Studie onthult: ventileren vermindert woede niet

Joyce Vander Auwera-03 april 2024 om 12:30- Foto:

Pexels: Keira Burton

In een wereld waar 'rage rooms' floreren en het vernielen van voorwerpen deel lijkt uit te maken van ontspannende therapie, komt er een verrassende wending uit een recent onderzoek: het uiten van woede helpt niet om je echt kalm te krijgen.

Jarenlang hebben we geleerd dat het uiten van onze opgekropte emoties, vooral woede, als een soort release werkt. Maar onderzoekers van de Ohio University hebben nu een bom gedropt door te beweren dat het uiten van woede eigenlijk tot meer boosheid kan leiden.

Het onderzoek, gebaseerd op een analyse van 154 studies over woede, wees uit dat het ventileren van woede weinig tot geen effect heeft. "Het is tijd om de mythe te doorbreken dat het afblazen van stoom de beste manier is om met woede om te gaan", zegt communicatiewetenschapper Brad Bushman.

Don't panic. Er is licht aan het einde van de tunnel. De sleutel tot het in toom houden van woede ligt in het verminderen van fysiologische opwinding. Dus in plaats van te schreeuwen of iets te slopen, blijken kalmerende activiteiten zoals yoga de ware sleutel te zijn tot het bedwingen van woede-uitbarstingen.

De volgende keer dat woede je overweldigt, zoek innerlijke rust in plaats van je toevlucht te nemen tot destructieve acties. Het is niet alleen beter voor jou, maar ook voor je omgeving.

Telt seks als workout?

Chelsy Vanlerberghe-24 april 2024 om 12:15

Sportief zijn zonder je bed uit te komen? Het kan! Goede seks is niet alleen leuk, maar het is ook goed voor je gezondheid. En ja, volgens experts kan het tellen als workout.

Seks heeft tal van gezondheidsvoordelen. Het vermindert stress, bevordert slaap en versterkt de band. Afhankelijk van hoelang de vrijpartij duurt en in welke posities je belandt, kan het een full body workout worden, waarbij flexibiliteit, kracht en uithoudingsvermogen vereist zijn.

Volgens een onderzoek van Lelo, een seksspeeltjesbedrijf, zijn 'The Butter Churner', 'Standing', en 'The Kneeling Wheelbarrow' de standjes die gemiddeld de meeste calorieën verbranden voor zowel mannen als vrouwen.

Dus om hoeveel calorieën gaat het gemiddeld? Onderzoekers van de Universiteit van Montreal vroegen 21 heteroseksuele koppels tussen 18 en 35 jaar om gedurende vier weken één keer per week seks te hebben en de verbrandde calorieën te tracken. Uit het onderzoek bleek dat vrouwen gemiddeld ongeveer 69 calorieën verbrandden tijdens een halfuurtje seks, terwijl mannen ongeveer 100 calorieën verbrandden. Je kan daar nog eens 18 tot 30 calorieën extra aan toe voegen door te kreunen en zuchten.

Clé & Kobe into the wild: van de grond in Botswana!

Joyce Vander Auwera-22 april 2024 om 16:00

KILROY organiseert reizen op maat over de hele wereld. Surfen, safari, stranden, bergen… you name it, zij regelen het. Clé & Kobe konden dankzij KILROY mee met een groepsreis doorheen Botswana!

Individueel, met een vriend(in) of in groep? Check de website van KILROY en plan jouw volgende onvergetelijke avontuur!

Meer info over Clé & Kobe hun reis naar Botswana vind je hier.

Ontdek meer