'NO CAP: Place Your Bets' onderzoekt gokcultuur bij Gen Z

Chelsy Vanlerberghe-01 juli 2024 om 09:21

Ooit al gedroomd van de grote winst met een kraslot? Je bent zeker niet de enige. Wedden op sportwedstrijden, krasloten kopen of gokken in het casino: één op de twee jongeren heeft het al eens gedaan. Maar is het allemaal zo onschuldig als het lijkt? In het nieuwe seizoen van ‘NO CAP: Place Your Bets’ dompelt reporter Camille Vanuxem zich onder in de intrigerende maar soms ook grimmige wereld van het gokken.

Negen procent van de gokkers is tussen de 18 en 21 jaar oud. En tijdens het WK Voetbal in 2022 verdubbelde het aantal gokkers. Die trend zet zich waarschijnlijk voort tijdens het EK in Duitsland.

Maar waarom is gokken zo hot onder Gen Z? Camille zoekt het uit. Ze laat zien hoe makkelijk het is om als jongere te gokken en hoe snel je verslaafd kunt raken. In vier afleveringen neemt Camille je mee in de wereld van spanning, adrenaline en de droom van snel geld.

Camille deelt haar eigen ervaring: “Eén op de twee jongeren heeft al eens gegokt en ik ben daar geen uitzondering op. Wie heeft er nog nooit gedroomd van de grote winst met een kraslotje? Maar wat als die droom verandert in frustratie, de verliezen blijven opstapelen en de realiteit van een gokverslaving om de hoek loert? Gokken is geen spelletje zonder risico’s en als je er eenmaal in zit, is het heel moeilijk om eruit te komen.”

In ‘NO CAP: Place Your Bets’ spreekt Camille af met jongeren wiens leven beïnvloed wordt door de gokcultuur. Van gokkers tot slachtoffers, ze onthult hoe sporters benaderd worden om vals te spelen en hoe voetbalbeloften inside info geven aan gokkers. Het 19-jarige tennistalent Amelie Van Impe vertelt hoe ze bedreigd wordt door gokkers die door haar geld verloren: “Ik krijg dagelijks berichten van gokkers", klinkt het. "Van bedreigingen dat ze me willen opzoeken tot eisen dat ik het geld terugbetaal. Ik heb ook al meegemaakt dat mijn familie wordt gecontacteerd, dus het gaat behoorlijk ver.”

Benieuwd? Je ziet het vanaf 4 juli op VTM GO.

TAGMAG & Peterman crashen de Overpoort en jij wil erbij zijn

Chelsy Vanlerberghe-28 april 2025 om 14:07

Zet dinsdag 29 april in je agenda, want TAGMAG trekt naar de Overpoort voor een take over waar je bij wil zijn. Samen met Peterman crashen we de 8 bekendste cafés van Gent voor een avond vol goede muziek, gratis shotjes en leuke goodies.

Op het programma van de TAGMAG Overpoort Take Over powered by Peterman? Een kroegentocht langs acht cafés die elke student in Gent wel kent: Kofschip, Wunderbar, Delirium, Pallieter, Pere Total, Coulissen, Delta en Yucca. We trekken van bar naar bar en sleuren je mee in het feestgedruis.

DJ’s die weten wat ze doen? Check. Gratis Peterman-shotjes om erin te vliegen? Check. Cafés waar het altijd ambiance is, maar nu nog net dat tikkeltje meer? Dubbelcheck.

Je weet waar je dinsdag moet zijn. Tot daar!

Dit is waarom de Ice Bucket Challenge terug is

Chelsy Vanlerberghe-28 april 2025 om 12:05

Weet je nog, die zomer van 2014 waarin iedereen, van je buurjongen tot Taylor Swift, zichzelf natgooide met ijskoud water voor ALS? De Ice Bucket Challenge was toen een gigantische hit, haalde wereldwijd miljoenen op en zorgde voor een enorme bewustwording rond de spierziekte. Fast forward naar 2025: de Ice Bucket Challenge is terug, maar deze keer draait alles rond mentale gezondheid.

Studenten van de University of South Carolina hebben de challenge terug in het leven geroepen, maar nu met een ander doel. Hun versie, #SpeakYourMIND, vraagt aandacht voor mentale gezondheid en werd opgestart ter nagedachtenis aan een student die zichzelf van het leven beroofde.

Net als vroeger is het idee simpel: pak een emmer, vul ‘m met ijswater, laat je natgooien, film het en post op socials. Vergeet niet de donatielink naar Active Minds, een jongerenorganisatie voor mentale gezondheid, erbij te zetten. En tag drie vrienden die ook de kou durven te trotseren.

Wade Jefferson, de student die dit allemaal in gang zette, zegt: “We wilden diezelfde kracht van de originele Ice Bucket Challenge gebruiken om iets te doen voor mentale gezondheid. Het is bizar om te zien hoe snel het groeit."

Maar niet iedereen is enthousiast. Sommige mensen vinden dat deze nieuwe actie afbreuk doet aan het oorspronkelijke doel, omdat de pijn van ijskoud water bedoeld was om ALS voelbaar te maken. Maar de #SpeakYourMIND challenge laat zich niet tegenhouden, er is al bijna 300.000 dollar ingezameld voor mentale hulp.

Ook in Vlaanderen springt iedereen massaal mee op de kar. Influencers zoals KassaTicket hebben hun eigen draai aan de challenge gegeven. In zijn video roept hij niet alleen op om mee te doen, maar vraagt hij ook extra aandacht voor Belgische organisaties die jongeren ondersteunen op vlak van mentale gezondheid. zoals Awel en Te Gek?!

Ontdek meer