Gen Z wil niet werken? Think again! Volgens het onderzoek is 45% van de studenten bereid om zo veel mogelijk te werken, of dit nu tijdens de week, in het weekend of in de vakanties is. Toch geeft 20% aan alleen beschikbaar te zijn tijdens de vakantieperiodes, terwijl 35% liever werkt buiten de blok- en examenperiodes.
Loon en sfeer zijn doorslaggevend
Uit de resultaten blijkt dat een goed loon en de werksfeer de belangrijkste factoren zijn bij de keuze voor een studentenjob. Voor bijna 16% van de respondenten is een aantrekkelijk loon de grootste motivatie, terwijl 14%een aangename werksfeer het belangrijkst vindt. Andere belangrijke factoren zijn de mogelijkheid om ervaring op te doen (12%) en het ontmoeten van nieuwe mensen (10%).
Vrouwelijke studenten verwachten minstens €12,70 netto per uur te verdienen, terwijl mannelijke studenten gemiddeld €14,10 netto per uur willen.
Financiële dilemma’s: geld of geluk?
We schotelden de respondenten ook enkele dilemma’s voor. Daaruit blijkt dat ze een goede werksfeer zeer belangrijk vinden. De meerderheid (59%) kiest voor ‘je studentenjob graag doen, maar niet zoveel verdienen’, tegenover ‘veel verdienen, maar in een minder leuke omgeving.’
Hoewel geld belangrijk is, zou 75% liever ‘minder verdienen in een supermarkt’ dan ‘veel geld verdienen via OnlyFans’. Toch kiest een kwart voor het laatste.
Het verkopen van foto's van hun voeten is iets populairder: 29% van de respondenten zou dit verkiezen boven werken in de horeca (71%).
Welke jobs zijn hot, welke jobs zijn not?
Een opvallende uitkomst is dat 36% van de studenten de voorkeur geeft aan een studiegerelateerde job als de ideale manier om geld te verdienen. Gevolgd door sociale (22%) en creatieve jobs (11%). Dit wijst erop dat studenten niet alleen werken om geld te verdienen, maar ook om ervaring op te doen die aansluit bij hun studie en toekomstige carrière. Deze resultaten benadrukken het belang voor werkgevers om mogelijkheden te bieden die studenten helpen hun academische en professionele doelen te bereiken.
Naast de voorkeuren, toont het onderzoek ook aan welke sectoren studenten liever vermijden. Een groot aantal respondenten (33%) gaf aan absoluut niet te willen werken voor de vuilnisophaaldienst. Andere sectoren die niet in trek zijn, zijn fabrieksarbeid (22%), het vullen van rekken in supermarkten (17%) en jobs in ploegendienst (15%).
Redenen om werk af te zeggen
Opvallend is dat 70% van de studenten alleen bij nood hun afwezigheid meldt. Slechts 5% zegt nooit werk af te zeggen. Voor 15% is zich slecht in hun vel voelen een legitieme reden om niet te gaan werken. Daarnaast zou 4% zich afmelden vanwege een kater en 3% om een terrasje te doen.
TAGMAG Insider Kobe Peeters ging de straat op om de beste excuses te horen: