Onderzoek wijst uit: masturbatie kan stress verlichten bij vrouwen

Chelsy Vanlerberghe-27 mei 2024 om 13:00- Foto:

We-Vibe Toys via Unsplash

Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het International Journal of Sexual Health, heeft interessante inzichten opgeleverd over masturberen bij vrouwen. Wat blijkt? Vrouwen die meer stress ervaren, masturberen meer.

Het lijkt erop dat zelfbevrediging een manier is waarmee vrouwen hun stress proberen te verlichten. Dit onderzoek maakt dus korte metten met het taboe rond vrouwelijke zelfbevrediging en laat zien dat het eigenlijk best goed kan zijn voor je geestelijke gezondheid.

De wetenschappers betrokken 370 vrouwen tussen de 18 en 56 jaar in hun onderzoek. Ze werden gevraagd naar hun masturbatiegewoontes en hun emotionele toestand. Wat opviel, was dat veel vrouwen aangaven dat masturberen hen een gevoel van geluk en ontspanning gaf, en zelfs hielp bij het verlichten van stress en pijn. Slechts een klein aantal voelde zich er ongemakkelijk bij vanwege sociale druk of persoonlijke redenen. Maar over het algemeen was de trend positief: masturberen werd gezien als een vorm van zelfzorg, iets waar vrouwen baat bij hadden.

De onderzoekers denken dat dit inzicht kan helpen bij het beter informeren van vrouwen, vooral degenen die veel stress hebben. Het kan hen geruststellen dat het helemaal oké is en zelfs goed kan zijn om af en toe te 'ontspannen'. Maar ja, zoals altijd heeft het onderzoek zijn beperkingen. Het bewijst niet rechtstreeks dat masturberen stress vermindert, dus er is meer onderzoek nodig.

Wat het onderzoek echter wel aantoont, is dat masturberen bij vrouwen een positieve invloed kan hebben op hun mentale welzijn. Het doorbreekt taboes en opent de weg naar een beter begrip van hoe seksualiteit kan bijdragen aan het welzijn van vrouwen.

Dus feeling stressed? Dan kan een beetje me-time helpen!

Door deze 3 belangrijke bereik je je beste orgasme

Chelsy Vanlerberghe-12 juni 2024 om 07:32

Orgasmes zijn niet alleen lekker, ze hebben ook fysieke en mentale voordelen. Toch is het voor velen niet zo makkelijk er eentje te bereiken.

Volgens de National Library of Medicine is ongeveer de helft van de vrouwen niet tevreden over hoe vaak ze klaarkomen, en 10% tot 15% heeft nog nooit een orgasme gehad. Bij mannen ligt dit lager, tussen de 5% en 10%, maar dat zijn nog steeds miljoenen mensen die problemen hebben met klaarkomen of onzeker zijn als hun partner niet klaarkomt.

Hoewel iedereen anders is, zijn er volgens onderzoek en experts drie belangrijke factoren die je helpen klaarkomen.

1. De juiste stimulatie

Wat is goede stimulatie? Dokter Laurie Mintz, seksexpert en auteur van "Becoming Cliterate", zegt dat het gaat om een combinatie van druk en ritme. De juiste druk op erotische zones, zoals de clitoris, penis of oren, bouwt seksuele opwinding op en zorgt uiteindelijk voor de noodzakelijke spiersamentrekkingen.

Vibrators kunnen helpen om het juiste plekje te vinden en het juiste ritme te krijgen. Hierdoor kan je je zo intens focussen dat je bijna in een trance raakt, wat helpt om een orgasme te bereiken, volgens een studie in Socioaffective Neuroscience & Psychology.

2. Mindfulness

Mindfulness betekent dat je geest en lichaam op hetzelfde moment op dezelfde plek zijn, legt de seksuologe uit. Vaak zijn we tijdens seks te veel in ons hoofd: "Hoe zie ik eruit? Doe ik het goed?" Dat helpt niet.

Probeer meditatie of yoga om mindfulness te oefenen, of zet muziek op tijdens de seks. Je kunt mindfulness ook in je dagelijks leven oefenen, bijvoorbeeld tijdens het tandenpoetsen. Focus je op de sensaties en breng je aandacht terug als je afgeleid raakt. Dit kun je later toepassen in de slaapkamer.

3. Communicatie

Praat met je partner over wat je fijn vindt. Volgens Dokter Mintz hebben koppels die praten over hun behoeften tijdens seks veel meer kans op een orgasme. Je partner kan niet weten wat je wilt, als je het niet zegt. Niemand kan gedachten lezen, dus communicatie is essentieel. Gebruik geluiden om je partner te sturen, maar geef ook verbaal aan wat je fijn vindt.

Experts geven antwoord op meest gestelde vraag over masturbatie

Chelsy Vanlerberghe-10 juni 2024 om 04:19- Foto:

Deon Black via Unsplash

Er heerst veel discussie over of het oké is om te masturberen als je een relatie hebt, met veel verdeelde meningen hierover. Experts geven nu een antwoord op de vraag.

In een relatie is het net zo belangrijk om open te communiceren over masturberen als over wie de afwas doet. Masturberen kan soms gemakkelijker lijken dan seks initiëren, maar experts zijn het erover eens dat dit niet de norm zou moeten zijn.

Seksueel verlangen verschilt vaak tussen partners, wat betekent dat je verschillende ideeën kunt hebben over hoe vaak je seks zou moeten hebben. Als je een hoog libido hebt en maar wekelijks seks hebt, kan masturberen je juist helpen om aan die verlangens te voldoen.

John Mayer, niet de artiest, maar klinisch psycholoog, vindt matige masturbatie normaal en gelooft dat het zelfs relaties kan versterken. Het wordt vaak gezien als zelfzorg, met voordelen zoals stressverlichting en een beter zelfbeeld.

Volgens seksuoloog Emily Morse vergroot masturberen het zelfvertrouwen, vermindert het stress en helpt het bij een goede nachtrust.

Dat gezegd zijnde, is communicatie binnen de relatie van cruciaal belang. Als een partner zich er ongemakkelijk bij voelt, is het belangrijk om hier open over te zijn en te praten. Dit kan helpen om eventuele misverstanden of onzekerheden aan te kaarten en een gevoel van begrip en respect te bevorderen.

Het is ook van belang dat masturbatie de intimiteit met de partner niet in de weg staat. Als masturbatie leidt tot verminderde interesse in seks met je partner, kan dit een teken zijn dat er onderliggende problemen zijn die moeten worden aangepakt.

Daarom benadrukken experts het belang van open communicatie en wederzijds begrip binnen de relatie. Dus, kort samengevat: praat erover, respecteer elkaars grenzen en behoeften, en werk samen aan een relatie die zowel sexy als gezond is.

Ontdek meer