5 tech-signalen dat je partner je bedriegt

Chelsy Vanlerberghe-19 juli 2024 om 16:30

Een radiopresentatrice die zich focust op tech en beveiliging heeft tips gedeeld over hoe je met de telefoon van je partner kunt ontdekken of je bedrogen wordt.

Radiopresentatrice Kim Komando legde uit dat de manier waarop iemand met hun telefoon omgaat en wat erop staat, je meer kan vertellen dan ze misschien willen prijsgeven. "Let goed op hoe ze met hun apparaten omgaan", zei Komando tegen de Daily Mail.

Ze gaf ook 5 signalen die zouden kunnen aanduiden dat je partner iets te verbergen heeft.

  1. Ze verbergen hun telefoon en meldingen: "Veel mensen draaien hun telefoon weg om hun privacy te beschermen, maar meestal verbergen ze hun telefoon niet voor hun partner. Hetzelfde geldt voor het schakelen tussen tabs in hun browser of het uitzetten van hun tablet", zegt de presentatrice. “Meldingen kunnen ook verraden dat iemand iets probeert te verbergen, dus het is gebruikelijk om ze uit te schakelen of te verbergen als je iets doet wat je niet wilt dat je partner ziet.”
  2. Ze gebruiken fake apps: Er zijn apps die eruitzien als iets heel anders, zoals Calculator Pro+, die cheaters gebruiken om hun ongepaste gesprekken te verbergen.
  3. Ze wissen te vaak hun geschiedenis: Wie dingen doet die niet oké zijn, probeert vaak alle sporen uit te wissen door hun geschiedenis regelmatig te wissen
  4. Ze hebben het altijd ‘druk met werk of school': Altijd bezig zijn kan een dekking zijn voor iets spicier. Sommige bedriegers gebruiken nep-google docs om informatie en communicatie te verbergen die ze niet willen dat ontdekt wordt. "Als je zo'n bestand opent, lijkt het eerste stuk op bedrijfsjargon of schoolwerk", legt ze uit. "Maar als je naar beneden scrolt, zie je het echte doel van het bestand. Online documenten zijn een handige manier om notities, foto’s en video’s met iemand anders te delen."
  5. Ze zijn altijd op dezelfde plek: Komando suggereerde ook om de locatiegeschiedenis van je partner te controleren om te zien of er één plek is die ze vaak bezoeken en die verdacht lijkt. Al lijkt dat voor ons een beetje toxic...

Hoeveel slaap heb je nodig? Slaapexpert legt uit volgens leeftijd

Chelsy Vanlerberghe-06 september 2024 om 14:15

Slaap is essentieel, maar hoeveel slaap je nodig hebt, verandert flink naarmate je ouder wordt. Van baby's die bijna de hele dag door slapen, tot ouderen die juist veel vroeger opstaan, elke levensfase heeft z'n eigen slaapritme. Hoeveel slaap heb jij eigenlijk nodig?

Baby’s
Pasgeborenen brengen de meeste tijd slapend door, zo'n 14 tot 17 uur per dag. Dit helpt bij hun groei, zowel lichamelijk als mentaal. Tijdens hun slaap maken ze groeihormonen aan, wat cruciaal is in die eerste maanden. Vanaf 4 maanden beginnen ze wat minder te slapen doordat ze een circadiaans ritme ontwikkelen.

Peuters
Peuters van 1 tot 2 jaar hebben nog steeds veel slaap nodig: zo'n 11-14 uur per dag, inclusief dutjes. Rond de 3 jaar zakt dat naar 10-13 uur. De meeste kleintjes doen nog één middagdutje, maar bij sommigen verdwijnt dat al snel.

Tieners
Tieners zouden 8-10 uur slaap per nacht moeten krijgen, maar veel halen dat niet door hun vertraagde slaapritme. Ze zijn ‘s avonds vaak nog vol energie en vallen laat in slaap. Daardoor staan ze met moeite op voor school en moeten ze soms overdag bijslapen. Een dagelijks dutje van 30-60 minuten kan hun focus en geheugen verbeteren.

Volwassenen
Als volwassenen hebben we meestal 7-8 uur slaap per nacht nodig. Onze groei is gestopt, dus we zitten in "onderhoudsmodus". Als je merkt dat je veel meer slaap nodig hebt, kan dat wijzen op een slaapstoornis zoals slaapapneu. Ook blijkt uit onderzoek dat voor 1 uur ’s nachts naar bed gaan helpt om mentale problemen zoals depressie en angst te voorkomen.

Senioren
Vanaf 65 jaar slapen we vaak minder en lichter, doordat de productie van melatonine afneemt. Veel ouderen gaan ook eerder naar bed en worden vroeger wakker. Ondanks deze veranderingen hebben ze nog steeds 7-8 uur slaap per nacht nodig voor een goede gezondheid.

WHO slaat alarm: jongeren laten condooms links liggen

Chelsy Vanlerberghe-06 september 2024 om 14:01- Foto:

Reproductive Health Supplies Coalition via Unsplash

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slaat alarm, maar dit keer gaat het niet over corona. Het gaat om iets minstens zo lastig: SOA’s! Jongeren gebruiken steeds minder condooms, en dat is een probleem.

Uit onderzoek blijkt dat bijna 30% van de 15-jarigen bij hun laatste keer seks geen condoom of pil gebruikte. En áls ze iets gebruikten, was het vaker de pil dan een condoom.

Het condoomgebruik onder jongeren is de laatste tien jaar flink gedaald, vooral bij tieners uit armere gezinnen.

In Albanië gebruiken meisjes het minst condooms (24%) en in Servië het meest (81%). Bij jongens scoort Zweden het laagst (43%) en Zwitserland het hoogst (77%).

Experts maken zich zorgen, want onbeschermde seks onder jongeren komt overal in Europa voor. Dit vergroot de kans op SOA's, ongeplande zwangerschappen en onveilige abortussen.

Dr. Hans Henri P. Kluge van de WHO zegt: "Hoewel het rapport zorgwekkend is, komt het niet als een verrassing." Hij wijst op een groot tekort aan seksuele voorlichting en anticonceptiemiddelen. In sommige landen wordt seksuele voorlichting zelfs tegengewerkt, wat de situatie verergert. "Goede voorlichting voor jongeren wordt vaak genegeerd. En áls het er is, wordt het aangevallen met het idee dat het seks zou aanmoedigen, terwijl het juist leidt tot gezondere keuzes," aldus Dr. Kluge.

De WHO roept op tot snelle actie: "Als we nu niets doen, krijgen we hogere SOA-cijfers, meer zorgkosten, en jongeren die hun opleiding of carrière mislopen door gebrek aan juiste info en steun,” waarschuwt Dr. Kluge.

Ontdek meer