HMD en Mattel lanceren knalroze Barbie-flipphone

Chelsy Vanlerberghe-30 augustus 2024 om 09:18

Stel je voor: een knalroze klaptelefoon met een groot Barbie-logo, maar zonder internet. Klinkt als iets uit de jaren '00, toch? Fout! Welkom in 2024, waar HMD, het bedrijf achter de Nokia-telefoons, samenwerkt met Mattel. Het resultaat? De Barbie-telefoon, perfect voor als je even wil ontsnappen aan die eindeloze scroll.

De telefoon is nu te koop voor € 129,99 via deze site. Deze felroze klaptelefoon doet precies wat je van een telefoon verwacht: bellen en sms’en. Maar internet? Dat kun je vergeten. Hij is gemaakt voor iedereen die zin heeft in een digitale detox. Het concept van een ‘domme’ telefoon, zonder internet, is de laatste tijd namelijk steeds populairder geworden, vooral onder Gen Z. Met deze telefoon word je dus niet door sociale media.

Dus: geen internet, geen social media-apps, maar wél een 0,3 megapixelcamera, perfect voor old school foto’s. Je krijgt er zelfs extra’s bij, zoals een Barbie-hoes, verwisselbare achtercovers en een kralen telefoonkoord. Helemaal retro dus.

De lancering volgt natuurlijk op de enorme hype rond de Barbie-film van vorig jaar, die wereldwijd meer dan een miljard dollar opbracht. Hoewel de telefoon nu pas verschijnt, lijkt het een slimme zet van HMD. De combinatie van nostalgie en de behoefte om af en toe aan de digitale wereld te ontsnappen, zou deze telefoon wel eens erg populair kunnen maken.

Je kan vanaf nu stemmen op De Jamies 2024

Chelsy Vanlerberghe-04 december 2024 om 12:27

Voor de vijfde keer kun jij beslissen welke Vlaamse content creators dit jaar een Jamie in de wacht slepen. Van gevestigde namen zoals Acid en Average Rob tot nieuwe talenten als MrFlemish en Dorien Nuts: stemmen kan vanaf nu.

De Jamies, genoemd naar kunstenaar James Ensor, vieren online creativiteit in al zijn vormen. Of je nu uren scrolt op TikTok, jezelf kwijt raakt in YouTube-vlogs of mee bent met de nieuwste Instagram-trends, er is voor elk wat wils. Met 14 categorieën – waaronder Comedy, Vlog en Rising Star – krijg je als fan de kans om je favorieten te ondersteunen. En in de categorie Video van het Jaar draait het helemaal om jouw stem, zonder inmenging van de jury!

Vanaf vandaag tot en met zondag 12 januari 2025 kan je stemmen via dejamies.be. De winnaars worden bekendgemaakt op donderdag 6 februari tijdens een exclusieve show in De Grote Post, Oostende. Bonus: dit jaar vieren De Jamies ook hun vijfde verjaardag, dus reken maar op een avond vol feest en verrassingen.

Ben jij zelf een beginnend creator? De Jamies organiseren ook workshops om je content naar het volgende niveau te tillen. Van auteursrechten tot de nieuwste tools: ze komen langs Vlaamse hogescholen en universiteiten met hun creator-karavaan. Check hun socials voor updates.

Wie verdient jouw stem? Laat je favoriet shinen en stem via dejamies.be.

Nieuwe campagne helpt jongeren om fake news te doorprikken

Chelsy Vanlerberghe-02 december 2024 om 12:38

Nepnieuws, clickbait, deepfakes… het internet staat er vol mee. Toch checkt bijna de helft van de Vlaamse jongeren zelden of nooit de betrouwbaarheid van wat ze lezen. Daar wil de nieuwe campagne ‘Klopt da wel?’ verandering in brengen. Het doel? Jongeren wapenen tegen de overload aan misleidende informatie die ze dagelijks op TikTok, Instagram en YouTube tegenkomen.

Met opvallende affiches op scholen, een handige website en herkenbare video's van influencers zoals Maximiliaan Verheyen, hoopt de Vlaamse overheid jongeren te leren hoe ze kritischer kunnen omgaan met nieuws. De campagne maakt duidelijk: je hoeft geen onderzoeksjournalist te zijn om nepnieuws te doorprikken. Een simpele vraag als ‘Klopt da wel?’ kan al een groot verschil maken.

Uit onderzoek blijkt dat slechts 42% van de jongeren drie op vijf fake news-verhalen correct kan herkennen. Ondertussen vertrouwen amper 11% van hen op nieuws dat ze op sociale media zien. Jongeren scrollen non-stop, maar staan zelden stil bij wat écht waar is en wat niet. Door hen tools en tips te geven, wil de campagne hun vertrouwen in zichzelf en betrouwbare bronnen versterken.

De campagne blijft lopen tot 2025 en pakt in verschillende fases onderwerpen aan zoals algoritmes, complottheorieën en propaganda. Op de website kloptdawel.be vind je alles over de campagne: handige tips, artikels, en tools om zelf fake news te doorprikken.

Dus: volgende keer dat je iets leest wat te gek lijkt om waar te zijn, vraag jezelf even af... klopt da wel?

Ontdek meer