Een nieuw onderzoek, gepubliceerd in het International Journal of Sexual Health, heeft interessante inzichten opgeleverd over masturberen bij vrouwen. Wat blijkt? Vrouwen die meer stress ervaren, masturberen meer.
Onderzoek wijst uit: masturbatie kan stress verlichten bij vrouwen
Het lijkt erop dat zelfbevrediging een manier is waarmee vrouwen hun stress proberen te verlichten. Dit onderzoek maakt dus korte metten met het taboe rond vrouwelijke zelfbevrediging en laat zien dat het eigenlijk best goed kan zijn voor je geestelijke gezondheid.
De wetenschappers betrokken 370 vrouwen tussen de 18 en 56 jaar in hun onderzoek. Ze werden gevraagd naar hun masturbatiegewoontes en hun emotionele toestand. Wat opviel, was dat veel vrouwen aangaven dat masturberen hen een gevoel van geluk en ontspanning gaf, en zelfs hielp bij het verlichten van stress en pijn. Slechts een klein aantal voelde zich er ongemakkelijk bij vanwege sociale druk of persoonlijke redenen. Maar over het algemeen was de trend positief: masturberen werd gezien als een vorm van zelfzorg, iets waar vrouwen baat bij hadden.
De onderzoekers denken dat dit inzicht kan helpen bij het beter informeren van vrouwen, vooral degenen die veel stress hebben. Het kan hen geruststellen dat het helemaal oké is en zelfs goed kan zijn om af en toe te 'ontspannen'. Maar ja, zoals altijd heeft het onderzoek zijn beperkingen. Het bewijst niet rechtstreeks dat masturberen stress vermindert, dus er is meer onderzoek nodig.
Wat het onderzoek echter wel aantoont, is dat masturberen bij vrouwen een positieve invloed kan hebben op hun mentale welzijn. Het doorbreekt taboes en opent de weg naar een beter begrip van hoe seksualiteit kan bijdragen aan het welzijn van vrouwen.
Dus feeling stressed? Dan kan een beetje me-time helpen!
Hoe laat je een goeie indruk na bij een one night stand?
Je wordt wakker, kijkt rond... en yup: je hebt een one night stand gehad. Wat nu? Geen paniek, we got you.
Of je nu wakker wordt naast een onbekende of zelf niet eens in je eigen bed ligt: een one night stand is niks om je voor te schamen. Echt niet. Meer nog: 66% van de Amerikanen én Europeanen heeft er al eens eentje gehad.
Toch hangt er nog vaak een taboe rond, vooral bij vrouwen. Zo zegt 18% ooit afgerekend te zijn door een vriendin omdat ze een one night stand had. Onnodig. Als jij er plezier aan had, dan is dat het enige dat telt.
En die ochtend erna? Ja, het kan wat ongemakkelijk zijn. Misschien voel je je halfnaakt ineens superzelfbewust of weet je niet wat je moet zeggen. Chill. Jullie hadden samen een leuke nacht, niets om raar over te doen.
Wil je elkaar nog eens zien? Zeg het gewoon. Geen zin in meer? Ook prima. Wat je vooral niet moet doen: expres iets achterlaten in de hoop terug te moeten keren. Beter: wissel gewoon je nummer uit.
En last but not least: sluit het goed af. Psychologen noemen het de peak-end rule—mensen onthouden vooral het begin en het einde van iets. Dus: lach, wees lief en duidelijk. Zo laat je sowieso een goeie indruk achter, of jullie elkaar nu nog eens zien of niet.
Zo praat je over SOA’s zonder dat het awkward wordt
Praten over seks kan al awkward zijn, en al zeker als het over SOA’s gaat. Of je er nu eentje hebt, bang bent dat je er eentje hebt, of gewoon open wil zijn met een partner, dit is hoe je het aanpakt zonder weg te zakken in de grond van schaamte.
Een SOA hebben (of denken dat je er eentje hebt) is geen reden om in paniek te raken. Echt niet. Het betekent niet dat je vies bent of iets fout deed – het kan iedereen overkomen, zelfs als je condooms gebruikt. Chlamydia, herpes, gonorroe… Ze zijn vaak besmettelijk zonder dat je iets merkt. Het is dus juist slim en volwassen om er open over te zijn.
Dus, hoe pak je dat aan? Timing is key. Belangrijk: kies het juiste moment. Ga het gesprek niet aan vlak voor de seks zelf, of midden in de actie, maar kies een moment waarop jullie even rustig kunnen praten praten. In real life, niet via een bericht (tenzij er echt geen andere optie is).Een handige zin om te starten zou kunnen zijn: “Hey, ik wil even iets bespreken dat misschien awkward is, maar wel belangrijk.” Houd het luchtig, maar duidelijk. Het is geen dramatische biecht, gewoon een eerlijke update over je gezondheid. Zeg wat je weet, of je in behandeling bent en wat dat betekent voor jullie. Je mag gerust zeggen dat je het spannend vindt: dat maakt het net menselijk.
Probeer ook zelf rustig te blijven als iemand anders je iets vertelt over een SOA. Het is géén reden om iemand meteen te veroordelen. Wees dankbaar dat die persoon het deelt, dat getuigt van respect en vertrouwen.
Laat je altijd testen, zelfs als je geen symptomen hebt. SOA’s zijn vaak “silent”, maar kunnen wél blijvende schade veroorzaken (vooral chlamydia en gonorroe). Bij de meeste huisartsen of bij Sensoa/het https://www.caw.be/ kan je je anoniem en (meestal) gratis laten testen.
Het is altijd beter om even rood aan te lopen dan iemand anders in gevaar te brengen. Eerlijkheid = sexy. En een goeie bedpartner is er eentje die ook voor jouw gezondheid zorgt.
Ontdek meer
Celebrate with us!
Deze celebs verjaren binnenkort!
- 08/05 Julie Vermeire
- 10/05 MEAU
- 10/05 Shania Gooris
- 11/05 Sabrina Carpenter
- 13/05 Robert Pattinson