1 Belg op 5 krijgt huidkanker

Chelsy Vanlerberghe-27 juni 2024 om 08:57

Wist je dat 1 op de 5 Belgen voor hun 75ste huidkanker krijgt, meestal door blootstelling aan te veel uv-straling? Da's schrikken, toch? Ondanks deze verontrustende cijfers, die jaar na jaar stijgen, blijkt dat bijna de helft van de Belgen ons nog steeds niet vaak genoeg zonnecrème smeert. Jep, je leest het goed: 46% smeert te weinig, en 13% smeert zelfs nooit. Dat blijkt uit een onderzoek van AG Insurance bij 1.000 Belgen. Er is dus werk aan de winkel, daarom zal AG Insurance gratis zonnecrème aanbieden op de festivals.

Met dit prachtige weer trekken we graag naar de kust of genieten we van een terrasje met onze vrienden, maar dat betekekent ook dat we de zonnecrème in de aanslag moeten. De zon veroorzaakt immers schade, omdat elke blootstelling aan uv-stralen ons DNA beschadigt. Bescherming is dus van cruciaal belang.

Er zijn verschillende redenen waarom we niet smeren. Sommigen van ons vergeten het gewoon (51%), hebben geen zonnecrème bij de hand (32%), of houden niet van dat plakkerige gevoel (30%). Mannen zijn trouwens grotere boosdoeners hierin: 18% van hen smeert nooit, tegenover 8% van de vrouwen .

Vooral jongere (Gen Z, 18-23 jaar) en oudere generaties (babyboomers, 69+) zijn hardleers als het op smeren aankomt. Maar huidkanker maakt geen onderscheid; het kan ons allemaal raken. Gelukkig is er een makkelijke oplossing: Zoek de schaduw op tussen 12 en 15 uur, draag beschermende kledij en draag een hoedje of pet, en smeer om de 2 uur met minstens factor 30 .

Ondanks de aanbevelingen om elke twee uur zonnecrème te smeren, doen maar weinig Belgen dit daadwerkelijk. Tijdens een strandvakantie smeert slechts 36% van de mensen elke twee uur. Dit percentage daalt nog verder tijdens andere activiteiten: 16% bij wandelvakanties, 7% bij skivakanties, en nog minder bij dagelijkse activiteiten zoals tuinieren (12%) of terrasjes doen (11%) .

Gratis zonnecrème op zomerfestivals

Om ons te helpen herinneren en beschermen, komt AG Insurance met een initiatief: slimme smeerpalen. Deze palen, te vinden aan de kust, in pretparken en op zomerfestivals, bieden gratis zonnecrème aan en geven live advies gebaseerd op de intensiteit van de zon. Handig, toch?

Rob Maes van AG Insurance zegt hierover: “Preventie en sensibilisering blijven broodnodig. Daarom installeren we deze zomer slimme smeerpalen doorheen het land.” Deze palen voorzien gratis zonnecrème met SPF 30 tot 50, zodat we ons altijd goed kunnen beschermen. Nice!

Hoe alcohol je vetverbranding saboteert (en wat je eraan kan doen)

Chelsy Vanlerberghe-03 juli 2024 om 13:08

Alcohol is niet alleen slecht voor je lever en je portemonnee na een wilde avond, het heeft meer invloed op je lichaam dan je denkt. Vooral als het gaat om vetverbranding, kan alcohol een echte spelbreker zijn. Het kan er namelijk voor zorgen dat je lichaam stopt met vet verbranden.

Het zit zo: je lichaam ziet alcohol als een gif. Als je lichaam alcohol binnenkrijgt, heeft het geen idee wat het ermee moet doen behalve het afbreken. Daarom gaat je lever er alles aan doen om alcohol te verwijderen uit je systeem. Dit proces heeft de hoogste prioriteit, waardoor andere processen, zoals vetverbranding, even op een laag pitje staan. Dus terwijl jouw lichaam druk bezig is met het verwerken van die shotjes en cocktails, stopt het tijdelijk met het verbranden van vet.

En dan hebben we het nog niet eens over de extra calorieën die alcohol met zich meebrengt. Een biertje hier, een shotje daar - voor je het weet, heb je flink wat calorieën binnen. En die calorieën worden sneller opgeslagen als vet, vooral rond je buik.

Maar dat betekent niet dat je je sociale leven moet opgeven! Hier zijn een paar tips om je gezondheidsdoelen te bereiken zonder je plezier te verliezen:

  • Wissel af met water: Drink tussen je alcoholische drankjes door een glas water. Het helpt niet alleen om je lichaam gehydrateerd te houden, maar vertraagt ook de snelheid waarmee je alcohol drinkt.
  • Kies bewust: Ga voor drankjes met minder suiker. Zoek naar opties met minder calorieën en suikers, zoals vodka met bruiswater en een schijfje citroen.
  • Balans is key: Geniet, maar met mate. Probeer jezelf te beperken tot een paar drankjes per keer en sla af en toe een avondje over.
  • Beweeg: Zorg ervoor dat je actief blijft. Beweging helpt niet alleen bij het verbranden van calorieën, maar kan ook helpen om je metabolisme na een avondje uit weer op gang te brengen.

Wat maakt iemand een echte Genkie?

Simon Smetryns-02 juli 2024 om 15:07

TAGMAG Insider Martijn ging naar Genk On Stage en probeerde zich in te burgeren in Limburg. Wat moet je daarvoor doen? Simpel: de straattaal leren! Wa make, G?

Ontdek meer