Door deze veelvoorkomende fout worden je tanden geel

Chelsy Vanlerberghe-06 mei 2024 om 13:56

We krijgen van kleins af aan ingepeperd dat we twee keer per dag moeten poetsen. Vroeger klaagden we er misschien over bij onze ouders, maar nu beseffen we dat het belangrijk is. Maar zelfs als we braaf poetsen met de beste tandpasta en een elektrische tandenborstel, is het moeilijk om verkleuringen te vermijden.

"Poetsen zodat je geen gele tanden krijgt" krijgen we al van jongs af aan te horen, maar volgens experts maken we een veelvoorkomende fout waarvan we misschien niet eens weten dat we die maken nog voor we de tandenborstel in onze mond stoppen.

"Het begint allemaal bij het bevochtigen van je tandenborstel en het juiste moment om te poetsen," zegt een expert. Hij benadrukt dat poetsen op bepaalde manieren, zoals zonder water of meteen na het eten van zure dingen, ervoor kan zorgen dat je tanden er na verloop van tijd minder wit uitzien.

Het is dus megabelangrijk om je tandenborstel nat te maken. "Droog poetsen lijkt op het eerste zicht misschien goed om vlekken te verwijderen, maar zonder water verspreidt de tandpasta zich niet goed." Daarnaast legt hij uit dat je borstelharen zachter worden als ze nat zijn, wat betekent dat je tandvlees en tanden minder geïrriteerd raken of beschadigd worden tijdens het poetsen.

Een andere veelvoorkomende fout is dat sommigen meteen hun tanden poetsen nadat ze iets gegeten of gedronken hebben. "Het is beter om even te wachten met poetsen nadat je iets zuurs hebt gegeten of gedronken, of het nu fruit, frisdrank, sap of zuur snoep is. Zuren in je mond verzwakken namelijk het glazuur van je tanden, de buitenste laag ervan."

De experts raden aan om even wat water te drinken, of je mond te spoelen, nadat je iets gegeten hebt.

Dit is hoe je lichaam weet dat je relatie op barsten staat

Brecht Roelants-20 mei 2025 om 07:35

Je hoofd wil misschien blijven, maar je lichaam denkt daar soms anders over. Volgens hormoonspecialisten zijn er duidelijke signalen die je lichaam afgeeft als je relatie niet (meer) goed voor je is.

Altijd uitgeput na een volle nacht slaap? Of voel je je vaak opgejaagd als je bij je partner bent? Dan zou het zomaar kunnen dat je lichaam een breakup al ziet aankomen, nog voor jij eraan denkt.

Volgens hormoonexpert Mike Kocsis zijn het vooral je stresshormonen die alarm slaan. “Cortisol, ons belangrijkste stresshormoon, stijgt wanneer je je emotioneel of fysiek onveilig voelt. Als je constant gespannen bent in je relatie, interpreteert je lichaam zelfs gewone gesprekken als een bedreiging,” zegt hij in een interview met The Mirror.

En dan is er ook nog dopamine, de stof die je die lekkere high geeft als je verliefd bent. Klinkt leuk, maar als je relatie vooral draait rond het najagen van die ‘rush’, zit je eigenlijk in een verslavingspatroon. Dat is op de lange termijn allesbehalve gezond, benadrukt Kocsis.

Voel je je vaak down of prikkelbaar? Dan kunnen ook je serotoninelevels uit balans zijn, de chemische stof die je humeur, slaap en emotionele stabiliteit beïnvloedt. In stabiele relaties zit dat normaal goed, maar constante ruzies of onzekerheid? Daar gaat je serotonine.

Ook het libido kan signalen geven. Als seks plots als een verplichting voelt, kan dat een teken zijn dat er iets fundamenteels wringt.

Gedragsexpert Jessen James vult aan dat emotionele afstand en opgekropte frustraties alarmsignalen zijn die je niet mag negeren. “Wrok verdwijnt niet vanzelf. Als je telkens in dezelfde discussies belandt en niets verandert, moet je je afvragen of deze relatie je nog echt gelukkig maakt.”

Kortom: soms weet je lichaam het gewoon sneller dan jijzelf. En dat gevoel mag je serieus nemen.

Altijd 'de ick'? Misschien ligt het niet aan hen, maar aan jou

Chelsy Vanlerberghe-16 mei 2025 om 12:43

Ken je het gevoel dat je ineens totaal afknapt op iemand? Alles leek leuk tot hij zijn sokken in z’n sandalen droeg of je zag hoe ze haar pizza at met mes en vork. Jep, da’s ‘de ick’. En hoewel het een herkenbare en soms grappige term is, blijkt nu dat wie constant de ick voelt, er misschien zelf iets minder charmants aan overhoudt.

Een studie uit het tijdschrift Personality and Individual Differences koppelt de frequentie van de ick aan narcistische trekjes. Onderzoekers ondervroegen 125 mensen (zowel mannen als vrouwen tussen 24 en 72 jaar) over hun datingervaringen en lieten hen persoonlijkheidstesten invullen. Wat bleek? Mensen met narcistische kenmerken bleken sneller af te knappen op kleine imperfecties bij een date.

Dat gevoel van afkeer – of dat nu gaat om de manier waarop iemand praat, lacht of ademt – komt volgens gedragsexpert Dr. Kyra Bobinet uit een deel van je brein dat geprogrammeerd is om ‘afknappers’ te spotten. "Het is een soort negativity radar die probeert te voorspellen of iets gaat mislukken", zegt ze.

Opvallend: vrouwen ervaren de ick vaker dan mannen. Dat zou volgens National Geographic kunnen komen omdat vrouwen gemiddeld gevoeliger zijn voor dingen die hen ‘gross’ doen voelen.

Toch waarschuwen experts om niet té snel te oordelen. Studieauteur Eliana Saunders zegt: “Voordat je iemand dumpt omdat zijn voeten bungelen op een stoel, stel jezelf de vraag: ligt het aan hen… of aan mij?” Misschien is je ick gewoon een mini-afknapper. Of misschien verwacht je onbewust een soort perfectie die niemand waar kan maken.

Kortom: check jezelf voor je weer swipet. Misschien is het niet je date die de ick is… maar jij.

Ontdek meer