Stel je voor dat je 's ochtends opstaat en je realiseert dat je je favoriete shampoo niet kunt gebruiken omdat je het niet kunt betalen. Of dat je geen deo hebt voor die belangrijke afspraak omdat je budget te krap is. Voor veel jongeren in België is dit geen verbeelding, maar realiteit.
Verzorgingsarmoede betekent simpelweg dat mensen zich dagelijkse verzorgingsproducten moeten ontzeggen vanwege geldgebrek. Uit recent onderzoek van Kruidvat en de Belgische Federatie van Voedselbanken blijkt dat dat 1 op de 4 Belgen hiermee te maken krijgt, en 1 op de 5 zelfs wekelijks. Voor jongeren tussen 18 en 25 jaar is dit zelfs 49%, en voor mensen met lagere inkomens 47%.
Verzorgingsarmoede is niet alleen een probleem in bepaalde regio's. Het is sterker aanwezig in Wallonië (38%) en Brussel (36%) dan in Vlaanderen (20%). Maar het treft ook mensen uit midden- (23%) en zelfs hogere (21%) inkomensgroepen.
De gevolgen zijn niet te onderschatten. Bijna een kwart van de mensen die in verzorgingsarmoede leven, geeft aan dat ze fysieke problemen ondervinden zoals een droge huid en een onfrisse geur. En het gaat verder dan dat. Mensen mijden sociale contacten uit schaamte en frustratie, wat kan leiden tot isolatie en zelfs psychologische problemen.
Kruidvat zet stappen om dit probleem aan te pakken. "De resultaten van dit onderzoek vertellen dat mensen wakker liggen van de prijs van essentiële producten die een impact hebben op hun psychologisch, fysiek en sociaal welzijn. We willen bij Kruidvat dat iedereen zich gezond, mooi en goed kan voelen en vestigen daarom de aandacht op dit luik van de armoedeproblematiek", zegt Bert Verhoef, managing director van Kruidvat. "Daarom ook dat ons partnerschap met de Belgische Federatie van Voedselbanken zo belangrijk is. Sinds oktober hebben we 13.000 Health & Beautykaarten ter waarde van 25 euro gedoneerd aan mensen die het moeilijk hebben. Deze week ontvangen opnieuw 5.000 mensen een Health & Beautykaart." Verder worden campagnes opgezet om bewustzijn te creëren en mensen aan te moedigen om bij te dragen.
Dokter onthult vijf tips om een opgeblazen buik te vermijden
Een opgeblazen buik is pijnlijk én ongemakkelijk - we’ve all been there. Een arts deelt zijn top vijf tips om dat opgeblazen gevoel te tackelen en die pijnlijke symptomen te verzachten.
Een opgeblazen buik kan door van alles komen. Voor vrouwen speelt de menstruatiecyclus soms een rol, en ook prikkelbare darm syndroom (PDS) kan een boosdoener zijn. Maar vaak is het gewoon te wijten aan... iets verkeerds eten. Dr. Anthony Youn deelt zijn tips om een opgeblazen gevoel aan te pakken in een video aan zijn vijf miljoen volgers op YouTube.
Gefermenteerde voeding
Hij raadt aan om gefermenteerde voeding zoals zuurkool, miso, kombucha, kaas, olijven en yoghurt te proberen. Waarom? Simpel: deze foods zitten vol met goeie bacteriën die je darmen rustiger maken. Ze houden de slechte bacteriën en schimmels onder controle, waardoor je minder gas aanmaakt.
Bye bye, frisdrank!
Die bruisende frisdrank lijkt soms net wat je nodig hebt, maar kan juist voor problemen zorgen. Het koolzuur en de suikers in het drankje voeden slechte bacteriën in je darmen en maken dat opgeblazen gevoel erger.
Durf zuivel en gluten te skippen
Wist je dat veel mensen niet doorhebben dat ze gevoelig zijn voor zuivel of gluten? Ongeveer 7% heeft een glutenintolerantie. Probeer eens een paar weken zonder deze voedingsmiddelen en kijk hoe je je voelt! Merk je geen verschil? Volgens de Harvard Medical School is er geen reden om ze permanent te schrappen als je geen intolerantie hebt.
Ga voor een kopje pepermuntthee
In plaats van een traditionele kop thee, probeer eens een alternatieve variant. Specifiek: pepermunt. "Het ontspant de spieren van je spijsverteringskanaal en laat gas makkelijker door het spijsverteringskanaal bewegen," aldus de dokter. Drink één tot twee kopjes per dag en voel het verschil.
Probiotica
Probiotica kunnen ook helpen en zijn makkelijk te vinden in yoghurt of als supplementen. Dr. Youn zegt: “Het is geen vervanging voor gefermenteerde voeding, maar een dagelijkse probiotica met drie tot vijf miljard kolonievormende eenheden kan je darmen en je opgeblazen gevoel verbeteren.”
Dit is wat er gebeurde met man die een jaar stopte met masturberen
YouTuber Pierre Dalati besloot het ultieme experiment aan te gaan: een jaar lang geen zelfplezier. Na de No Nut November-uitdaging dacht hij, waarom stoppen? Hij hield het maar liefst 365 dagen vol en deelt nu wat dat met hem deed.
De meningen over de voordelen van NoFap zijn verdeeld, maar Pierre heeft het zelf getest en deelt zijn ervaringen. Volgens hem is niet zozeer het masturberen zelf schadelijk, maar vooral de invloed van porno, die je brein onrealistische verwachtingen aanleert.
Pierre ontdekte dat hij door te stoppen meer focus kreeg, minder afgeleid was en zich zelfverzekerder voelde. “Wat ik ook deed, ik kon mijn volledige aandacht en energie erin stoppen – of het nu werk was, trainen, of gewoon leven,” zegt hij. “Mijn focus was echt versterkt.”
Hij merkte ook een enorme boost in zelfvertrouwen: “Ik voelde dat ik mijn leven leidde zoals het bedoeld is, zonder extreme dopamine-kicks elke dag. Ik voelde me zoveel meer mezelf, en mijn aanpak werd veel realistischer omdat ik niet constant content consumeerde.”
Voor Pierre kwamen de voordelen pas echt na de eerste paar weken. “Die eerste twee weken waren pittig, m’n drang ging echt door het dak. Maar daarna werd het makkelijker en begonnen de voordelen.” Hij voelde meer energie, helderder denken en zelfs wat hij vermoedde als een testosteron-boost. “Ik kan niet zeggen of m’n testosteron echt is gestegen, maar het voelde alsof ik meer kracht had in de gym en langer kon doorgaan.”
Zijn tip voor anderen? Probeer het eens, al is het maar voor een maand. Hij merkte dat hij meer tijd vond om te werken aan zijn content en dat zijn motivatie en energie in de hoogte schoten. "Het is een goede ervaring en het geeft je een compleet nieuwe kijk op je dag."
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 11/11 Leonardo DiCaprio
- 15/11 Kamal Kharmach
- 17/11 Gilles De Coster
- 18/11 Joshua Feytons
- 20/11 Fabrizio Tzinaridis