Wat is Sniffy en wat zijn de risico's?

Chelsy Vanlerberghe-30 mei 2024 om 08:58- Foto:

Sniffy France

In Frankrijk is Sniffy, een nieuw soort energiepoeder, aan een snelle opmars bezig. Experts waarschuwen echter ook in België voor de gevaren. Dat meldt Het Nieuwsblad. Wat is Sniffy precies en waarom maakt het zoveel discussie los?

Sniffy is een wit poeder dat je moet opsnuiven, net als the real deal. Het geeft je een snelle energieboost die twintig tot dertig minuten aanhoudt. In tegenstelling tot energiedrankjes, werkt Sniffy razendsnel. Dat lijkt handig, maar is dus niet zonder risico's.

Op de verpakking van Wildkraut Energy Sniff uit Oostenrijk kan je lezen dat het spul je wakker houdt, allemaal met slechts 1 of 2 gram. Het beweert ook nog eens je energie te verhogen tijdens het sporten en zelfs een kater te verminderen na een avondje stappen.

Volgens de producenten bevat Sniffy natuurlijke kruiden en wilde bloemen, en is het daarom gezond. Toch zit er ook een flinke dosis cafeïne in. Daarnaast bevat het taurine en l-arginine, stoffen die respectievelijk je zenuwen en spieren stimuleren en je bloedvaten verwijden. Het klinkt misschien onschuldig, maar in combinatie met andere medicijnen kan het bijwerkingen geven.

Omdat je Sniffy moet opsnuiven, werkt het sneller dan een blikje Red Bull. De kleine bloedvaatjes in je neus nemen de stoffen namelijk snel op. Maar dat maakt het ook gevaarlijk, zegt toxicoloog Jan Tytgat van de KU Leuven in een gesprek met Het Nieuwsblad. Bij langdurig gebruik loop je risico op neusschade, zoals bloedingen, abcessen en infecties. Het kan zelfs je neustussenschot aantasten, iets wat ook bij cocaïnegebruikers voorkomt. In Frankrijk wil minister van Volksgezondheid Frédéric Valletoux daarom snel ingrijpen om de verkoop van Sniffy te stoppen, op advies van verslavingsexperts. Zij vrezen dat het gebruik van Sniffy een opstapje kan zijn naar zwaardere drugs zoals cocaïne.

Ossenmarkt Winterdorp brengt studenten samen voor Kom op tegen Kanker

Chelsy Vanlerberghe-13 december 2024 om 08:30

Kerstsfeer, warme drankjes en een flinke portie gezelligheid: dat is wat je mag verwachten op 17 december 2024, wanneer 21 studentenverenigingen de Ossenmarkt omtoveren tot een magisch Winterdorp. En dit alles voor het goede doel!

Voor deze 13e editie verhuist dit jaarlijks terugkerende evenement tijdelijk van de Stadswaag naar de Ossenmarkt. Het mooiste van alles? De volledige opbrengst gaat naar Kom op tegen Kanker, een goed doel dat door de studenten zelf werd gekozen. Samen willen ze niet alleen geld inzamelen, maar ook solidariteit tonen en aandacht vragen voor de impact van kanker op het leven van zoveel mensen.

Dus, wat kan je verwachten? Verschillende kraampjes met onder andere glühwein, warme chocomelk, zelfgemaakte chili con carne en hamburgers, terwijl liveoptredens zorgen voor een gezellige sfeer.

Tedah Smits, een van de organisatoren, vertelt: "Ondanks dat we verschillende richtingen studeren en andere clubs vertegenwoordigen, zijn we uiteindelijk één grote familie. Met één gemeenschappelijk doel: samen iets goeds doen."

Het is een initiatief dat laat zien dat het studentenleven veel meer is dan feesten. Het is samenkomen, verbinden en iets betekenen voor de wereld. Dat blijkt uit de indrukwekkende resultaten van eerdere edities. Zo haalden de verenigingen vorig jaar bijna €5.000 op voor Awel. Dit jaar hopen ze dat bedrag te overtreffen.

Praktische info

📍 Waar? Ossenmarkt, Antwerpen (tijdelijke locatie vanwege werken aan de Stadswaag)
📅 Wanneer? 17 december 2024
🕓 Tijd? Van 16:00u tot 22:00u

Kan je er niet bij zijn? Geen stress! Je kan ook een donatie doen via de actiepagina: komoptegenkanker.be/acties/ossenmarkt-winterdorp.

Expert waarschuwt: deze populaire sekstrend is gevaarlijk

Chelsy Vanlerberghe-11 december 2024 om 10:56

Steeds meer jongeren experimenteren met choking. Maar experts maken zich zorgen, ze waarschuwden dat deze kink niet zonder risico is en dat je beter twee keer nadenkt voordat je eraan begint.

Volgens Dr. Debby Herbenick, professor volksgezondheid aan Indiana University, is er geen veilige manier om aan seksuele wurging te doen. "Sterfgevallen door consensueel wurgen zijn zeldzaam, maar ze gebeuren", zegt ze. Druk op de hals uitoefenen kan zorgen voor meer opwinding tijdens seks. Maar wat je vaak niet hoort, is dat het kan leiden tot bewusteloosheid, hersenschade en zelfs ongelukken met fatale afloop.

Een studie van Indiana University uit 2020 onder meer dan 4.000 studenten laat zien hoe populair deze kink is geworden. Bijna 1 op de 3 vrouwen en 1 op de 4 trans en non-binaire studenten gaf aan dat ze recent door een partner gewurgd werden tijdens seks. Bij mannen ligt dat percentage een pak lager, rond de 7%. Opvallend: slechts een fractie van de 50-plussers heeft ooit seksuele verstikking geprobeerd.

De stijging van BDSM-dynamieken onder jongeren vraagt om betere educatie, stelt Herbenick. “Dit wordt op scholen niet besproken, terwijl veel jongeren er al mee experimenteren”, zegt ze in een interview met SexandPsychology.com.

Je leest online misschien over “veilige” technieken, maar volgens Herbenick kun je zelfs met lichte druk slagaders beschadigen of hersenschade oplopen. Herhaaldelijk doen kan de schade alleen maar vergroten.

Als je toch wilt experimenteren, zegt Herbenick: doe het zelden, gebruik lichte druk, en zorg dat je partner 100% oké is. Laat riemen en touwen sowieso achterwege. Maar zelfs dan blijf je risico’s nemen.

Ontdek meer