Geen seks? Dit is wat het doet met je fysieke en mentale gezondheid

Chelsy Vanlerberghe-06 mei 2024 om 13:28

Experts hebben onderzocht wat er met je lichaam en geest gebeurt als je geen seks hebt. Daarvoor hebben ze data van meer dan 17.000 mensen geanalyseerd.

Laten we beginnen met het goede nieuws: mensen die geen seks hebben, zijn vaak toch net zo happy als hun seksueel actieve buddies.Celibatair blijven is waarschijnlijk niet slecht voor je fysieke gezondheid, maar langs de andere kant, kan seks heel goed voor je zijn. Seks hebben heeft tal van gezondheidsvoordelen. Regelmatige seks boost je immuunsysteem, verlaagt de bloeddruk, vermindert stress en verbetert de cardiovasculaire gezondheid.

Sommige van deze voordelen kun je in je eentje behalen, blijkt uit een studie uit 2016: mannen die minstens 21 keer per maand ejaculeren, hebben een lager risico op prostaatkanker dan mannen die dat tussen de vier en zeven keer per maand doen.

En voor vrouwen is frequent seks hebben goed voor de bekkenbodemspieren en kan het incontinentie voorkomen. Dus, als je celibatair bent, loop je dat voordeel misschien wel mis.

Wat betreft je mentale gezondheid, hangt het er vanaf hoe je tegen een periode zonder seks aankijkt.

Als je graag seks wilt hebben, maar het niet hebt, kan dat voor een laag zelfbeeld zorgen. Negatieve effecten op de mentale gezondheid kunnen op hun beurt weer fysieke consequenties hebben. Als je in een relatie zit waar de seks op een laag pitje staat, kan dat voor wat onzekerheid en stress zorgen. Het beste medicijn? Een openhartig gesprek.

Mensen die er bewust voor kiezen om geen seks te hebben, voelen zich vaak juist mentaal beter.

Deze walgelijke 'sekstrend' is illegaal in sommige landen

Chelsy Vanlerberghe-04 december 2024 om 13:21- Foto:

Reproductive Health Supplies Coalition on Unsplash

Heb jij al van "stealthing" gehoord? Het klinkt als een term uit een slechte thriller, maar stealthing is helaas echt en behoorlijk ziek. Het gaat om het heimelijk afdoen van een condoom tijdens seks, zonder dat je partner daarvan weet. En nee, dat is niet alleen fout, het is ook strafbaar.

Hoewel "stealthing" niets nieuws is, heeft het de afgelopen jaren meer aandacht gekregen door sociale media. Deze zogenoemde 'sekstrend', die eigenlijk een ernstige wetsovertreding is, wordt volgens psychologen gelinkt is aan psychopathie en narcisme.

Een studie van de University of the Sunshine Coast (Australië) onderzocht dit gedrag bij 416 mannen. Wat bleek? Mannen die stealthing opwindend vinden of het hebben gedaan, scoren veel hoger op donkere persoonlijkheidstrekken zoals machiavellisme (manipulatie voor eigen gewin), narcisme en psychopathie.

Slachtoffers van stealthing lopen niet alleen risico op SOA’s en ongewenste zwangerschap, maar krijgen ook te maken met mentale schade. Het gaat namelijk niet alleen om fysieke gevolgen, maar ook om het verlies van vertrouwen en controle over je eigen lichaam.

In België is stealthing sinds de hervorming van het seksueel strafrecht in 2022 expliciet strafbaar gesteld. Het wordt beschouwd als een vorm van verkrachting, aangezien het de voorwaarden van de gegeven toestemming schendt. Dit betekent dat daders juridisch verantwoordelijk kunnen worden gehouden voor hun daden. Simpel: geen toestemming, geen excuus.

Vragen of zelf slachtoffer? Je kan terecht bij organisaties zoals Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) voor hulp en ondersteuning.

Datingcoach onthult: dit woord verklapt of iemand je écht ziet zitten

Chelsy Vanlerberghe-29 november 2024 om 14:49

Relatie-expert Sabrina Zohar claimt dat één simpel woord meteen laat zien of je crush écht geïnteresseerd is of dat je gewoon je tijd aan het verspillen bent. Het woord? Druk.

Zohar zegt op haar TikTok-account: “Als iemand zegt dat ze te druk zijn, is dat een dikke rode vlag. Niemand is écht te druk voor iets waar ze om geven.” Ze benadrukt: als ze oprecht interesse hebben, plannen ze tijd voor je. Een reactie zoals "Ik ben zaterdag druk, maar zondag kan wel"? Dat is een goed teken. Maar hoor je alleen "Sorry, ik ben druk"? Ren.

De boodschap is dan eigenlijk: “Ik heb geen zin om tijd voor je vrij te maken.” Volgens haar hoef je niet te smeken om aandacht. Laat hen contact opnemen als ze écht willen. En wees eerlijk: hoe vaak hoor je nog iets van iemand die het "druk" heeft? Precies.

Ontdek meer