Loopschoenen klaar? 30 april is het tijd voor de Antwerpse 10-urenloop!

Chelsy Vanlerberghe-29 april 2024 om 08:22

Wat is 10 miles als je ook 10 uur aan een stuk rondjes kan lopen aan de Scheldebocht? Dinsdag 30 april trekken de Antwerpse studenten weer hun loopschoenen aan, want de Sportraad van UAntwerpen organiseert een nieuwe editie van de 10-urenloop.

Het concept is simpel: verschillende Antwerpse studentenclubs nemen het tegen elkaar op in een 10 uur lange estafettewedstrijd. Elke club loopt zoveel mogelijk rondjes in 10 uur tijd. De club die op het einde van het evenement de meeste rondjes achter zijn naam heeft staan zal zich het komende jaar niet enkel de snelste van ’t stad kunnen noemen, maar gaat ook naar huis met een felbegeerde beker. Bovendien is elk gelopen rondje goed voor één gratis consumptie. Vermoeide lopers kunnen genieten van een gratis massage.

Geen zin om je loopschoenen aan te trekken? Geen probleem! Er valt voldoende te beleven aan de zijlijn. Er is een DJ contest, goede muziek, randanimatie, foodtrucks en het belangrijkste: een goed gevulde dranktoog.

En ook TAGMAG kan natuurlijk niet ontbreken op dit feest. Het evenement gaat van start om 12u aan het Droogdokkenpark (Scheldebocht). See you there?

UAntwerpen en VUB bieden transparantie over samenwerking Israël

Chelsy Vanlerberghe-16 mei 2024 om 13:44

Zowel de Universiteit Antwerpen als de Vrije Universiteit Brussel hebben een lijst vrijgegeven van al hun samenwerkingen met Israëlische universiteiten en organisaties. Beide benadrukken dat de universiteit als instelling geen officieel standpunt inneemt, maar onderstrepen wel het belang van transparantie en verantwoordelijkheid.

Sinds maandagochtend bezetten studenten gebouwen van zowel de VUB als de UAntwerpen uit protest. De eisen van de demonstranten, waaronder ook docenten, omvatten het verbreken van banden met Israëlische samenwerkingen en het aandringen op transparantie van de universiteiten.

Aan die laatste eis geven zowel VUB als UAntwerpen nu gehoor. Beide instellingen hebben een lijst gepubliceerd waarop al hun samenwerkingen met Israëlische partners staan vermeld.

De VUB onderzoekt momenteel zeven Europese onderzoeksprojecten waarbij Israëlische partners betrokken zijn. Ze hebben al besloten uit één project te stappen na een grondige screening, twee andere lopen binnenkort af.

Bij de VUB worden momenteel zeven Europese onderzoeksprojecten met Israëlische partners onderzocht. Na grondige screening heeft de universiteit besloten om zich terug te trekken uit één project, terwijl twee andere projecten binnenkort aflopen. Hoewel geen van deze projecten militaire doeleinden heeft, worden ze zorgvuldig geëvalueerd op ethische gronden. De VUB wacht momenteel op advies over vier andere projecten, en zal bij een negatief advies actie ondernemen. De universiteit benadrukt ook de complexiteit van het stopzetten van lopende samenwerkingen, waarbij elk besluit onderhandelingen met de Europese Commissie vereist.. De VUB laat ooknog weten dat het beleid ten opzichte van Israël is aangescherpt vanwege de oorlog in Gaza.

VUB: De volledige lijst vind je hier terug.

Aan de andere kant deelt de Universiteit Antwerpen ook openlijk haar lijst van samenwerkingen met Israëlische universiteiten en organisaties. De rector benadrukt dat een een ethische Commissie Misuse, Human Rights & Security nagaat projecten beoordeelt op mogelijke schendingen van mensenrechten en democratie.

"Als universiteit nemen we geen standpunt in, maar als leden van de universiteit zijn we niet neutraal, en de universiteit verwacht dat ook niet, integendeel. Docenten kunnen in colleges en debatten eigen standpunten verkondigen en verdedigen, steeds binnen academische standaarden. Studenten en medewerkers mogen hun verontwaardiging uiten, zoals nu het geval is aan universiteiten overal in de wereld, steeds op vreedzame wijze", klinkt het.

UAntwerpen: De volledige lijst vind je hier terug.

Jongen blind na te veel alcohol op ontgroeningsritueel

Chelsy Vanlerberghe-15 mei 2024 om 11:19

Een Amerikaanse student is blind geworden nadat hij tijdens een ontgroeningsritueel gedwongen werd een dodelijke hoeveelheid alcohol te drinken. Zijn spraak- en loopvermogen is ook aangetast.

De voormalige student van de Universiteit van Missouri werd gedwongen een grote hoeveelheid alcohol te drinken en viel uiteindelijk bewusteloos. Hoewel de broeders hem naar het ziekenhuis brachten toen zijn toestand verslechterde, was het helaas te laat. Zijn bloedalcoholgehalte overschreed zes keer de wettelijke limiet. Nu heeft hij constante zorg nodig, met medische kosten die naar schatting meer dan $2 miljoen bedragen.

Na een civiele rechtszaak tegen de studentenclub Phi Gamma Delta, werd de zaak buiten de rechtbank geschikt. Het ontgroeningsritueel omvatte ook drugsgebruik en vernederingen. De student werd gedwongen tot gevaarlijke activiteiten en kampte met ernstig slaaptekort. Verschillende leden van de studentenclub hebben schuld bekend voor hun rol in het incident. Een van de leiders van Phi Gamma Delta staat nu voor zes maanden gevangenisstraf.

Ontdek meer