Speelgoed van Lego wordt genderneutraal

Karen Luiken-13 oktober 2021 om 13:46

Lego wil al zijn speelgoed genderneutraal maken. Genderstereotypen worden uit het aanbod verwijderd en alles moet straks geschikt zijn voor zowel jongens als meisjes.

De aankondiging van de speelgoedmaker komt na een onderzoek, dat in opdracht van Lego werd gedaan. Daaruit bleek dat ouders en kinderen op het werkgebied nog steeds beïnvloed worden door genderstereotypes. Toen bijvoorbeeld werd gevraagd aan welk geslacht mensen dachten bij het beroep van een wetenschapper, kozen er veel voor de man.

Ook vertellen de resultaten van de studie dat meisjes graag met jongensspeelgoed spelen, maar dat de rollen in dit geval niet vaak omgedraaid zijn. Terwijl de meeste meisjes niets verkeerds zien in voetbal of jongens die ballet doen, voelde een kleiner deel van de mannelijke tegenstanders hetzelfde.

Lego wil hier verandering in brengen door zijn speelgoed genderneutraal te maken. De labels ‘voor jongens’ en ‘voor meisjes’ verdwijnen en ook zal het bedrijf een meer diverse reeks aan personages en rollen aan gaan bieden. “Zodat geen enkel kind het gevoel zou hebben dat ze niet welkom of vertegenwoordigd zijn.”

(Photo by Vlad Hilitanu on Unsplash)

Steeds meer jongeren kruipen met drugs of lachgas achter het stuur

Karen Luiken-25 januari 2022 om 16:25

Drugs en lachgas komen steeds vaker voor in het verkeer, vooral onder jongeren. Uit onderzoek van verkeersinstituut Vias is gebleken dat het percentage jonge bestuurders dat toegeeft maandelijks onder invloed van drugs te rijden, binnen twee jaar tijd is gestegen.

Voor de studie van Vias zijn 6.000 mensen ondervraagd. Zo’n 8 procent daarvan geeft aan minstens één keer per maand achter het stuur te kruipen na drugsgebruik. In de leeftijdscategorie 18 tot 34 jaar gaat het zelfs om 19 procent. Twee jaar geleden stond dat percentage niet hoger dan 11.

Reden van de stijging? Die kan alles te maken hebben met de coronapandemie. "Het feit dat het uitgaansleven zeer beperkt was de afgelopen jaren, heeft sommige jongeren ertoe verleid om meer drugs thuis te gaan gebruiken, waaronder vooral cannabis. Dat blijft ook na gebruik nog enige tijd in het lichaam aanwezig en kan een impact hebben op de rijprestaties", zegt Stef Willems van Vias Institute volgens Newsmonkey.

Wat Vias verder ook ziet, is dat drugs en alcohol steeds meer worden gecombineerd en dat er steeds vaker lachgas in het spel is. Het gebruiken van lachgas is niet illegaal, maar onder invloed rijden van het spul mag niet.

(Photo by Matthew Henry on Unsplash)

Student opent vuur op school in Duitsland: vrouw overleden

Karen Luiken-25 januari 2022 om 07:54

Een 18-jarige student heeft maandag het vuur geopend in een collegezaal van een universiteit in de Duitse plaats Heidelberg. Eén persoon kwam daarbij om het leven. Dat melden Duitse media.

Het gebeurde net voor 12.30 uur. De dader, een biologiestudent uit Mannheim, liep met een jachtgeweer en automatisch wapen de collegezaal binnen en begon op tientallen aanwezigen te schieten. Eén van hen, een vrouw, raakte ernstig gewond en overleed een paar uur later. Drie anderen liepen verwondingen aan hun benen of rug op.

De dader is na de schietpartij gevlucht en beroofde zichzelf buiten van het leven. Zijn lichaam is ongeveer een half uur na het verschrikkelijke incident gevonden. Over zijn motief is niets bekend. Wel zou hij in het verleden psychische problemen hebben gehad.

(Photo by Jonas Augustin on Unsplash)

Ontdek meer