Leuvense studenten ruimen mee Oude Markt op

Simon Smetryns-28 maart 2024 om 16:29

Vanochtend hielden studenten van verschillende verenigingen samen met medewerkers van de dienst stadsreiniging van de stad Leuven een grootschalige opruimactie in het uitgaanscentrum, waaronder de Oude Markt. Met deze gezamenlijke actie willen de studenten een signaal geven dat ook zij de netheid van de Leuvense straten belangrijk vinden.

Deze ochtend bij zonsopgang waren niet enkel de medewerkers van de dienst stadsreiniging al druk in de weer om de Leuvense pleinen en straten proper te maken. Ook heel wat moedige studenten trotseerden de regen om het afval van hun medestudenten op te ruimen. Samen met stadsreiniging, de studentenflik en de schepen van studentenzaken zorgen ze ervoor dat de laatste sporen van de uitgaansnacht uitgewist werden.

Het is jammer genoeg een gekend fenomeen. Na de uitgaansnachten ligt de Leuvense Oude Markt er vaak niet zo netjes bij. “Dat merken we als studenten ook”, vertelt Sofie Ooms, voorzitter van de Leuvense Studentenkoepel LOKO, “en dat vinden we zelf ook jammer.” Om de woorden kracht bij te zetten, stak een groep studentenvertegenwoordigers van LOKO en kringen deze ochtend vroeg de handen uit de mouwen om de medewerkers van de reinigingsdienst bij te staan bij hun dagelijkse kuisronde. Daarbij verzamelden ze vanochtend maar liefst 42 vuilzakken met in totaal 217 kg zwerfafval.

“We willen graag een sterk signaal geven,” aldus Sofie. “Enerzijds naar de medewerkers van de dienst stadsreiniging, dat we hun werk heel hard appreciëren. Anderzijds naar onze medestudenten, om er toch éxtra op te letten dat wanneer je afval bij hebt, je dit in de vuilbakken gooit.”

Inspecteur Gil Vanommeslaeghe, de Leuvense ‘studentenflik’, is blij met de actie van de studenten: “Ik ben heel trots op de studenten die mee zijn komen opruimen deze ochtend. We stellen jammer genoeg nog te vaak vast dat er veel afval ligt na een drukke uitgaansnacht. Als politie houden wij een oogje in het zeil en treden op wanneer nodig, maar eigenlijk is het een kwestie van gezond verstand: afval hoort in één de vele vuilnisbakken, niet op de grond.”

Win reis naar Europese stad door deze snelle bevraging

Chelsy Vanlerberghe-17 mei 2024 om 12:30

Bij TAGMAG zijn we altijd benieuwd naar de gedachten en keuzes van studenten. Hoe zit het tegenwoordig met jongeren en werk? Zijn we meer gefocust op onze carrière, of kiezen we toch vaker voor flexibiliteit en meer vrije tijd? TAGMAG en Deltaworx (uitzendkantoor voor studenten) slaan de handen in elkaar en willen weten hoe jij erover denkt!

De incentive is crazy - al zeggen we het zelf - want je kan een reis (inclusief hotel!) naar één van de hoofdsteden binnen Europa winnen! Welke hoofdstad dat is, blijft een surprise.

Vul onderstaand formulier in en maak kans op een gratis reis voor jou en een vriend(in)!

Je kan deelnemen tot en met vrijdag 7 juni 2024 (12u00).

Deze gel kan een kater voorkomen voordat hij begint

Chelsy Vanlerberghe-17 mei 2024 om 10:23

Er zijn al veel remedies bedacht tegen die ellendige katers: vettig eten, een dafalgan innemen voordat je gaat slapen en natuurlijk de meest gekende: opnieuw beginnen drinken. Wetenschappers hebben nu ook een gel ontdekt die je kater zou moeten voorkomen. Het is een gel met ingrediënten zoals kaasresten (ja, echt!), zout, water, ijzer, glucose en zelfs goud.

Hoe werkt het dan? Nou, je smeert het op je huid nadat je hebt gedronken. En dan begint het magische deel: de gel verplaatst als het ware de afbraak van alcohol van je lever naar je maag. Dus in plaats van dat je lever die stofjes aanmaakt die je kater veroorzaken, gebeurt dat in je maag. Maar let op: het werkt alleen als er nog alcohol in je maag zit. Dus als je alles er al hebt uitgekotst, zal het geen zin hebben.

Ze hebben deze gel al getest op muizen, en het lijkt te werken! Als ze de gel 30 minuten na het drinken op de muizen smeerden, daalde hun alcoholniveau met 40 procent. En na vijf uur was het zelfs met 56 procent gezakt. Maar wees niet te enthousiast, het is nog niet klaar voor menselijk gebruik. Wetenschappers moeten nog een hoop testen doen voordat ze het aan ons kunnen geven. Dus voorlopig moeten we nog even afzien.

Ontdek meer