Dwergvinvis spoelt aan in Oostende

Joyce Vander Auwera-13 mei 2024 om 09:22

Vanmorgen omstreeks 9 uur werd een dwergvinvis, van 3 meter lang en 300 kilogram zwaar, ontdekt op het strand van Oostende door een wandelaar. Die informeerde onmiddellijk het Vlaams Instituut voor de Zee (VLIZ).

De hoofdredder ter plaatse bevestigde de vondst. Het zeezoogdier, mogelijk nog een jong dier van minder dan een jaar oud, werd afgezet vanwege veiligheidsredenen. Marinebioloog Jan Haelters vermoedt dat het dier wellicht zijn moeder verloor en niet meer zelfstandig kon overleven. Het diertje wordt vandaag naar Gent vervoerd voor een autopsie om de doodsoorzaak vast te stellen. Dwergvinvissen spoelen zelden aan aan de Belgische kust.

Ga jij laat naar bed? Dan hebben we slecht nieuws voor je

Karen Luiken-18 juni 2024 om 14:33- Foto:

Photo by Andisheh A on Unsplash

Je hebt twee typen mensen: de één ligt het liefst zo vroeg mogelijk in de veren, de ander is een nachtbraker. Als jij bij het laatste kamp hoort, hebben we helaas slecht nieuws voor je. Uit onderzoek is gebleken dat het slecht voor je gezondheid kan zijn om laat naar bed te gaan.

Een studie van Imperial College London concludeert dat ochtendmensen minder vaak psychische klachten hebben dan avondmensen. Specifieker: mensen die vóór 01.00 uur naar bed gaan, zijn over het algemeen mentaal gezonder en hebben minder vaak last van mentale, gedrags- en neurologische ontwikkelingsstoornissen, depressie of angststoornissen.

De studie, die gepubliceerd werd in Psychiatry Research, is volgens Medical News Today uitgevoerd onder bijna 74.000 mensen, waarvan 56 procent vrouw. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 63,5 jaar en de gemiddelde nachtrust was zeven uur per dagelijkse slaapcyclus.

Natte week met (heel) veel regen verwacht

Karen Luiken-17 juni 2024 om 06:17- Foto:

Photo by Max on Unsplash

Zomer in aantocht? Nee, nog steeds niet. Het wordt deze week wederom een natte bedoeling. VRT meldt dat we de komende dagen een maandhoeveelheid aan neerslag kunnen verwachten.

Deze week kan er zo’n 70 liter water per vierkante meter vallen. Dinsdag en donderdag worden de natste dagen met felle buien en veel regen op sommige dagen, maar ook maandag en vrijdag blijft het nat. Volgens Binnenlandse Zaken is er zelfs risico op een storm of wateroverlast.

Blijft het de komende tijd zo slecht? Hopelijk niet. Hoe het er nu uitziet, maken de vele regenwolken volgende week hoogstwaarschijnlijk plaats voor meer zon en gaan de temperaturen een tikkeltje omhoog.

Ontdek meer