Oke, we hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je bent helemaal ready voor je mondeling examen, de professor stelt je een vraag en je brein gaat helemaal blank. Geen paniek! Hier zijn drie snelle en effectieve tips om je eruit te lullen.
Wat te doen als je het antwoord niet weet op een mondeling examen?
1. Blijf kalm en adem diep in: Het klinkt cliché, maar diep ademhalen helpt echt om je zenuwen te kalmeren en je gedachten te ordenen. Neem een moment om je ademhaling te stabiliseren voordat je antwoordt. Dit geeft je niet alleen tijd om na te denken, maar zorgt er ook voor dat je zelfverzekerder overkomt.
2. Gebruik de kunst van herformuleren: Als je even niet weet wat je moet zeggen, herhaal dan de vraag in je eigen woorden. Dit geeft je extra tijd om na te denken en toont aan de examinator dat je de vraag begrijpt. Bovendien kun je vaak, terwijl je herformuleert, een opening vinden om je antwoord te beginnen.
3. Blijf algemeen: Je hebt geen idee wat het antwoord is, maar dat hoeft de examinator niet te weten. Begin met iets algemeens dat verband houdt met het onderwerp. Bijvoorbeeld, als je wordt gevraagd naar een specifiek aspect van de Franse Revolutie en je weet het niet, begin dan breed: "De Franse Revolutie was een periode van ingrijpende sociale en politieke veranderingen." Daarna probeer je dit te verbinden met het onderwerp van de vraag. Zo laat je zien dat je enige kennis hebt, en wie weet, misschien val je per ongeluk op het juiste antwoord.
4. Gebruik voorbeelden: Verhalen en voorbeelden blijven hangen. Als je vastloopt, probeer dan het onderwerp te koppelen aan iets bekends of iets uit je eigen ervaring. Bijvoorbeeld, als je iets gevraagd wordt over economische theorieën en je bent de draad kwijt, zeg dan: "Dit doet me denken aan hoe prijzen in de supermarkt kunnen fluctueren door verschillende factoren zoals seizoensgebonden vraag of aanbodproblemen." Dit laat zien dat je het onderwerp kunt relateren aan de echte wereld, zelfs als je de specifieke details niet weet.
5. Stel vragen: Als je echt vastzit, probeer dan de vraag te verduidelijken door zelf vragen te stellen. Bijvoorbeeld: "Bedoelt u hiermee specifiek de economische impact van de Revolutie op de boeren, of meer de bredere sociale veranderingen?" Dit geeft je een beetje tijd om na te denken en toont aan dat je probeert het onderwerp te begrijpen. Soms helpt de examinator je onbewust door meer context te geven.
6. Be confident: Zelfvertrouwen kan een wereld van verschil maken. Ook als je het antwoord niet weet, blijf rustig en praat met overtuiging. Gebruik je lichaamstaal om vertrouwen uit te stralen: maak oogcontact, zit rechtop en praat duidelijk. Een kalme en zelfverzekerde houding kan vaak net zo belangrijk zijn als de juiste antwoorden.
You've got this!
Imke Courtois krijgt als eerste de titel van erebachelor aan Hogeschool PXL
Imke Courtois mag zich sinds kort de allereerste erebachelor van Hogeschool PXL noemen. De Limburgse voetbalanalist, auteur en ex-topsporter krijgt de eretitel voor haar maatschappelijk engagement, haar indrukwekkend leertraject én de sterke band die ze nog steeds heeft met de hogeschool.
Imke studeerde in 2009 af als bachelor in de ergotherapie aan PXL en behaalde er ook een bachelor en master in de revalidatiewetenschappen en kinesitherapie. Ondertussen is ze doctoraatsstudent, maar haar impact gaat veel verder dan de academische wereld.
Als voormalig Red Flame en sportcommentator bij de VRT, weet ze sportthema’s op een genuanceerde en toegankelijke manier te duiden. In haar boek ‘Gender Goals’ kaart ze thema’s aan die vaak onderbelicht blijven, zoals mentaal welzijn in de sport en gendergelijkheid in media en topsport.
Hogeschool PXL roemt haar om haar mix van inhoud, menselijkheid en maatschappelijke betrokkenheid: “Ze is precies het soort mens dat wij als hogeschool willen erkennen en vieren.”
Imke was in 2008 al het gezicht van een PXL-campagne en keerde in 2024 terug als ambassadrice. Wie weet staat ze binnenkort ook voor de klas. Eén ding is zeker: haar stem blijft hangen.
Studeer je in Gent (of ga je binnenkort in Gent studeren), ben je niet bang voor een beetje camera-actie en wil je vanaf september 2025 tot en met juni 2026 op kot? Dan is dit je kans!
Voor het tweede seizoen van 'Kotmadam Sarafian' op VTM zoekt productiehuis Borgerhoff & Lamberigts TV nieuwe studenten die samen met Barbara Sarafian onder één dak willen wonen. Barbara is niet zomaar een huisbaas: ze is je kotmadam, een luisterend oor en soms ook een strenge mama. Maar vooral iemand die van het kot een warme thuis maakt, met duidelijke afspraken én genoeg ruimte voor plezier en vriendschap.
Klinkt dit als iets voor jou? Schrijf je dan nu in en wie weet beleef jij binnenkort een uniek kotavontuur.
Opgelet: je kan nog inschrijven tot zondag 13 juli '25.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 14/07 Flo Windey
- 14/07 Oliver Symons
- 15/07 Jade Anna
- 15/07 Kobe Peeters
- 16/07 Marthe De Pillecyn