8 tips tegen faalangst tijdens de examens

Chelsy Vanlerberghe-12 juni 2024 om 05:41

Faalangst: de vloek van elke student. Net voor het examen, slaat de paniek toe. Hier zijn wat trucs om die stress te slim af te zijn.

  1. Goed genoeg is voldoende! Perfectionisme kan verlammend zijn. Dus, streep 'perfect' van je lijstje en focus op 'goed genoeg'. Het is beter om iets af te hebben dan om eeuwig te blijven staren naar die blanco pagina.
  2. Adem in, adem uit, en blijf ademen: Ja, het klinkt als iets wat je oma zou zeggen, maar serieus, diep ademhalen helpt echt. Neem een grote hap lucht en herinner jezelf eraan dat je dit aankan.
  3. Vergelijk jezelf niet met anderen: Ik snap dat je benieuwd bent, maar vragen aan medestudenten of zij dat ene hoofdstuk wel geleerd hebben, of wat hun antwoord was op vraag 12, is nooit een goed idee. Focus op jezelf.
  4. Omarm het falen: Ja, je leest het goed. Faalangst wordt vaak gevoed door de angst om te falen. Maar hier is de ironie: falen is eigenlijk een geweldige leermeester. Dus, omarm die mislukkingen als een kans om te groeien en sterker terug te komen. Er is altijd tweede zit!
  5. Wees vriendelijk voor jezelf: Praat tegen jezelf zoals je tegen je beste vriend zou praten. Dus, in plaats van jezelf naar beneden te halen, geef jezelf een peptalk.
  6. Breek het examen in hapklare brokken: Die gigantische berg van een examen lijkt minder intimiderend als je het in stukken hakt. Neem af en toe pauzes tussen de secties om even op adem te komen en je gedachten te ordenen.
  7. Bouw je zelfvertrouwen op met vroege overwinningen: Begin je dag met een kleine overwinning, zoals het maken van je bed of het beantwoorden van een paar eenvoudige oefenvragen. Het geeft je een gevoel van controle en moed om de dag te beginnen.
  8. Word helemaal 'zen' met een pre-examenritueel: Of het nu gaat om een snelle meditatiesessie, het luisteren naar je favoriete artiest, of snel een blokje hardlopen, vind een ritueel dat je helpt te ontspannen en je in de juiste mindset te brengen.

Dokters waarschuwen voor seks-trend

Chelsy Vanlerberghe-04 oktober 2024 om 13:57

Al gehoord van 'edging'? Deze populaire techniek helpt mensen om hun orgasmes intensiever te maken. Je jstopt net voor het orgasme en begint dan weer opnieuw. Het klinkt misschien spannend, maar dokters waarschuwen voor de risico’s die erbij komen kijken.

Dr. Donald Grant legt in een artikel voor de Daily Mail uit dat als je te vaak orgasmes uitstelt, je lichaam eraan kan wennen en minder gevoelig wordt voor stimulatie. Dit kan je plezier echt verpesten, omdat je de opwinding die je normaal voelt, kunt verliezen. En dan heb je ook nog het risico op ‘blue balls’, wat pijn in je balzak betekent wanneer je wel opgewonden raakt, maar niet klaarkomt. Dit kan behoorlijk ongemakkelijk zijn.

Daarnaast kan edging ook onnodige druk op je bekkenbodemspieren zetten, wat kan leiden tot erectieproblemen. Een andere expert, Dr. Rina Malik benadrukt in een YouTube-video dat als je constant probeert je ejaculatie onder controle te houden, die spieren gespannen kunnen raken. Dat kan uiteindelijk leiden tot erectieproblemen. En dat wil niemand, toch?

Dus, als je edging wilt uitproberen, doe het dan met mate. Combineer het met normale seks en masturbatie voor de beste ervaring.

Krimpen penissen met de leeftijd? Studie onthult het antwoord

Chelsy Vanlerberghe-04 oktober 2024 om 13:31- Foto:

charlesdeluvio via Unsplash

Een medisch expert heeft eindelijk de vraag beantwoord die menig man bezighoudt: kan je penis eigenlijk krimpen?

Technisch gezien kunnen penissen niet echt krimpen, maar er zijn wel verschillende factoren die de erectie kunnen beïnvloeden, waardoor deze kleiner kan aanvoelen tijdens... belangrijke momenten.

Mary Samplaski, uroloog aan de Universiteit van Zuid-Californië, legt in een interview met Men's Health uit dat leeftijd en levensstijl een negatieve invloed kunnen hebben op het vermogen van de penis om op te zwellen. Roken bijvoorbeeld, beschadigt de bloedvaten en vermindert de bloedstroom, wat je erectie kan beïnvloeden. Ook aandoeningen zoals hartziekten, diabetes en schildklierproblemen kunnen de erectiekracht verminderen.

Obesitas kan ook een boosdoener zijn. Dr. Samplaski legt uit dat vet een enzym bevat dat testosteron omzet in oestrogeen, wat kan leiden tot erectieproblemen en zelfs een verkleining van de testikels.

"Beweging is een natuurlijke manier om de testosteronspiegel van een man te verhogen. Testosteron is cruciaal voor de gezondheid en het welzijn van de mannelijke geslachtsorganen", vertelt ze aan het tijdschrift.

Bizar genoeg kan zelfs "te veel" seks invloed hebben op de grootte. Overmatige seksuele activiteit kan leiden tot blessures en littekenweefsel. Ai!

Helaas is, zelfs als je volledig gezond bent, niet rookt en regelmatig sport, een bepaalde afname in erectiele functie gewoon een onderdeel van het verouderingsproces. Medische experts wijzen erop dat, hoewel mannen soms een vermindering in erectiekracht kunnen ervaren, daadwerkelijke penisverkleining uiterst zeldzaam is.

Dit nieuws komt 18 maanden nadat werd ontdekt dat de gemiddelde penislengte de afgelopen 30 jaar met 24 procent is toegenomen. Dit lijkt goed nieuws, maar onderzoekers van een studie die vorig jaar in het World Journal of Men's Health werd gepubliceerd, waarschuwden dat dit eigenlijk een "verontrustende" ontdekking is.

"Elke verandering in ontwikkeling is zorgwekkend, omdat ons voortplantingssysteem een van de belangrijkste onderdelen van de menselijke biologie is," zei Dr. Michael Eisenberg, de auteur van de studie, destijds tegen de blog Scope van Stanford Medicine.

Er is dus nog veel nieuw onderzoek nodig.

Ontdek meer