De ceasarsalade is 100 jaar oud!

Chelsy Vanlerberghe-04 juli 2024 om 09:52

4 juli staat vooral bekend als de Nationale Feestdag van de Verenigde Staten, maar er is nog een andere belangrijk feest dat plaatsvindt op deze dag: de verjaardag van de caesarsalade. Dit jaar viert de salade haar 100e verjaardag. Hiep, hiep, hoera!

Ondanks dat de oorsprong nog steeds wordt betwist, is één ding zeker: de Caesarsalade komt uit Tijuana, Mexico. Veel mensen wijzen naar Caesar's restaurant in Tijuana als de plek waar het allemaal begon, volgens de New York Times.

Caesar's restaurant maakt elke week 2.500 Caesarsalades aan tafel klaar. De salade die je daar nu krijgt, verschilt wel van die van 100 jaar geleden — tenminste, als je gelooft dat het originele recept van de oprichter van het restaurant, Césare Cardini, komt. Deze Italiaanse immigrant verhuisde in 1920 vanuit de VS naar Mexico om tijdens de drooglegging restaurants te openen, zoals Alhambra Cafe en Caesar's.

Met een paar simpele ingrediënten en een vleugje improvisatie zette hij iets op tafel wat zijn gasten nog nooit hadden geproefd. Wie had gedacht dat een mix van romaine sla, croutons, Parmezaanse kaas, en die beroemde dressing – een combinatie van eigeel, knoflook, ansjovis, en olijfolie – zo’n hit zou worden?

In de afgelopen 100 jaar heeft de Caesar salade tal van variaties ondergaan. Van toevoegingen zoals kip, garnalen, en avocado tot het experimenteren met de dressing, de mogelijkheden lijken eindeloos. Toch blijft de originele versie een tijdloze klassieker.

Er gaan geruchten dat Cardini's originele recept eigenlijk van de moeder van een van zijn koks, Livio Santini, kwam. Anderen zeggen dat Cardini zijn eerste Caesarsalade maakte in Alhambra Cafe op 4 juli 1924, twee jaar voordat hij Caesar's opende. De verwarring blijft, want Cardini's broer, Alex, beweerde dat hij de maker was. En volgens Livio Santini's jongste zoon, Aldo, is de verjaardag van de salade bedacht om te passen bij de grootste feestdag van de VS en om de erfenis van zijn vader in twijfel te trekken.

Hoe dan ook, Tijuana organiseert een vierdaags festival om de 100e verjaardag van de Caesarsalade te vieren. Dus als je niet naar Mexico kunt, vier je het gewoon thuis met een lekkere zelfgemaakte Caesarsalade!

Kotfood Battle: welke instant noodles scoren het beste?

Chelsy Vanlerberghe-16 oktober 2024 om 12:59

Na een lange dag les of een avondje uit, zijn instant noodles de perfecte go-to. Snel, lekker en budgetvriendelijk. Onze eigen food critic, PapiPesto, ging op onderzoek uit en testte verschillende instant noodles met kipsmaak. Hier zijn de winnaars!

1. Carrefour - Nissin Cup Noodles Chicken

Score: ★★★★
Prijs: €1,96 voor 63 gram
Prijs per 100 gram: €3,11

De absolute winnaar van de test is Nissin Cup Noodles Chicken, gekocht bij Carrefour. Deze noodles staan bekend als een A-merk en dat proef je! De bouillon is lekker vol, niet te zout, met een lichte spice die het geheel in balans houdt. “De textuur van de noodles is perfect en de koriander geeft het een authentieke Aziatische twist,” aldus PapiPesto. Toch een kleine disclaimer: niet iedereen is fan van koriander. Maar als dat geen probleem voor je is, krijg je een mooie umami-bom in een cup!

2. Colruyt - Oyakata Chicken Teriyaki

Score: ★★★
Prijs: €1,88 voor 96 gram
Prijs per 100 gram: €1,96

Op een gedeelde tweede plaats komt de Oyakata Chicken Teriyaki, een smakelijke keuze voor wie houdt van een beetje zoetigheid in zijn noodles. "Een mooie balans tussen de kip en de teriyaki-saus, zonder dat het te zoet wordt”, aldus PapiPesto. “En je krijgt meer noodles voor je geld."

2. Delhaize - Nissin Soba Noodles

Score: ★★★
Prijs: €2,95 voor 90 gram
Prijs per 100 gram: €3,28

Ook op de gedeelde tweede plek staan de Nissin Soba Noodles, iets duurder dan de Oyakata, maar wel met een unieke smaak. Het is een combinatie van een mooie noedeltextuur met de rijke smaak van gebrande suiker en zichtbare stukjes groenten. PapiPesto merkt op: “De slierten hebben de beste bite van alle geteste noodles, en de geroosterde smaak geeft het net iets extra's.”

Natuurlijk zijn er nog heel wat smaken en soorten instant noodles die het proberen waard zijn. Van pittige varianten tot exotische bouillons, de keuze is reuze. Maar als het op chicken noodles aankomt, zijn deze toppers alvast een goede start!

OVERZICHT

Carrefour - Nissin Cup noodles chicken
Prijs: €1,96 voor 63 gram
Yummie score: ★★★★

Delhaize - Nissin Soba Noodles
Prijs: €2,95 voor 90 gram
Nutri-Score: C
Yummie score: ★★★

Colruyt - Oyakata chicken teriyaki
Prijs: €1,88 voor 96 gram
Yummie score: ★★★

Delhaize - Knorr Asia Noodles chicken taste
Prijs: €2,39 voor 65 gram
Yummie score: ★★½

Colruyt - Aiki XL
Prijs: €1,88 voor 83,2 gram
Yummie score: ★★

Colruyt - Aiki Yakisoba
Prijs: €2,16 voor 95 gram
Yummie score: ★½

Albert Heijn - AH
Prijs: €1,19 voor 60 gram
Nutri-Score: C
Yummie score: ★½

Carrefour - Sensation
Prijs: €0,92 voor 62 gram
Nutri-Score: C
Yummie score: ½

Delirium komt met alcoholvrij bier

Chelsy Vanlerberghe-15 oktober 2024 om 11:25

De iconische roze olifant van Delirium gaat alcoholvrij. Brouwerij Huyghe lanceert Delirio, een blond speciaalbier zonder alcohol, maar boordevol smaak. Klinkt als de moeite, toch?

De keuze voor alcoholvrij is geen toeval. De vraag naar alcoholvrije bieren is enorm gegroeid in België, en daar speelt Huyghe slim op in. "Mensen willen vaker alcoholvrij drinken, maar wél met de volle smaak van een speciaalbier", zegt CEO Alain De Laet. Met Delirio krijg je fruitige en kruidige smaken, en hoppige toetsen die zorgen voor een pittig feest in je mond.

Het brouwen van een alcoholvrij bier bleek wel even wennen. Het team werkte met een speciale gist die geen alcohol aanmaakt en experimenteerde met verschillende granen om die typische Delirium-touch te behouden. Het resultaat? Een bier met slechts 0,3% alcohol dat smaakt alsof je een volwaardig speciaalbier drinkt. Het alcoholvrije olifantje scoort hoog in blind tastings. Perfect voor wie wil genieten zonder kater.

Delirio is te vinden in de winkelrekken of van het vat. Schol!

Ontdek meer