Studie: TikTok maakt vrouwen minder tevreden met hun lichaam

Chelsy Vanlerberghe-09 augustus 2024 om 13:11

Scrol je vaak op TikTok? Dan loop je mogelijk een groter risico om je lichaam minder leuk te vinden, vooral als je regelmatig pro-anorexia-content ziet. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

In de studie werden 273 vrouwen tussen de 18 en 28 jaar ondervraagd over hun TikTok-gebruik. Het onderzoek toont aan dat vrouwen zich na slechts 10 minuten scrollen door TikTok-video’s al minder tevreden over hun lichaam voelen, vooral bij het zien van “pro-ana” beelden.

Rachel Hogg, een senior docent aan de Charles Sturt University in Australië, en haar collega Madison Blackburn, die de studie uitvoerden, zeggen dat TikTok-gebruikers echt gevoelig zijn voor negatieve effecten. “We dachten dat TikTok-gebruikers misschien minder last zouden hebben van deze effecten omdat verstoord eetgedrag zo vaak voorkomt op TikTok, maar dat is absoluut niet het geval. Vooral schadelijke content heeft echt impact", aldus Hogg in een e-mail aan NBC News.

Dit sluit aan bij eerdere bevindingen van organisaties zoals Common Sense Media en Center for Countering Digital Hate, die ook zorgen hebben geuit over de impact van sociale media op zelfbeeld en eetgedrag. Meta, het moederbedrijf van Instagram, kwam in 2021 onder vuur omdat hun platforms schadelijk bleken voor de mentale gezondheid van tieners.

TikTok zegt dat ze geen gevaarlijke eetgewoonten of gewichtsverliesmethoden promoten, maar het algoritme kan nog steeds problematische content laten zien. De studie toont aan dat TikTok’s 'For You'-pagina vaak schadelijke video's aanbeveelt, afhankelijk van je interesses en interacties. Zelfs al probeert TikTok schadelijke content te beperken en hulp te bieden, vinden gebruikers soms manieren om door de filters heen te komen, zoals door gebruik te maken van slang of creatieve termen zoals 'edtkt0k'.

Hoewel de studie niet bewijst dat TikTok eetstoornissen veroorzaakt, laat het wel zien dat sociale media een grote impact kunnen hebben op jongeren. Het is dus belangrijk om goed op te letten wat je consumeert en hulp te zoeken als je merkt dat bepaalde content je beïnvloedt.

Deze iPhone-hack spaart je batterij en bijna niemand gebruikt het

Chelsy Vanlerberghe-16 juli 2025 om 14:23

Als je het gevoel hebt dat je iPhone continu energie vreet, ook als je hem amper gebruikt, dan is deze tip iets voor jou. En het beste van al? De kans is groot dat je ‘m nog niet kende.

Het enige wat je moet doen: leg je iPhone met het scherm naar beneden wanneer je ‘m even niet nodig hebt. That’s it.

Die move activeert automatisch Facedown Detection, een functie die voorkomt dat je scherm oplicht bij elke melding. Je hoort of voelt ze nog wel (als je geluid of trillen aanstaat), maar je scherm blijft uit. Ideaal als je in vijf groepschats tegelijk zit of 87 Insta-notificaties krijgt.

Extra tips om batterij te sparen:

  • Meldingen beperken: Ga naar Instellingen > Meldingen en schakel apps uit die je toch niet dringend moet horen.

  • Werk met een ‘Geplande samenvatting’: Die bundelt je meldingen op een vast moment in plaats van je heel de dag te storen. Je vindt het bij Instellingen > Meldingen > Geplande samenvatting.

Dus: leg je gsm eens omgekeerd, en laat je batterij wat langer leven. Kleine moeite, groot effect.

De ‘Cinderella-regel’ helpt je aan betere seks én meer slaap

Chelsy Vanlerberghe-16 juli 2025 om 14:16

Na een lange dag les, werk, kotleven of eindeloos scrollen in de bib, heb je ’s avonds meestal nog net genoeg energie om neer te ploffen in bed... en dan liefst gewoon knock-out gaan. Maar wat als je ook nog quality time (lees: seks) met je partner wil zonder je slaap op te offeren?

Enter: de Cinderella-regel. Een simpele maar geniale afspraak die steeds meer koppels gebruiken om hun seksleven levend te houden zonder ’s ochtends te crashen in de les of op je stage.

Het idee? Je spreekt op voorhand een cut-off uur af. Als je tegen dan nog niet begonnen bent met sexy time, dan sla je gewoon een avondje over. De Britse journaliste Alice Giddings zweert erbij: “Mijn limiet is 22u30, dus als er iets gaat gebeuren, moet het voor 22u10 starten. Anders: slaapmodus.”

Het leuke is: je weet allebei dat het er mogelijk zit aan te komen, dus de spanning bouwt op. En tegelijk leg je jezelf geen druk op om moéten presteren als je eigenlijk te moe bent.

Seksuologe Virginia Sadock (NYU Langone Health) legt uit dat die ‘spontane filmseks’ waar we allemaal aan denken totaal onrealistisch is in het echte leven. Volgens haar moeten we stoppen met denken dat goeie seks altijd spontaan moet zijn. In real life, met drukke agenda’s, kotgenoten en group chats die ontploffen, werkt plannen soms gewoon beter.

Ontdek meer