Leuvense studenten ruimen mee Oude Markt op

Simon Smetryns-28 maart 2024 om 16:29

Vanochtend hielden studenten van verschillende verenigingen samen met medewerkers van de dienst stadsreiniging van de stad Leuven een grootschalige opruimactie in het uitgaanscentrum, waaronder de Oude Markt. Met deze gezamenlijke actie willen de studenten een signaal geven dat ook zij de netheid van de Leuvense straten belangrijk vinden.

Deze ochtend bij zonsopgang waren niet enkel de medewerkers van de dienst stadsreiniging al druk in de weer om de Leuvense pleinen en straten proper te maken. Ook heel wat moedige studenten trotseerden de regen om het afval van hun medestudenten op te ruimen. Samen met stadsreiniging, de studentenflik en de schepen van studentenzaken zorgen ze ervoor dat de laatste sporen van de uitgaansnacht uitgewist werden.

Het is jammer genoeg een gekend fenomeen. Na de uitgaansnachten ligt de Leuvense Oude Markt er vaak niet zo netjes bij. “Dat merken we als studenten ook”, vertelt Sofie Ooms, voorzitter van de Leuvense Studentenkoepel LOKO, “en dat vinden we zelf ook jammer.” Om de woorden kracht bij te zetten, stak een groep studentenvertegenwoordigers van LOKO en kringen deze ochtend vroeg de handen uit de mouwen om de medewerkers van de reinigingsdienst bij te staan bij hun dagelijkse kuisronde. Daarbij verzamelden ze vanochtend maar liefst 42 vuilzakken met in totaal 217 kg zwerfafval.

“We willen graag een sterk signaal geven,” aldus Sofie. “Enerzijds naar de medewerkers van de dienst stadsreiniging, dat we hun werk heel hard appreciëren. Anderzijds naar onze medestudenten, om er toch éxtra op te letten dat wanneer je afval bij hebt, je dit in de vuilbakken gooit.”

Inspecteur Gil Vanommeslaeghe, de Leuvense ‘studentenflik’, is blij met de actie van de studenten: “Ik ben heel trots op de studenten die mee zijn komen opruimen deze ochtend. We stellen jammer genoeg nog te vaak vast dat er veel afval ligt na een drukke uitgaansnacht. Als politie houden wij een oogje in het zeil en treden op wanneer nodig, maar eigenlijk is het een kwestie van gezond verstand: afval hoort in één de vele vuilnisbakken, niet op de grond.”

Hoe alcohol je vetverbranding saboteert (en wat je eraan kan doen)

Chelsy Vanlerberghe-03 juli 2024 om 13:08

Alcohol is niet alleen slecht voor je lever en je portemonnee na een wilde avond, het heeft meer invloed op je lichaam dan je denkt. Vooral als het gaat om vetverbranding, kan alcohol een echte spelbreker zijn. Het kan er namelijk voor zorgen dat je lichaam stopt met vet verbranden.

Het zit zo: je lichaam ziet alcohol als een gif. Als je lichaam alcohol binnenkrijgt, heeft het geen idee wat het ermee moet doen behalve het afbreken. Daarom gaat je lever er alles aan doen om alcohol te verwijderen uit je systeem. Dit proces heeft de hoogste prioriteit, waardoor andere processen, zoals vetverbranding, even op een laag pitje staan. Dus terwijl jouw lichaam druk bezig is met het verwerken van die shotjes en cocktails, stopt het tijdelijk met het verbranden van vet.

En dan hebben we het nog niet eens over de extra calorieën die alcohol met zich meebrengt. Een biertje hier, een shotje daar - voor je het weet, heb je flink wat calorieën binnen. En die calorieën worden sneller opgeslagen als vet, vooral rond je buik.

Maar dat betekent niet dat je je sociale leven moet opgeven! Hier zijn een paar tips om je gezondheidsdoelen te bereiken zonder je plezier te verliezen:

  • Wissel af met water: Drink tussen je alcoholische drankjes door een glas water. Het helpt niet alleen om je lichaam gehydrateerd te houden, maar vertraagt ook de snelheid waarmee je alcohol drinkt.
  • Kies bewust: Ga voor drankjes met minder suiker. Zoek naar opties met minder calorieën en suikers, zoals vodka met bruiswater en een schijfje citroen.
  • Balans is key: Geniet, maar met mate. Probeer jezelf te beperken tot een paar drankjes per keer en sla af en toe een avondje over.
  • Beweeg: Zorg ervoor dat je actief blijft. Beweging helpt niet alleen bij het verbranden van calorieën, maar kan ook helpen om je metabolisme na een avondje uit weer op gang te brengen.

Seks met een goede vriend(in)...

Simon Smetryns-01 juli 2024 om 17:04

Kobe trok naar WET N WILD in Antwerpen, de zomer-TD van studentenclubs VADA, Transfusia en Brabo.

Wat zijn de ingrediënten voor een wilde avond? En waar worden de Antwerpse studenten 'wet and wild' van? Is een wilde nacht met een vriend of vriendin een no go?

Ontdek meer