Studie: TikTok maakt vrouwen minder tevreden met hun lichaam

Chelsy Vanlerberghe-09 augustus 2024 om 13:11

Scrol je vaak op TikTok? Dan loop je mogelijk een groter risico om je lichaam minder leuk te vinden, vooral als je regelmatig pro-anorexia-content ziet. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

In de studie werden 273 vrouwen tussen de 18 en 28 jaar ondervraagd over hun TikTok-gebruik. Het onderzoek toont aan dat vrouwen zich na slechts 10 minuten scrollen door TikTok-video’s al minder tevreden over hun lichaam voelen, vooral bij het zien van “pro-ana” beelden.

Rachel Hogg, een senior docent aan de Charles Sturt University in Australië, en haar collega Madison Blackburn, die de studie uitvoerden, zeggen dat TikTok-gebruikers echt gevoelig zijn voor negatieve effecten. “We dachten dat TikTok-gebruikers misschien minder last zouden hebben van deze effecten omdat verstoord eetgedrag zo vaak voorkomt op TikTok, maar dat is absoluut niet het geval. Vooral schadelijke content heeft echt impact", aldus Hogg in een e-mail aan NBC News.

Dit sluit aan bij eerdere bevindingen van organisaties zoals Common Sense Media en Center for Countering Digital Hate, die ook zorgen hebben geuit over de impact van sociale media op zelfbeeld en eetgedrag. Meta, het moederbedrijf van Instagram, kwam in 2021 onder vuur omdat hun platforms schadelijk bleken voor de mentale gezondheid van tieners.

TikTok zegt dat ze geen gevaarlijke eetgewoonten of gewichtsverliesmethoden promoten, maar het algoritme kan nog steeds problematische content laten zien. De studie toont aan dat TikTok’s 'For You'-pagina vaak schadelijke video's aanbeveelt, afhankelijk van je interesses en interacties. Zelfs al probeert TikTok schadelijke content te beperken en hulp te bieden, vinden gebruikers soms manieren om door de filters heen te komen, zoals door gebruik te maken van slang of creatieve termen zoals 'edtkt0k'.

Hoewel de studie niet bewijst dat TikTok eetstoornissen veroorzaakt, laat het wel zien dat sociale media een grote impact kunnen hebben op jongeren. Het is dus belangrijk om goed op te letten wat je consumeert en hulp te zoeken als je merkt dat bepaalde content je beïnvloedt.

Waarom je best twee keer nadenkt voor je een AI-versie van jezelf laat maken

Chelsy Vanlerberghe-02 mei 2025 om 12:04

Het lijkt onschuldig: een schattige AI-action figure van jezelf laten genereren. Maar experts trekken aan de alarmbel. Wat deel je écht als je je gezicht uploadt?

Als je de afgelopen weken op Instagram of TikTok hebt gezeten, heb je ze ongetwijfeld al zien passeren: mensen die een AI-versie van zichzelf posten als mini-action figure. Laptopje in de hand, zonnebril op, cocktail erbij. Grappig? Ja. Veilig? Misschien niet.

Volgens Tom Vazdar, cybersecurityexpert aan het Open Institute of Technology, zit er veel meer info in zo’n beeld dan je denkt. “Wanneer je een foto uploadt, geef je niet enkel je gezicht prijs, maar ook metadata zoals waar en wanneer de foto genomen is, en zelfs wie er nog opstaat", zegt hij in Wired.

Daarbovenop verzamelt AI ook je gedrag: wat je typt, welke prompts je gebruikt, hoe vaak je iets doet. Die combinatie maakt het volgens Vazdar makkelijk om een heel profiel van je op te bouwen zonder dat je daar echt controle over hebt.

En da’s net het probleem. Volgens de expert verzamelen zulke trends tonnen verse, diverse gezichtsdata: een droom voor bedrijven die AI willen trainen. Maar wat als die data ooit anders gebruikt wordt? Denk maar even aan de aflevering 'Be Right Back' van Black Mirror.

Ook zorgwekkend: AI wordt steeds slimmer. En hoewel het grappig lijkt om ChatGPT een mini-versie van jezelf te laten maken, is het misschien toch beter om je gezicht (en je privacy) nog even offline te houden.

VUB breekt wereldrecord met alcoholvrije cantus

Chelsy Vanlerberghe-02 mei 2025 om 10:27

Cantus zonder kater? Aan de VUB kan het. Op dinsdagavond 29 april schreven 327 studenten geschiedenis met de grootste alcoholvrije cantus ooit – en dat is officieel een wereldrecord. Daarmee verbreken ze het vorige record van 270 deelnemers.

Geen pintjes, wel sfeer. De avond startte rond 17u met speeches van rector Jan Danckaert en ex-premier Alexander De Croo, en ging tot iets na 20u vol zang, verbondenheid en studentikoze vibes. Volgens studente Stefanie Mulder zat de sfeer zelfs beter dan bij de ‘gewone’ edities: “In vorige alcoholedities verliezen we een ritme na een half uur en nu blijft iedereen nog meezingen.”

De cantus maakt deel uit van het middelenbeleid van de VUB, dat studenten wil sensibiliseren rond alcohol en andere middelen. De universiteit werkte dat beleid uit samen met studenten, met als doel: een veilige omgeving waar gezonde keuzes vanzelfsprekend zijn.

“Studentikoos zijn hoeft niet per se met alcohol te gaan”, zegt Katia Smirnova, Coördinator Studentenleven. “We willen laten zien dat feesten zonder alcohol even leuk kan zijn, en tegelijk de drempel verlagen voor studenten die zich niet comfortabel voelen bij een typische cantus.”

Ontdek meer