Loopschoenen klaar? 30 april is het tijd voor de Antwerpse 10-urenloop!

Chelsy Vanlerberghe-29 april 2024 om 08:22

Wat is 10 miles als je ook 10 uur aan een stuk rondjes kan lopen aan de Scheldebocht? Dinsdag 30 april trekken de Antwerpse studenten weer hun loopschoenen aan, want de Sportraad van UAntwerpen organiseert een nieuwe editie van de 10-urenloop.

Het concept is simpel: verschillende Antwerpse studentenclubs nemen het tegen elkaar op in een 10 uur lange estafettewedstrijd. Elke club loopt zoveel mogelijk rondjes in 10 uur tijd. De club die op het einde van het evenement de meeste rondjes achter zijn naam heeft staan zal zich het komende jaar niet enkel de snelste van ’t stad kunnen noemen, maar gaat ook naar huis met een felbegeerde beker. Bovendien is elk gelopen rondje goed voor één gratis consumptie. Vermoeide lopers kunnen genieten van een gratis massage.

Geen zin om je loopschoenen aan te trekken? Geen probleem! Er valt voldoende te beleven aan de zijlijn. Er is een DJ contest, goede muziek, randanimatie, foodtrucks en het belangrijkste: een goed gevulde dranktoog.

En ook TAGMAG kan natuurlijk niet ontbreken op dit feest. Het evenement gaat van start om 12u aan het Droogdokkenpark (Scheldebocht). See you there?

Karel de Grote Hogeschool verkoopt samenvattingen

Chelsy Vanlerberghe-21 mei 2024 om 14:24

De Karel de Grote Hogeschool wil met haar pop-up 'Atelier Résumé' haar studenten in de laatste rechte lijn naar de examens maximaal ondersteunen en de blokstress verlagen. In de pop-up kunnen studenten samenvattingen aankopen via KdG, maar staat ook een studiecoach paraat om 1-op-1 hun leermethodiek te verbeteren.

“Online en offline worden samenvattingen aangeboden of verkocht, maar naar de kwaliteit ervan hebben studenten vaak het raden. Door samenvattingen die bewezen hebben dat ze echt een hulpmiddel zijn, workshops rond relaxatie en last-minute sessies met een studiecoach aan te bieden, willen we al onze studenten zo stressvrij mogelijk de examenperiode laten ingaan”, vertelt Marie Verstraeten van KdG.

De KdG-studenten kunnen terecht in Atelier Résumé in de Antwerpse Kronenburgstraat tot en met donderdag 23 mei tussen 10 uur en 17 uur. De hogeschool verkoopt zelf samenvattingen van cursussen of lessenreeksen die bewezen hebben dat ze een kwalitatieve ondersteuning vormen bij het verwerken van de leerinhoud.

“Online is gratis of tegen betaling zowat alles terug te vinden. Soms kwalitatief, soms rommel en alles daartussenin, soms zelfs door AI gegenereerd. Wij gaan voor Human Generated Content. Ofwel: samenvattingen gemaakt, getest en goedgekeurd door onze eigen studenten. Uit ervaring weten we dat een vrij groot deel van de studenten hoe dan ook op zoek zal gaan naar samenvattingen. Zeker diegenen in tijdsnood. Net hen willen we uit de nood helpen, door hen in levenden lijve gerust te stellen en de juiste tools aan te reiken.” ​ ​

Europese Raad wil dat meer mensen in buitenland studeren

Chelsy Vanlerberghe-21 mei 2024 om 14:13

De Europese Raad wil dat meer mensen in het buitenland gaan studeren en werken, zowel binnen als buiten de EU, om Europa sterker te maken in de groene en digitale wereld. Ze hebben een plan, 'Europa in Beweging', dat ervoor moet zorgen dat meer mensen uit de EU op uitwisseling kunnen, vooral degenen die nu minder kansen hebben om naar het buitenland te gaan.

Uit een onderzoek uit 2022 bleek dat slechts 15% van de jongeren tussen 15 en 30 jaar in een ander EU-land had gestudeerd of getraind. De Raad wil dat tegen 2030 23% van de afgestudeerden in het hoger onderwijs en 12% van de studenten in het beroepsonderwijs een buitenlandse leerervaring hebben. Ze willen ook dat meer leraren en personeel naar het buitenland kunnen voor trainingen.

Ze hameren erop dat studeren in het buitenland niet alleen helpt bij het aanpakken van vaardigheidstekorten, maar ook bij het versterken van het gevoel van EU-burgerschap. Universiteiten zijn gewaarschuwd dat Europa achterloopt op het gebied van patenten en start-ups die de digitale revolutie leiden.

Tegen 2027 moet minstens 20% van de mensen die in het buitenland studeren uit minder kansrijke groepen komen, om internationaal onderwijs en training inclusiever te maken. Ze stellen voor om het taalonderwijs te verbeteren, meer bekendheid te geven aan mobiliteitsmogelijkheden en de voordelen van studeren in het buitenland beter te benadrukken.

Taalvaardigheid blijft een grote hindernis, dus beter taalonderwijs en meer cursussen in vreemde talen kunnen meer studenten aanmoedigen om naar het buitenland te gaan.

Ontdek meer