Als je je zorgen maakt over een scheve penis, kan Dr. Chun Tang je misschien geruststellen. We horen al van jongs af aan dat mensen in alle vormen en maten komen. Dus als jouw lijf er anders uitziet dan dat van je vrienden, is dat helemaal oké.
Dokter stelt mannen gerust over 'scheve' penissen
Veel mannen maken zich in stilte zorgen over een scheve penis, maar praten er moeilijk over met hun huisarts of partner. Toch is het goed om dit te doen als het je dwarszit. Gelukkig heeft Dr. Chun Tang wat geruststellende woorden. In een gesprek met The Sun legde hij uit dat een 'gekromde' penis meestal normaal is.
"Net als andere lichaamsdelen kan de penis verschillende vormen hebben. Een beetje kromming is vaak gewoon onderdeel van je anatomie", legt hij uit.
Andere oorzaken kunnen ook een rol spelen, zoals een afwijking in de tunica, de weefsellaag die je penis bedekt. "De tunica albuginea is de vezelige laag rond het erectiele weefsel. Als dit weefsel ongelijk verdeeld is, kan de penis krommen," legt hij uit. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door heftige seks.
Een kromme penis kan ook veroorzaakt worden door de ziekte van Peyronie. Dit herken je vaak aan pijn en een harde knobbel in de schacht. Een lichte kromming is normaal, maar ga zeker naar de dokter als hij zeer scheef staat, plotseling ontstaat, of problemen veroorzaakt als je seks hebt.
De ziekte van Peyronie treft meestal mannen boven de 40, maar kan op elke leeftijd voorkomen. Symptomen zijn onder andere een verdikte plek of harde knobbel in de schacht, kromming en verlies van lengte of omtrek.
Dr. Tang legt uit: "De ziekte van Peyronie wordt veroorzaakt door littekenweefsel dat zich in de penis vormt en kan leiden tot kromming bij erecties." Behandelingsopties variëren van medicijnen en chirurgie tot andere interventies.
Kortom, als je penis iets naar één kant afwijkt, is het waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken - maar let op eventuele symptomen of veranderingen die kunnen optreden en ga naar de dokter zodat medische professionals het kunnen controleren.
Deze soorten alcohol veroorzaken hangxiety, volgens expert
We kennen het allemaal: je hebt een wilde avond gehad, maar de dag erna voel je je zo ellendig dat je niet eens onder je deken vandaan durft te komen. Ook al heb je niks gênants gedaan, toch voel je je kut. Als dit je bekend voorkomt, dan heb je waarschijnlijk te maken met hangxiety: een combinatie van een hangover en anxiety. Hoewel elke soort alcohol z’n tol eist, zeggen mentale gezondheidsexperts dat sommige dranken meer kans geven op hangxiety.
Lisa Gunn, mentale gezondheisexpert bij Nuffield Health, deelde met HuffPost waarom we ons zo voelen na het drinken en welke alcoholische dranken je beter kunt vermijden als je last hebt van hangxiety. Ze legde uit dat, hoewel alcohol in eerste instantie een kalmerend effect heeft, het later juist zorgt voor een ‘rebound-effect’ waardoor je angst toeneemt.
“Dit komt deels doordat alcohol de balans van neurotransmitters en chemische stoffen in de hersenen verstoort. Die verstoring beïnvloedt de GABA-chemicaliën, die normaal gesproken voor ontspanning zorgen, maar door alcohol juist verminderen, waardoor je meer opgewonden en angstig wordt."
Vooral sterke drank en rode wijn zijn boosdoeners. Sterke drank jaagt je alcoholniveau omhoog, wat zorgt voor rebound-angst de volgende ochtend. Rode wijn zit vol tyramine en histamines die ook je stress triggeren. Ook cocktails zijn ook een no-go als je je hoofd de volgende ochtend helder wilt houden. Door de suiker in cocktails schieten je bloedalcohol- en bloedsuikerspiegel omhoog, wat voor energierushes kan zorgen.
Gelukkig zijn er ook drankjes die iets milder zijn voor je geest, zoals bier. Lichte bieren en pils met een laag alcoholgehalte brengen minder risico's met zich mee voor je mentale gezondheid, mits je met mate drinkt.
Volgens de Priory Group, die mensen helpt met verslaving en alcoholmisbruik, kan ‘alcohol je zorgen tijdelijk verminderen, je stress verlagen en je gedachten afleiden van problemen’. Maar ‘overmatig drinken kan de volgende dag juist leiden tot meer angst’. Het kan op lange termijn zelfs je angst verergeren. Sommige mensen worden zo overweldigd door hangxiety dat ze overwegen helemaal te stoppen met drinken.
Als je nu in bed ligt met rusteloosheid, misselijkheid, een bonkend hart en zwetende handen na een avondje uit, probeer dan deze tips: drink veel water, rust uit, en eet iets simpels en lichts. Neem een ontspannend bad, maak een frisse wandeling of praat met je vrienden over je zorgen van de vorige nacht. Waarschijnlijk heb je niets gênants gedaan en had je gewoon een leuke tijd, net als iedereen.
En het allerbelangrijkste: wees niet te streng voor jezelf.
Hoeveel slaap heb je nodig? Slaapexpert legt uit volgens leeftijd
Slaap is essentieel, maar hoeveel slaap je nodig hebt, verandert flink naarmate je ouder wordt. Van baby's die bijna de hele dag door slapen, tot ouderen die juist veel vroeger opstaan, elke levensfase heeft z'n eigen slaapritme. Hoeveel slaap heb jij eigenlijk nodig?
Baby’s
Pasgeborenen brengen de meeste tijd slapend door, zo'n 14 tot 17 uur per dag. Dit helpt bij hun groei, zowel lichamelijk als mentaal. Tijdens hun slaap maken ze groeihormonen aan, wat cruciaal is in die eerste maanden. Vanaf 4 maanden beginnen ze wat minder te slapen doordat ze een circadiaans ritme ontwikkelen.
Peuters
Peuters van 1 tot 2 jaar hebben nog steeds veel slaap nodig: zo'n 11-14 uur per dag, inclusief dutjes. Rond de 3 jaar zakt dat naar 10-13 uur. De meeste kleintjes doen nog één middagdutje, maar bij sommigen verdwijnt dat al snel.
Tieners
Tieners zouden 8-10 uur slaap per nacht moeten krijgen, maar veel halen dat niet door hun vertraagde slaapritme. Ze zijn ‘s avonds vaak nog vol energie en vallen laat in slaap. Daardoor staan ze met moeite op voor school en moeten ze soms overdag bijslapen. Een dagelijks dutje van 30-60 minuten kan hun focus en geheugen verbeteren.
Volwassenen
Als volwassenen hebben we meestal 7-8 uur slaap per nacht nodig. Onze groei is gestopt, dus we zitten in "onderhoudsmodus". Als je merkt dat je veel meer slaap nodig hebt, kan dat wijzen op een slaapstoornis zoals slaapapneu. Ook blijkt uit onderzoek dat voor 1 uur ’s nachts naar bed gaan helpt om mentale problemen zoals depressie en angst te voorkomen.
Senioren
Vanaf 65 jaar slapen we vaak minder en lichter, doordat de productie van melatonine afneemt. Veel ouderen gaan ook eerder naar bed en worden vroeger wakker. Ondanks deze veranderingen hebben ze nog steeds 7-8 uur slaap per nacht nodig voor een goede gezondheid.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 16/09 Flo Rida
- 19/09 Jimmy Fallon
- 24/09 Maxime aka MadMax
- 25/09 Will Smith
- 27/09 Lil Wayne