1 op 4 van de Belgen kampt met verzorgingsarmoede

Chelsy Vanlerberghe-06 juni 2024 om 03:29

Stel je voor dat je 's ochtends opstaat en je realiseert dat je je favoriete shampoo niet kunt gebruiken omdat je het niet kunt betalen. Of dat je geen deo hebt voor die belangrijke afspraak omdat je budget te krap is. Voor veel jongeren in België is dit geen verbeelding, maar realiteit.

Verzorgingsarmoede betekent simpelweg dat mensen zich dagelijkse verzorgingsproducten moeten ontzeggen vanwege geldgebrek. Uit recent onderzoek van Kruidvat en de Belgische Federatie van Voedselbanken blijkt dat dat 1 op de 4 Belgen hiermee te maken krijgt, en 1 op de 5 zelfs wekelijks. Voor jongeren tussen 18 en 25 jaar is dit zelfs 49%, en voor mensen met lagere inkomens 47%.

Verzorgingsarmoede is niet alleen een probleem in bepaalde regio's. Het is sterker aanwezig in Wallonië (38%) en Brussel (36%) dan in Vlaanderen (20%). Maar het treft ook mensen uit midden- (23%) en zelfs hogere (21%) inkomensgroepen.

De gevolgen zijn niet te onderschatten. Bijna een kwart van de mensen die in verzorgingsarmoede leven, geeft aan dat ze fysieke problemen ondervinden zoals een droge huid en een onfrisse geur. En het gaat verder dan dat. Mensen mijden sociale contacten uit schaamte en frustratie, wat kan leiden tot isolatie en zelfs psychologische problemen.

Kruidvat zet stappen om dit probleem aan te pakken. "De resultaten van dit onderzoek vertellen dat mensen wakker liggen van de prijs van essentiële producten die een impact hebben op hun psychologisch, fysiek en sociaal welzijn. We willen bij Kruidvat dat iedereen zich gezond, mooi en goed kan voelen en vestigen daarom de aandacht op dit luik van de armoedeproblematiek", zegt Bert Verhoef, managing director van Kruidvat. "Daarom ook dat ons partnerschap met de Belgische Federatie van Voedselbanken zo belangrijk is. Sinds oktober hebben we 13.000 Health & Beautykaarten ter waarde van 25 euro gedoneerd aan mensen die het moeilijk hebben. Deze week ontvangen opnieuw 5.000 mensen een Health & Beautykaart." Verder worden campagnes opgezet om bewustzijn te creëren en mensen aan te moedigen om bij te dragen.

Man overleden bij Nederlands festival Wildeburg

Karen Luiken-18 juli 2024 om 06:21- Foto:

Photo by Mat Napo on Unsplash

Een 34-jarige man is overleden bij het Nederlandse festival Wildeburg. Zijn lichaam werd woensdag gevonden nadat hij in de nacht van zaterdag op zondag vermist raakte.

In een bericht op Facebook schrijft de organisatie van Wildeburg dat de man ergens in de nacht van zaterdag op zondag ‘in mogelijk verwarde toestand’ het festivalterrein in Kraggenburg verliet. De politie heeft samen met de brandweer en speurhonden naar hem gezocht, maar zijn lichaam werd pas woensdag gevonden. Dat gebeurde in het gras in de buurt van het festivalterrein.

“We zijn diep geraakt en intens verdrietig door zijn dood”, schrijft de organisatie van Wildeburg. “Onze gedachten en medeleven gaan uit naar de familie en vrienden.”

'Vampire Diaries'-ster Paul Wesley komt naar België

Chelsy Vanlerberghe-16 juli 2024 om 14:21

Fans van 'The Vampire Diaries' zijn in voor a double treat! Eerder werd al bekend gemaakt dat Ian Somerhalder naar Heroes Comic Con in Brussel komt. Nu laat de organisatie weten dat ook Paul Wesley naar Brussels Expo afzakt. Een reünie van de broertjes Damon en Stefan Salvatore? Daar moet je gewoon bij zijn!

Paul, die acht seizoenen lang de charismatische Stefan Salvatore speelde, staat te popelen om zijn fans te ontmoeten. Hij is er beide dagen, 19 en 20 oktober, voor fotosessies, handtekeningen, panels en meet & greets. Tickets voor de fotoshoots zijn beperkt, dus wees er snel bij! De fotosessies met collega Ian Somerhalder waren op 2 dagen tijd al de deur uit.

Naast 'Vampire Diaries' heeft Paul Wesley zijn repertoire verder uitgebreid met diverse rollen. Hij schitterde onder andere in projecten zoals 'Tell Me a Story' en 'Before I Disappear', waar hij zijn veelzijdigheid als acteur toonde. Meer recentelijk werd Paul Wesley geprezen voor zijn dynamische vertolking als legendarische kapitein James T. Kirk in de nieuwste 'Star Trek'-serie.

Paul Wesley en Ian Somerhalder zijn niet de enige namen die Heroes Comic Con wisten te schikken. Misha Collins van 'Supernatural', en Eliza Taylor van 'The 100' zijn er ook bij op 19 en 20 oktober.

Meer info en tickets vind je op www.heroescomiccon.be.

Ontdek meer