Dokter stelt mannen gerust over 'scheve' penissen

Chelsy Vanlerberghe-29 mei 2024 om 08:17- Foto:

by Mike Dorner via Unsplash

Als je je zorgen maakt over een scheve penis, kan Dr. Chun Tang je misschien geruststellen. We horen al van jongs af aan dat mensen in alle vormen en maten komen. Dus als jouw lijf er anders uitziet dan dat van je vrienden, is dat helemaal oké.

Veel mannen maken zich in stilte zorgen over een scheve penis, maar praten er moeilijk over met hun huisarts of partner. Toch is het goed om dit te doen als het je dwarszit. Gelukkig heeft Dr. Chun Tang wat geruststellende woorden. In een gesprek met The Sun legde hij uit dat een 'gekromde' penis meestal normaal is.

"Net als andere lichaamsdelen kan de penis verschillende vormen hebben. Een beetje kromming is vaak gewoon onderdeel van je anatomie", legt hij uit.

Andere oorzaken kunnen ook een rol spelen, zoals een afwijking in de tunica, de weefsellaag die je penis bedekt. "De tunica albuginea is de vezelige laag rond het erectiele weefsel. Als dit weefsel ongelijk verdeeld is, kan de penis krommen," legt hij uit. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren door heftige seks.

Een kromme penis kan ook veroorzaakt worden door de ziekte van Peyronie. Dit herken je vaak aan pijn en een harde knobbel in de schacht. Een lichte kromming is normaal, maar ga zeker naar de dokter als hij zeer scheef staat, plotseling ontstaat, of problemen veroorzaakt als je seks hebt.

De ziekte van Peyronie treft meestal mannen boven de 40, maar kan op elke leeftijd voorkomen. Symptomen zijn onder andere een verdikte plek of harde knobbel in de schacht, kromming en verlies van lengte of omtrek.

Dr. Tang legt uit: "De ziekte van Peyronie wordt veroorzaakt door littekenweefsel dat zich in de penis vormt en kan leiden tot kromming bij erecties." Behandelingsopties variëren van medicijnen en chirurgie tot andere interventies.

Kortom, als je penis iets naar één kant afwijkt, is het waarschijnlijk niets om je zorgen over te maken - maar let op eventuele symptomen of veranderingen die kunnen optreden en ga naar de dokter zodat medische professionals het kunnen controleren.

Hoeveel slaap heb je nodig? Slaapexpert legt uit volgens leeftijd

Chelsy Vanlerberghe-06 september 2024 om 14:15

Slaap is essentieel, maar hoeveel slaap je nodig hebt, verandert flink naarmate je ouder wordt. Van baby's die bijna de hele dag door slapen, tot ouderen die juist veel vroeger opstaan, elke levensfase heeft z'n eigen slaapritme. Hoeveel slaap heb jij eigenlijk nodig?

Baby’s
Pasgeborenen brengen de meeste tijd slapend door, zo'n 14 tot 17 uur per dag. Dit helpt bij hun groei, zowel lichamelijk als mentaal. Tijdens hun slaap maken ze groeihormonen aan, wat cruciaal is in die eerste maanden. Vanaf 4 maanden beginnen ze wat minder te slapen doordat ze een circadiaans ritme ontwikkelen.

Peuters
Peuters van 1 tot 2 jaar hebben nog steeds veel slaap nodig: zo'n 11-14 uur per dag, inclusief dutjes. Rond de 3 jaar zakt dat naar 10-13 uur. De meeste kleintjes doen nog één middagdutje, maar bij sommigen verdwijnt dat al snel.

Tieners
Tieners zouden 8-10 uur slaap per nacht moeten krijgen, maar veel halen dat niet door hun vertraagde slaapritme. Ze zijn ‘s avonds vaak nog vol energie en vallen laat in slaap. Daardoor staan ze met moeite op voor school en moeten ze soms overdag bijslapen. Een dagelijks dutje van 30-60 minuten kan hun focus en geheugen verbeteren.

Volwassenen
Als volwassenen hebben we meestal 7-8 uur slaap per nacht nodig. Onze groei is gestopt, dus we zitten in "onderhoudsmodus". Als je merkt dat je veel meer slaap nodig hebt, kan dat wijzen op een slaapstoornis zoals slaapapneu. Ook blijkt uit onderzoek dat voor 1 uur ’s nachts naar bed gaan helpt om mentale problemen zoals depressie en angst te voorkomen.

Senioren
Vanaf 65 jaar slapen we vaak minder en lichter, doordat de productie van melatonine afneemt. Veel ouderen gaan ook eerder naar bed en worden vroeger wakker. Ondanks deze veranderingen hebben ze nog steeds 7-8 uur slaap per nacht nodig voor een goede gezondheid.

WHO slaat alarm: jongeren laten condooms links liggen

Chelsy Vanlerberghe-06 september 2024 om 14:01- Foto:

Reproductive Health Supplies Coalition via Unsplash

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) slaat alarm, maar dit keer gaat het niet over corona. Het gaat om iets minstens zo lastig: SOA’s! Jongeren gebruiken steeds minder condooms, en dat is een probleem.

Uit onderzoek blijkt dat bijna 30% van de 15-jarigen bij hun laatste keer seks geen condoom of pil gebruikte. En áls ze iets gebruikten, was het vaker de pil dan een condoom.

Het condoomgebruik onder jongeren is de laatste tien jaar flink gedaald, vooral bij tieners uit armere gezinnen.

In Albanië gebruiken meisjes het minst condooms (24%) en in Servië het meest (81%). Bij jongens scoort Zweden het laagst (43%) en Zwitserland het hoogst (77%).

Experts maken zich zorgen, want onbeschermde seks onder jongeren komt overal in Europa voor. Dit vergroot de kans op SOA's, ongeplande zwangerschappen en onveilige abortussen.

Dr. Hans Henri P. Kluge van de WHO zegt: "Hoewel het rapport zorgwekkend is, komt het niet als een verrassing." Hij wijst op een groot tekort aan seksuele voorlichting en anticonceptiemiddelen. In sommige landen wordt seksuele voorlichting zelfs tegengewerkt, wat de situatie verergert. "Goede voorlichting voor jongeren wordt vaak genegeerd. En áls het er is, wordt het aangevallen met het idee dat het seks zou aanmoedigen, terwijl het juist leidt tot gezondere keuzes," aldus Dr. Kluge.

De WHO roept op tot snelle actie: "Als we nu niets doen, krijgen we hogere SOA-cijfers, meer zorgkosten, en jongeren die hun opleiding of carrière mislopen door gebrek aan juiste info en steun,” waarschuwt Dr. Kluge.

Ontdek meer