is er goed nieuws: een nieuwe fietsbrug en fietsstrook maken je ritje een stuk vlotter. PXL blijft trouwens niet stilzitten als het gaat om mobiliteit – ze vergoeden de helft van je trein- of busabonnement, en voor studenten met financiële zorgen zelfs het volledige bedrag.

Meer ruimte voor studenten en groenere campus
Dit jaar zet Hogeschool PXL in op een verdere vergroening van onze campussen en de uitbreiding van het aantal koten, zodat studenten comfortabel en dichtbij kunnen wonen en studeren. "Een groene campus en voldoende woonruimte zijn essentieel voor een aangename studententijd," benadrukt Lambrechts.

Gezonde en betaalbare catering
Ook op het vlak van catering worden belangrijke stappen gezet. "We willen dat elke student toegang heeft tot een gezonde, evenwichtige maaltijd," aldus Lambrechts. "Daarom maken we onze dagmenu's nog betaalbaarder." Met de hernieuwing van de catering in de Vilderstraat en de Gault Millau-beoordeling voor de derde keer op rij, blijft PXL toonaangevend in de combinatie van kwaliteit en toegankelijkheid. "Af en toe een guilty pleasure, zoals een frietkraam op de campus, hoort erbij, maar we bieden vooral aandacht voor gezonde snacks."

Een brede focus op persoonlijke ontwikkeling en onderwijsvernieuwing
XL steekt veel energie in persoonlijke ontwikkeling en soft skills. Dit betekent dat studenten niet alleen in de klas leren, maar ook praktisch aan de slag kunnen. Of het nu gaat om het verbeteren van taalvaardigheden of digitale skills, alles is erop gericht om de studenten goed voor te bereiden op de arbeidsmarkt. Daarbij wordt talentontwikkeling gestimuleerd met mogelijkheden om een eigen onderneming op te starten, ruimte voor vrijwilligerswerk, en de kans om te excelleren voor wie extra uitdaging zoekt.

Groeiende interesse en nauwe samenwerking met het werkveld
Als hogeschool met het netwerk ziet PXL een groeiende belangstelling voor opleidingen zoals Verpleeg- en Vroedkunde en de Lerarenopleiding, evenals de nieuwe opleiding Toegepaste Psychologie, met meer dan 400 nieuwe studenten.

Internationale en levenslange leermogelijkheden
De hogeschool blijft ook internationaal groeien. Met partners in Milaan en wereldwijd zijn er volop mogelijkheden om de horizon te verbreden. En met PXL Next en SyntraPXL kunnen studenten blijven leren, zelfs na hun studie.

Sterke studentbegeleiding en welzijn
"Studentenbegeleiding is en blijft een prioriteit, zeker gezien de huidige maatschappelijke uitdagingen. Goed in je vel zitten is essentieel voor succes in de studie," aldus Lambrechts. Hij wijst op de bijdrage van lezingen, zoals die van Professor dr. Peter Adriaensen, aan het collectieve welzijn op lange termijn. "Wij als PXL nemen onze verantwoordelijkheid hierin."

Opnieuw grotere interesse in lerarenopleiding aan KdG

Chelsy Vanlerberghe-10 september 2024 om 08:52

De lerarenopleiding aan Karel de Grote Hogeschool (KdG) in Antwerpen ziet dit jaar een opvallende groei in het aantal inschrijvingen. Maar liefst 505 eerstejaarsstudenten hebben zich al aangemeld, een stijging van 9,3% ten opzichte van vorig jaar. Dit is voor het eerst in drie jaar dat de opleiding weer zo’n boost krijgt.

“Het is geweldig om te zien dat zoveel jongeren het verschil willen maken en meehelpen om het lerarentekort op te lossen,” zegt Veerle Hendrickx, algemeen directeur van KdG. Volgens haar is de toename te danken aan de sterke focus op praktijkervaring in de lerarenopleiding. “Na amper twee weken kunnen ze al eens proeven van lesgeven en staan ze voor de klas tijdens een eerste stage. Dat spreekt heel wat eerstejaars aan", vertelt ze. De opleiding biedt bovendien heel wat groeikansen: studenten die extra uitdaging zoeken, kunnen via werkplekleren bijna hun hele laatste jaar voor de klas staan, met voortdurende begeleiding van KdG.

Ook andere opleidingen doen het goed bij KdG. Vooral Management en IT (+15,7%) en Sociaal Werk (+23,8%) zijn populair.

Ontdek meer