Europese Raad wil dat meer mensen in buitenland studeren

Chelsy Vanlerberghe-21 mei 2024 om 14:13

De Europese Raad wil dat meer mensen in het buitenland gaan studeren en werken, zowel binnen als buiten de EU, om Europa sterker te maken in de groene en digitale wereld. Ze hebben een plan, 'Europa in Beweging', dat ervoor moet zorgen dat meer mensen uit de EU op uitwisseling kunnen, vooral degenen die nu minder kansen hebben om naar het buitenland te gaan.

Uit een onderzoek uit 2022 bleek dat slechts 15% van de jongeren tussen 15 en 30 jaar in een ander EU-land had gestudeerd of getraind. De Raad wil dat tegen 2030 23% van de afgestudeerden in het hoger onderwijs en 12% van de studenten in het beroepsonderwijs een buitenlandse leerervaring hebben. Ze willen ook dat meer leraren en personeel naar het buitenland kunnen voor trainingen.

Ze hameren erop dat studeren in het buitenland niet alleen helpt bij het aanpakken van vaardigheidstekorten, maar ook bij het versterken van het gevoel van EU-burgerschap. Universiteiten zijn gewaarschuwd dat Europa achterloopt op het gebied van patenten en start-ups die de digitale revolutie leiden.

Tegen 2027 moet minstens 20% van de mensen die in het buitenland studeren uit minder kansrijke groepen komen, om internationaal onderwijs en training inclusiever te maken. Ze stellen voor om het taalonderwijs te verbeteren, meer bekendheid te geven aan mobiliteitsmogelijkheden en de voordelen van studeren in het buitenland beter te benadrukken.

Taalvaardigheid blijft een grote hindernis, dus beter taalonderwijs en meer cursussen in vreemde talen kunnen meer studenten aanmoedigen om naar het buitenland te gaan.

Studentenfestival Brussel Brost keert terug naar centrum Brussel

Chelsy Vanlerberghe-06 september 2024 om 15:09- Foto:

by Robin De Raedt

Op donderdag 26 september knalt Brussel Brost het nieuwe academiejaar in. Dit jaar keert het gratis festival terug naar het bruisende hart van Brussel. De Congresplaats en Reset vormen het toneel voor 6.000 studenten om de start van het nieuwe jaar te vieren.

Na twee edities in Paleis 12 keert Brussel Brost terug naar het centrum, en dat betekent meer feest en minder gedoe met vervoer. De Congresplaats biedt een groot open air podium met een prachtig uitzicht over de stad, terwijl Reset, een creatieve evenementenlocatie in een oud bankgebouw, de plek is voor allerlei coole socio-culturele partners zoals KVS en Circus Zonder Handen.

De Congresplaats wordt het grootste open air podium, met een panoramisch uitzicht over de Brusselse skyline. Op een steenworp afstand vind je Reset, een oud bankgebouw dat intussen uitgroeide tot een bekende indoor-evenementenlocatie. Daar is 'Brussels Village' te vinden: een vaste waarde van Brussel Brost, de plek voor allerlei coole socio-culturele partners zoals KVS en Circus Zonder Handen.

Op muzikaal vlak krijg je een mix van jong Brussels talent en gevestigde namen. In Reset slaan Stoemp!, de caféconcertenreeks van VI.BE, en Youth L’AB, het jongerenlab van Ancienne Belgique, de handen opnieuw in elkaar om jonge artiesten een podium te geven in het mooi bewaarde auditorium. In de clubruimte van Reset zijn de headliners het Brussels dj-collectief Frontal Soundsystem en rijzende ster EMILIJA, die deze zomer haar elektronische beats al door de boksen van onder andere Tomorrowland, Dour en Pukkelpop joeg.

De nodige portie funk wordt op de Congresplaats voorgeschoteld door Zouzibabe, bekend in de bloeiende Brusselse scene en DTM Funk, die zijn naam alle eer aandoet door de meest groovy beats te presenteren. Het einde van de avond wordt toevertrouwd aan Omdat Het Kan, een zelfverklaarde ‘shtampking’ die als geen ander weet hoe je studenten doet losgaan.

Check www.brusselbrost.be voor de volledige line-up. Je reserveert er ook je gratis ticket.

Op deze datum verschijnt het 3de seizoen '2DEZIT'

Chelsy Vanlerberghe-03 september 2024 om 08:32

Goed nieuws voor fans van '2DEZIT'! Het derde seizoen van deze populaire serie is vanaf 10 oktober 2024 te zien op Streamz. Vanaf dan zal er wekelijks een nieuwe aflevering verschijnen.

De studenten staan dit seizoen opnieuw voor serieuze uitdagingen. Bij de start van het academiejaar trekt de groep een nieuw kot in. De relatie van Noor en Daan wordt serieuzer en daarmee ook ingewikkelder. Manou en Mandy verkennen hun grenzen, en Niko en Lucas zoeken een balans tussen vriendschap en verantwoordelijkheden. Amy gaat verder met haar zelfontdekkingstocht, en Cem heeft het lastig met zijn liefdesleven.

Dit seizoen worden er ook enkele nieuwkomers aan de mix toegevoegd: Willem Herbots speelt de rol van Stan, Erika Van Tielen is Ellis, de nieuwe café-uitbater, en Dara Oguntubi speelt Helena, een open-minded student en eeuwige single. Dagmar Dierick speelt Donna, een meisje dat Cem ontmoet in een café, en Arjan Schepers speel de rol van Mich, een kunstenares en klasgenote van Daan.

Heb je de vorige seizoenen gemist? Geen stress, die kan je nog altijd bingewatchen voor het nieuwe seizoen begint.

Ontdek meer