Albert Heijn is meest vegan-vriendelijke supermarkt in Vlaanderen en Brussel!

Simon Smetryns-20 juni 2024 om 09:19- Foto:

Gabrielle Ribeiro via Unsplash

Uit onderzoek van BE Vegan en ProVeg België blijkt dat Albert Heijn en Delhaize de koplopers zijn met het grootste plantaardige aanbod. Colruyt staat op de derde plaats en passeert daarmee Carrefour, die nu vierde is. Bij de discounters komt Lidl als beste uit de bus, gevolgd door Aldi.

Dit onderzoek, dat ook in 2019 en 2022 werd uitgevoerd, moedigt retailers aan om meer plantaardige opties aan te bieden en de prijsverschillen tussen plantaardige en dierlijke producten te verkleinen. Voor de derde keer op rij staat Albert Heijn bovenaan, maar het verschil met Delhaize is klein. In de categorie zuivelvervangers neemt Delhaize zelfs de eerste plaats in.

Colruyt scoort voor het eerst beter dan Carrefour, mede dankzij hun uitgebreide aanbod aan kant-en-klare plantaardige maaltijden. Colruyt heeft 30% meer vlees- en visvervangers sinds 2022 en hun aanbod van plantaardige charcuterie en worst is verdubbeld. Veel van hun vegetarische producten zijn nu volledig plantaardig.

Kortom, Albert Heijn blijft de koning van vegan, met Delhaize en Colruyt op de hielen!

De ceasarsalade is 100 jaar oud!

Chelsy Vanlerberghe-04 juli 2024 om 09:52

4 juli staat vooral bekend als de Nationale Feestdag van de Verenigde Staten, maar er is nog een andere belangrijk feest dat plaatsvindt op deze dag: de verjaardag van de caesarsalade. Dit jaar viert de salade haar 100e verjaardag. Hiep, hiep, hoera!

Ondanks dat de oorsprong nog steeds wordt betwist, is één ding zeker: de Caesarsalade komt uit Tijuana, Mexico. Veel mensen wijzen naar Caesar's restaurant in Tijuana als de plek waar het allemaal begon, volgens de New York Times.

Caesar's restaurant maakt elke week 2.500 Caesarsalades aan tafel klaar. De salade die je daar nu krijgt, verschilt wel van die van 100 jaar geleden — tenminste, als je gelooft dat het originele recept van de oprichter van het restaurant, Césare Cardini, komt. Deze Italiaanse immigrant verhuisde in 1920 vanuit de VS naar Mexico om tijdens de drooglegging restaurants te openen, zoals Alhambra Cafe en Caesar's.

Met een paar simpele ingrediënten en een vleugje improvisatie zette hij iets op tafel wat zijn gasten nog nooit hadden geproefd. Wie had gedacht dat een mix van romaine sla, croutons, Parmezaanse kaas, en die beroemde dressing – een combinatie van eigeel, knoflook, ansjovis, en olijfolie – zo’n hit zou worden?

In de afgelopen 100 jaar heeft de Caesar salade tal van variaties ondergaan. Van toevoegingen zoals kip, garnalen, en avocado tot het experimenteren met de dressing, de mogelijkheden lijken eindeloos. Toch blijft de originele versie een tijdloze klassieker.

Er gaan geruchten dat Cardini's originele recept eigenlijk van de moeder van een van zijn koks, Livio Santini, kwam. Anderen zeggen dat Cardini zijn eerste Caesarsalade maakte in Alhambra Cafe op 4 juli 1924, twee jaar voordat hij Caesar's opende. De verwarring blijft, want Cardini's broer, Alex, beweerde dat hij de maker was. En volgens Livio Santini's jongste zoon, Aldo, is de verjaardag van de salade bedacht om te passen bij de grootste feestdag van de VS en om de erfenis van zijn vader in twijfel te trekken.

Hoe dan ook, Tijuana organiseert een vierdaags festival om de 100e verjaardag van de Caesarsalade te vieren. Dus als je niet naar Mexico kunt, vier je het gewoon thuis met een lekkere zelfgemaakte Caesarsalade!

Hoe alcohol je vetverbranding saboteert (en wat je eraan kan doen)

Chelsy Vanlerberghe-03 juli 2024 om 13:08

Alcohol is niet alleen slecht voor je lever en je portemonnee na een wilde avond, het heeft meer invloed op je lichaam dan je denkt. Vooral als het gaat om vetverbranding, kan alcohol een echte spelbreker zijn. Het kan er namelijk voor zorgen dat je lichaam stopt met vet verbranden.

Het zit zo: je lichaam ziet alcohol als een gif. Als je lichaam alcohol binnenkrijgt, heeft het geen idee wat het ermee moet doen behalve het afbreken. Daarom gaat je lever er alles aan doen om alcohol te verwijderen uit je systeem. Dit proces heeft de hoogste prioriteit, waardoor andere processen, zoals vetverbranding, even op een laag pitje staan. Dus terwijl jouw lichaam druk bezig is met het verwerken van die shotjes en cocktails, stopt het tijdelijk met het verbranden van vet.

En dan hebben we het nog niet eens over de extra calorieën die alcohol met zich meebrengt. Een biertje hier, een shotje daar - voor je het weet, heb je flink wat calorieën binnen. En die calorieën worden sneller opgeslagen als vet, vooral rond je buik.

Maar dat betekent niet dat je je sociale leven moet opgeven! Hier zijn een paar tips om je gezondheidsdoelen te bereiken zonder je plezier te verliezen:

  • Wissel af met water: Drink tussen je alcoholische drankjes door een glas water. Het helpt niet alleen om je lichaam gehydrateerd te houden, maar vertraagt ook de snelheid waarmee je alcohol drinkt.
  • Kies bewust: Ga voor drankjes met minder suiker. Zoek naar opties met minder calorieën en suikers, zoals vodka met bruiswater en een schijfje citroen.
  • Balans is key: Geniet, maar met mate. Probeer jezelf te beperken tot een paar drankjes per keer en sla af en toe een avondje over.
  • Beweeg: Zorg ervoor dat je actief blijft. Beweging helpt niet alleen bij het verbranden van calorieën, maar kan ook helpen om je metabolisme na een avondje uit weer op gang te brengen.

Ontdek meer