Zo zal de nieuwe PXL-Businesshub in Hasselt eruitzien

Simon Smetryns-13 mei 2024 om 12:15

Onder begeleiding van de Vlaams Bouwmeester werd een ontwerpwedstrijd uitgeschreven voor de PXL-Businesshub voor Hogeschool PXL en SyntraPXL. Het is een duidelijke zichtlocatie enerzijds aan een van de drukste verkeerspunten van de ring van Hasselt en anderzijds het kopgebouw voor de vernieuwde Amerikaanse campus (met o.a. Faculteit Economie UHasselt) en het Kapermolenpark zal de nieuwe tweede thuis worden (17.500 m²) voor 3.000 business studenten. Het wordt bovendien dé nieuwe ontmoetingsplaats voor onderzoekers en bedrijfswereld rond de belangrijkste Limburgse sectoren financiën, administratie, economie, handel en nijverheid. Het project zal in totaal 27,5 miljoen euro (m.u.v. de nieuwe brug) kosten.

Meer dan 60 kandidaat-ontwerpers lieten hun interesse blijken. Uiteindelijk heeft de jury gekozen voor LABORATOIRE, Sergison Bates architects London, om het project verder uit te werken.

“Het project is een uitwerking van het masterplan 'Masterplan Elfde Linie', dat de ambitie vertolkt om de campus te transformeren tot een campuspark dat ecologisch, sociaal en economisch sterk verweven is met de stad. Het masterplan focust op een klimaatneutraal patrimonium, clustering van parkeerplekken, ruimte voor fietsers en voetgangers, mixed learning faciliteiten en bedrijven die zich op de campus huisvesten als onderdeel van een lerend netwerk. Hogeschool PXL wenst een internationaal voorbeeldproject te realiseren op vlak van circulariteit, energie, biodiversiteit in de stad en multifunctioneel ruimtegebruik”, zegt Frank Smeets, Voorzitter RVB Hogeschool PXL.

De werken zouden in maart 2025 starten en de oplevering is voorzien rond augustus 2026 voor de nieuwbouw en augustus 2027 voor het renovatie-gedeelte.

Vaste en nieuwe bloklocaties in Gent geopend

Simon Smetryns-17 juni 2024 om 09:51

Via studentingent.be/bloklocaties kunnen studenten weer heel wat locaties reserveren om te blokken. Daar zijn vaste waarden bij, zoals het MSK of de Sint-Pietersabdij, maar ook nieuwe locaties, zoals de net geopende Giftshop in het Graffitistraatje of de oude bib aan de Zuid.

Op de website kunnen studenten alle Gentse bloklocaties terugvinden. Een plek reserveren gaat er makkelijk en snel. Er zijn opnieuw meer dan vijftig locaties. Naast vaste waarden zoals de woonzorgcentra, de monnikenzolder van de Sint-Pietersabdij, het Shoppingcenter Zuid, het Museum voor Schone Kunsten en het Museum Dr. Guislain zijn er ook enkele nieuwe locaties.

Zo kunnen studenten in het kader van Gent als Europese Jongerenhoofdstad dit jaar voor het eerst terecht in het voormalige bibliotheekgebouw aan de Zuid. Om de studenten een hart onder de riem te steken, is er op bepaalde momenten zelfs een waarzegster aanwezig die hen in de lift van het gebouw het antwoord op al hun vragen geeft. De lift zelf hangt vol met astrologische studeertips. Ook de pas geopende Giftshop in het Graffitistraatje is een van de nieuwe locaties.

Wat te doen als je het antwoord niet weet op een mondeling examen?

Chelsy Vanlerberghe-12 juni 2024 om 06:58

Oke, we hebben het allemaal wel eens meegemaakt: je bent helemaal ready voor je mondeling examen, de professor stelt je een vraag en je brein gaat helemaal blank. Geen paniek! Hier zijn drie snelle en effectieve tips om je eruit te lullen.

1. Blijf kalm en adem diep in: Het klinkt cliché, maar diep ademhalen helpt echt om je zenuwen te kalmeren en je gedachten te ordenen. Neem een moment om je ademhaling te stabiliseren voordat je antwoordt. Dit geeft je niet alleen tijd om na te denken, maar zorgt er ook voor dat je zelfverzekerder overkomt.

2. Gebruik de kunst van herformuleren: Als je even niet weet wat je moet zeggen, herhaal dan de vraag in je eigen woorden. Dit geeft je extra tijd om na te denken en toont aan de examinator dat je de vraag begrijpt. Bovendien kun je vaak, terwijl je herformuleert, een opening vinden om je antwoord te beginnen.

3. Blijf algemeen: Je hebt geen idee wat het antwoord is, maar dat hoeft de examinator niet te weten. Begin met iets algemeens dat verband houdt met het onderwerp. Bijvoorbeeld, als je wordt gevraagd naar een specifiek aspect van de Franse Revolutie en je weet het niet, begin dan breed: "De Franse Revolutie was een periode van ingrijpende sociale en politieke veranderingen." Daarna probeer je dit te verbinden met het onderwerp van de vraag. Zo laat je zien dat je enige kennis hebt, en wie weet, misschien val je per ongeluk op het juiste antwoord.

4. Gebruik voorbeelden: Verhalen en voorbeelden blijven hangen. Als je vastloopt, probeer dan het onderwerp te koppelen aan iets bekends of iets uit je eigen ervaring. Bijvoorbeeld, als je iets gevraagd wordt over economische theorieën en je bent de draad kwijt, zeg dan: "Dit doet me denken aan hoe prijzen in de supermarkt kunnen fluctueren door verschillende factoren zoals seizoensgebonden vraag of aanbodproblemen." Dit laat zien dat je het onderwerp kunt relateren aan de echte wereld, zelfs als je de specifieke details niet weet.

5. Stel vragen: Als je echt vastzit, probeer dan de vraag te verduidelijken door zelf vragen te stellen. Bijvoorbeeld: "Bedoelt u hiermee specifiek de economische impact van de Revolutie op de boeren, of meer de bredere sociale veranderingen?" Dit geeft je een beetje tijd om na te denken en toont aan dat je probeert het onderwerp te begrijpen. Soms helpt de examinator je onbewust door meer context te geven.

6. Be confident: Zelfvertrouwen kan een wereld van verschil maken. Ook als je het antwoord niet weet, blijf rustig en praat met overtuiging. Gebruik je lichaamstaal om vertrouwen uit te stralen: maak oogcontact, zit rechtop en praat duidelijk. Een kalme en zelfverzekerde houding kan vaak net zo belangrijk zijn als de juiste antwoorden.

You've got this!

Ontdek meer