Kotfood Battle: welke pesto past het best bij je pasta?

Chelsy Vanlerberghe-05 juni 2024 om 09:53

Als student ben je altijd op zoek naar lekker eten die een niet al te grote hap uit je budget pakt, en als je in de blok zit en tijd schaars is moet het al eens snel gaan. Wat is zo’n snelle, betaalbare klassieker die altijd in de smaak valt? Pasta pesto! Maar welke pesto is nu de parel onder de pesto’s? Wie beter om dit te beoordelen dan de pestomeester himself, TikTok-chef PapiPesto?

Net als bij de vorige ‘Kotfood Battles’, ging hij naar Aldi, Lidl, Delhaize, Albert Heijn, Colruyt en Carrefour met één duidelijke missie: de beste pesto vinden.

Onze pestokenner testte zowel de huismerken als de A-merken, en maakte een onderscheid tussen verse pesto en houdbare pesto. Welke pesto is nu de lekkerste en waar krijg je het meeste waar voor je geld (of dat van je ouders)?

Verse Pesto

1. Carrefour - Carrefour Extra

Score: ★★★½
Prijs: €2,35 voor 120 gram

Carrefour Extra kwam als beste uit de test. Met €1,96 per 100 gram, is dit een van de goedkoopste opties in de lijst. Deze pesto heeft een heerlijke bite en een rijke kaassmaak. Het biedt een uitstekende balans van smaken. Lekker? Check! Goedkoop? Dubbelcheck!

2. Lidl - Chef Select

Score: ★★★
Prijs: €1,99 voor 120 gram

De goedkoopste optie in deze categorie krijgt drie sterren. Je betaalt €1,99 voor 120 gram (oftewel €1,66 voor 100 gram) Ondanks dat de kaassmaak minder uitgesproken is, biedt deze pesto een goede korrel en een stevige bite. Er zit wel veel olie in, wat niet iedereen zal waarderen. Een goede budgetoptie voor studenten.

3. Colruyt - Giovanni Rana

Score: ★★★
Prijs: €3,35 voor 140 gram (€2,39 per 100 gram)

Giovanni Rana van Colruyt en Lidl's Chef Select staan qua smaak op gelijke hoogte, maar door de hogere prijs belandt Giovanni Rana op de derde plaats. De verschillende smaken, zoals kaas en pijnboompitten, komen goed naar voren, maar ze missen de bite en textuur die de Carrefour Extra pesto wel biedt. "Het geheel is iets te plat gemixt naar mijn smaak", merkt PapiPesto op.

Houdbare pesto

1. Cucina van Aldi

★★★½
Prijs: €1,25 voor 190 gram

Op de eerste plaats in de categorie houdbare pesto staat Cucina van Aldi met 3,5 sterren. Deze pesto kost € 1,25 voor 190 gram, oftewel €0,66 per 100 gram. Dit is de op één na goedkoopste optie, enkel Boni Colruyt is goedkoper. De pesto is complex en heeft een sterke kaassmaak. Er is een goede balans tussen de basilicum en de pijnboompitten en de structuur zit perfect. Goedkoop en lekker? Dan is dit vanaf nu jouw go-to.

2. Colruyt - Boni

Score: ★★★

Prijs: €1,03 voor 190 gram (€0,54 per 100 gram)

Op nummer één als het om prijs gaat, maar gedeeld tweede in de smaakcategorie. Voor amper een euro krijg je 190 gram pesto, je betaalt dus €0,54 per 100 gram. Het smaakt lekker, maar door de overtollige olie komt deze niet helemaal tot zijn recht. Toch is het voor deze prijs een heel goede optie.

2. Carrefour - Sacla

Score: ★★★
Prijs: €4,26 voor 190 gram

Op de gedeelde tweede plaats staat Sacla van Carrefour. Deze pesto is smeuïg en heeft een goede mix van smaken, met een duidelijk aanwezige kaassmaak. Wel een pak duurder dan zijn voorganger. Voor hetzelfde aantal gram, betaal je hier €3,23 meer. Je betaalt dus €4,26 voor 190 gram, wat neerkomt op €2,24 per 100 gram.

Wat vooral opviel? Pesto komt in alle soorten en maten, meer dan hij ooit voor mogelijk had gehouden. Of je nu gaat voor verse pesto of houdbare pesto, er zijn genoeg smakelijke en betaalbare opties beschikbaar. Carrefour Extra en Cucina van Aldi komen als beste uit de test, maar ook de goedkopere opties zoals Chef Select van Lidl en Boni Pesto bieden een prima smaakervaring voor een lage prijs. Tijd voor een pasta pesto party?

VERSE PESTO

Carrefour - Extra
Prijs: €2,35 voor 120 gram
Score: ★★★½

Lidl - Chef select
Prijs: €1,99 voor 120 gram
Score: ★★★

Colruyt - Giovanni Rana
Prijs: €3,35 voor 140 gram
Score: ★★★

Delhaize - Bertagni
Prijs: €1,25 voor 100 gram
Score: ★★½

Delhaize - Delhaize bio
Prijs: €3,99 voor 120 gram
Score: ★★½

Colruyt - Boni
Prijs: €3,29 voor 140 gram
Score: ★★

HOUDBARE PESTO

Aldi - Cucina
Prijs: €1,25 voor 190 gram
Score: ★★★½

Colruyt - Boni
Prijs: €1,03 voor 190 gram
Score: ★★★

Carrefour - Sacla
Prijs: 4,26 voor 190 gram
Score: ★★★

Delhaize - Delhaize bio
Prijs: €3,19 voor 100 gram
Score: ★★½

Albert Heijn - AH
Prijs: €1,09 voor 190 gram
Score: ★★½

Carrefour - Carrefour Bio (vegan)

Prijs: €2,49 voor 185 gram
Score: ★★½

Carrefour - Bertoli
Prijs: €4,79 voor 185 gram
Score: ★★

Studentenfestival Brussel Brost keert terug naar centrum Brussel

Chelsy Vanlerberghe-06 september 2024 om 15:09- Foto:

by Robin De Raedt

Op donderdag 26 september knalt Brussel Brost het nieuwe academiejaar in. Dit jaar keert het gratis festival terug naar het bruisende hart van Brussel. De Congresplaats en Reset vormen het toneel voor 6.000 studenten om de start van het nieuwe jaar te vieren.

Na twee edities in Paleis 12 keert Brussel Brost terug naar het centrum, en dat betekent meer feest en minder gedoe met vervoer. De Congresplaats biedt een groot open air podium met een prachtig uitzicht over de stad, terwijl Reset, een creatieve evenementenlocatie in een oud bankgebouw, de plek is voor allerlei coole socio-culturele partners zoals KVS en Circus Zonder Handen.

De Congresplaats wordt het grootste open air podium, met een panoramisch uitzicht over de Brusselse skyline. Op een steenworp afstand vind je Reset, een oud bankgebouw dat intussen uitgroeide tot een bekende indoor-evenementenlocatie. Daar is 'Brussels Village' te vinden: een vaste waarde van Brussel Brost, de plek voor allerlei coole socio-culturele partners zoals KVS en Circus Zonder Handen.

Op muzikaal vlak krijg je een mix van jong Brussels talent en gevestigde namen. In Reset slaan Stoemp!, de caféconcertenreeks van VI.BE, en Youth L’AB, het jongerenlab van Ancienne Belgique, de handen opnieuw in elkaar om jonge artiesten een podium te geven in het mooi bewaarde auditorium. In de clubruimte van Reset zijn de headliners het Brussels dj-collectief Frontal Soundsystem en rijzende ster EMILIJA, die deze zomer haar elektronische beats al door de boksen van onder andere Tomorrowland, Dour en Pukkelpop joeg.

De nodige portie funk wordt op de Congresplaats voorgeschoteld door Zouzibabe, bekend in de bloeiende Brusselse scene en DTM Funk, die zijn naam alle eer aandoet door de meest groovy beats te presenteren. Het einde van de avond wordt toevertrouwd aan Omdat Het Kan, een zelfverklaarde ‘shtampking’ die als geen ander weet hoe je studenten doet losgaan.

Check www.brusselbrost.be voor de volledige line-up. Je reserveert er ook je gratis ticket.

Lidl lanceert eigen 'Emily in Paris'-lijn

Chelsy Vanlerberghe-06 september 2024 om 12:06

Ooh la la! Lidl brengt Parijs naar de winkelrekken. De winkelketen heeft een exclusieve en uitgebreide 'Emily In Paris'-lijn uitgebracht om de release van het nieuwe seizoen van de hitserie te vieren. Denk aan cosmetica, loungewear, keukenbenodigdheden, food, drinks en meer!

Voor een relaxte avond bingewatchen kun je de 'Emily in Paris'-damespyjama's en de bijpassende pantoffels in huis halen. Het gezelliger maken in huis? Dan is er ook een geurkaars, helemaal in thema.

En omdat zoekopdrachten naar 'Franse desserts' dit jaar met 45% zijn gestegen en meer dan 19,9 miljoen mensen Emily's avonturen hebben gevolgd, is het de perfecte tijd om te genieten van een beetje Franse levensvreugde. De lijn heeft lekkernijen zoals een franse kaasselectie, macarons, luxe chocoladetruffels, mini-éclairs en nog veel meer. Dorst? Drink wat Duc Du Couer roze limonade uit je eigen 'Emily in Paris'-tumbler. Of liever een Franse wijn? Kan ook!

Voor de keuken zijn er ook verschillende accessoires te koop, zoals spatels, lepels en meer. Kommen, kopjes, you name it! Er zijn ook roze beauty- en make-upaccessoires, zoals sponsjes, concealerborstels en compacte spiegels.

Dus snel naar Lidl! Misschien vind je er wel je eigen Emily of Gabriel.

Ontdek meer