Dokter stelt mannen gerust over 'scheve' penissen

Chelsy Vanlerberghe-29 mei 2024 om 08:17- Foto:

by Mike Dorner via Unsplash

Als je je zorgen maakt over een scheve penis, kan Dr. Chun Tang je misschien geruststellen. We horen al van jongs af aan dat mensen in alle vormen en maten komen. Dus als jouw lijf er anders uitziet dan dat van je vrienden, is dat helemaal oké.

Veel mannen maken zich in stilte zorgen over een scheve penis, maar praten er moeilijk over met hun huisarts of partner. Toch is het goed om dit te doen als het je dwarszit. Gelukkig heeft Dr. Chun Tang wat geruststellende woorden. In een gesprek met The Sun legde hij uit dat een 'gekromde' penis meestal normaal is.

"Net als andere lichaamsdelen kan de penis verschillende vormen hebben. Een beetje kromming is vaak gewoon onderdeel van je anatomie", legt hij uit.

Andere oorzaken kunnen ook een rol spelen, zoals een afwijking in de tunica, de weefsellaag die je penis bedekt. "De tunica albuginea is de vezelige laag rond het erectiele weefsel. Als dit weefsel ongelijk verdeeld is, kan de penis krommen," legt hij uit. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door heftige seks.

Een kromme penis kan ook veroorzaakt worden door de ziekte van Peyronie. Dit herken je vaak aan pijn en een harde knobbel in de schacht. Een lichte kromming is normaal, maar ga zeker naar de dokter als hij zeer scheef staat, plotseling ontstaat, of problemen veroorzaakt als je seks hebt.

De ziekte van Peyronie treft meestal mannen boven de 40, maar kan op elke leeftijd voorkomen. Symptomen zijn onder andere een verdikte plek of harde knobbel in de schacht, kromming en verlies van lengte of omtrek.

Dr. Tang legt uit: "De ziekte van Peyronie wordt veroorzaakt door littekenweefsel dat zich in de penis vormt en kan leiden tot kromming bij erecties." Behandelingsopties variëren van medicijnen en chirurgie tot andere interventies.

Kortom, als je penis iets naar één kant afwijkt, is het waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken - maar let op eventuele symptomen of veranderingen die kunnen optreden en ga naar de dokter zodat medische professionals het kunnen controleren.

Dit zijn de voordelen van masturbatie volgens experts

Chelsy Vanlerberghe-02 mei 2025 om 12:10- Foto:

IFONNX Toys on Unsplash

Masturbatie is al lang geen onderwerp meer waar alleen fluisterend over gepraat wordt – en terecht. Volgens experts zijn er namelijk heel wat fysieke én mentale voordelen verbonden aan een solosessie.

Zo vertelt seksuologe Chloé De Bie aan Het Laatste Nieuws dat masturberen je lichaam aanzet tot het aanmaken van oxytocine en endorfine. Dat zijn gelukshormonen die je stressniveau doen dalen en je een relaxed gevoel geven.

Wanneer je het best masturbeert? Dat hangt volledig af van je eigen ritme en wat je lichaam nodig heeft. Voel je je gespannen of overprikkeld tijdens de dag, dan kan een solo-moment helpen om even tot rust te komen. Eerder last van een druk hoofd voor het slapengaan? Dan is masturberen net voor je in bed kruipt een goeie optie. Tijdens een orgasme komen namelijk stoffen vrij zoals dopamine en oxytocine, die zorgen voor ontspanning en een slaperig gevoel.

Ook tijdens je menstruatie kan masturberen wonderen doen. Door de samentrekkingen van je baarmoeder tijdens een orgasme ontstaat er achteraf vaak een relaxatie-effect, waardoor krampen kunnen verminderen. Veel vrouwen merken dat hun pijn daardoor afneemt, en dat effect wordt ook bevestigd door medische studies.

Maar ook mentaal kan het een boost geven. Tijdens het masturberen komen er feelgoodstofjes vrij zoals dopamine en oxytocine – dé neurotransmitters die je humeur een zetje geven en angst kunnen verlagen. Volgens dokters is het ook een manier om jezelf beter te leren kennen: “Door je eigen lichaam en voorkeuren te ontdekken, kan je ook makkelijker communiceren in een relatie en meer voldoening halen uit seks.”

Voelt je relatie anders? Experts waarschuwen voor dit stille gevaar

Brecht Roelants-02 mei 2025 om 09:41

Niet elke relatie eindigt met drama en grote ruzies. Soms glijdt de connectie gewoon langzaam weg, zonder dat je het echt doorhebt. Relatie-experts waarschuwen voor de signalen.

Volgens therapeuten kan een relatie die meer voelt als een vriendschap dan als een liefdesrelatie wijzen op wat zij een 'stille breuk' noemen. Je bent nog samen, maar de romantische klik is zo goed als verdwenen.

Relatiecoach Stephanie Moir vertelde aan CNN dat koppels vaak niet eens doorhebben dat ze uit elkaar groeien. “Je bent er nog voor elkaar, maar mentaal en emotioneel zit je al lang niet meer op dezelfde golflengte,” zegt ze.

Waaraan merk je dat? Denk aan minder samen plannen maken, weinig fysieke affectie, en elkaar vooral zien als ‘gewoonte’ in plaats van als iemand waarvoor je écht nog gaat. Zelfs het ontbreken van ruzies kan een teken zijn. "Als koppels nog discussiëren, betekent dat vaak dat ze nog moeite doen om elkaar te begrijpen," legt therapeut Justin Ho uit.

Een ander subtiel signaal? Minachting of kleine opmerkingen die eigenlijk meer zeggen dan je denkt. Psycholoog John Gottman ontdekte dat kritiek, minachting, defensiviteit en elkaar emotioneel afsluiten de grootste alarmsignalen zijn dat een relatie aan het doodbloeden is.

Als je merkt dat je relatie meer aanvoelt als een vriendschap zonder spanning of liefde, is het misschien tijd om eerlijk te kijken waar jullie écht staan.

Ontdek meer