ZIEN: Mensen van kleur vijf op zes keer geweigerd in clubs

Chelsy Vanlerberghe-14 mei 2024 om 08:20

Mensen van kleur worden nog steeds geweigerd aan de deur in het uitgaansleven. Met die schrijnende waarheid opent het nieuwe seizoen van 'Ze Zeggen Dat.'

Dina Tersago en professor sociologie Pieter-Paul Verhaeghe voerden een praktijktest uit in zes clubs in Vlaanderen en Brussel. Ze stuurden zowel witte als zwarte acteurs naar binnen. De resultaten zijn schokkend: terwijl de witte acteurs moeiteloos toegang kregen tot alle zes de clubs, werden de zwarte acteurs maar liefst vijf keer geweigerd aan de deur. “Hoe kan dat nu nog? We zijn 2024?! Ik snap dat niet”, klinkt het verontwaardigd bij Dina.

Volgens een recent rapport kreeg meer dan de helft van de mensen met Afrikaanse roots in België al eens te maken met racisme. Dat is meer dan in welk ander Europees land dan ook. En toch blijft het heel erg moeilijk om racisme te bewijzen. “Racisme is meer verborgen en subtieler geworden”, vertelt professor Pieter-Paul Verhaeghe. Om te testen of mensen van kleur echt geweerd worden aan de deur, zetten ze een undercover praktijktest op waarin vier zwarte en vier witte acteurs het nachtleven induiken. “Net zoals bij de arbeidsmarkt doen we de test met twee groepen, die op alle vlakken hetzelfde zijn. Het enige wat verschilt is hun huidskleur”, vertelt Pieter-Paul.

De groep bezoekt meerdere clubs in Limburg, Brussel, Antwerpen en Oost-Vlaanderen. De resultaten laten hen sprakeloos achter… In vijf van de zes clubs geraken de zwarte acteurs niet binnen. “Soms denk ik, wat is er mis met mij en met onze kleur? Alsof ik minderwaardig ben terwijl iedereen binnen mag. Wij doen niets verkeerd, we komen gewoon om te feesten”, klinkt het bij de zwarte acteurs. En ook bij de witte acteurs komt het resultaat binnen: “Nu vraag ik me af welke kansen ik overal heb gekregen gewoon omdat ik een andere huidskleur heb.”

Ze Zeggen Dat, vanaf donderdag 16 mei om 20u40 bij VTM.

Beyoncé geeft Kamala Harris 'Freedom' voor campagne

Chelsy Vanlerberghe-23 juli 2024 om 09:53

Kamala Harris kwam maandagavond haar campagnehofkwartier binnen op de klanken van Beyoncé’s ‘Freedom’ van het album 'Lemonade'. Volgens CNN kreeg Harris vlak voor haar optreden toestemming van Beyoncé om het nummer tijdens haar hele campagne te gebruiken.

Hoewel Beyoncé Harris nog niet officieel heeft gesteund (maar haar moeder Tina Knowles wel), voelt deze toestemming al als een stille goedkeuring. Een expliciete steun van Beyoncé kan snel volgen. Ze steunde Biden/Harris in 2020, Hillary Clinton in 2016 en trad op tijdens Obama’s tweede inauguratie in 2013.

Beyoncé is niet de enige popster die Harris lijkt te steunen. Zangeres Charli XCX postte “Kamala IS Brat”, verwijzend naar haar virale album. Dat werd enthousiast onthaald door Harris' team, die de tweet repostte en gebruikte voor memes.

Joe Biden trekt zich terug als presidentskandidaat

Karen Luiken-22 juli 2024 om 06:48

Joe Biden is niet langer in de race voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. De 81-jarige heeft zich teruggetrokken en wil dat vicepresident Kamala Harris hem opvolgt.

Biden, die momenteel president is en ook een gooi deed naar het nieuwe presidentschap vanaf 2025, maakte het nieuws bekend in een verklaring. Hij gaf geen redenen voor zijn terugtrekking.

“Het is een grote eer geweest om jullie te dienen als president”, aldus Biden in een bericht. “En hoewel het mijn intentie was om te streven naar herverkiezing, denk ik dat het zowel voor mijn partij als voor het land het beste is om me terug te trekken en me te focussen op mijn verplichtingen als president voor de rest van mijn regeringstermijn.”

De Democratische Partij wijst tijdens de Democratische Nationale Partijconventie, die van 19 tot 22 augustus plaatsvindt, een nieuwe presidentskandidaat en vicepresidentskandidaat aan. Biden hoopt dat vicepresident Kamala Harris in zijn voetsporen zal treden.

Ontdek meer