Te veel gamen zorgt voor erectieproblemen, zeggen wetenschappers

Chelsy Vanlerberghe-21 maart 2024 om 10:47

Chinese wetenschappers hebben ontdekt dat als je te lang achter je computer zit, de kans op erectiestoornissen toeneemt. Te veel schermtijd maakt mannen letterlijk 'zacht'.

Uit onderzoek blijkt dat langdurig computergebruik ervoor zorgt dat je minder van een bepaald hormoon aanmaakt, het follikelstimulerend hormoon (FSH). Samen met testosteron is dat hormoon verantwoordelijk voor het aanmaken van zaadcellen bij jongens. En als dat proces wordt verstoord, kan dat leiden tot erectiestoornissen.

Het probleem zit niet enkel in het gamen. Tv kijken of rondrijden zonder doel, hebben hetzelfde effect.

Maar er is geen reden om meteen je schermen en gameconsoles in de vuilbak te gooien, want je kan dit probleem tegengaan door meer te bewegen.

Deze eigenschap voorspelt of je relatie standhoudt of niet

Chelsy Vanlerberghe-30 december 2024 om 13:19

Relatiedeskundige Brett Parker beweert dat er één simpele eigenschap is die bijna zeker kan voorspellen of een relatie standhoudt. En het draait allemaal om… hoe je ruzie maakt. Want ja, iedereen heeft ruzie, maar hoe je ruzie maakt, maakt het verschil tussen happily ever after en bye bye.

Het idee komt van Dr. John en Dr. Julie Gottman, twee relatiewetenschappers die jarenlang koppels volgden. Wat ontdekten ze? De manier waarop je ruzie maakt, bepaalt vrijwel alles. In een relatie waar de ene partner discussies alleen maar voert om te winnen, is het risico op een breakup torenhoog.

De Gottmans onderzochten koppels over een periode van 14 jaar en ontdekten dat ongeveer twee derde van alle ruzies nooit écht opgelost raakt. Denk maar aan de eindeloze discussie over wie de vaatwasser het beste inlaadt, of waarom jij altijd de lichten moet uitdoen. Op korte termijn lijkt het allemaal niet zo erg, maar als het blijft opstapelen en je alleen bezig bent met gelijk krijgen, zit je al snel in de gevarenzone.

Naast ruzies die om de verkeerde reden gevoerd worden, hebben de Gottmans vier specifieke signalen geïdentificeerd die vaak leiden tot een breuk:

  • Kritiek: Het constant bekritiseren van je partner, in plaats van constructief te zijn.
  • Minachting: De andere persoon kleineren, uitlachen of passief-agressief doen.
  • Defensiviteit: Altijd jezelf verdedigen zonder verantwoordelijkheid te nemen.
  • Jezelf afsluiten: Emotioneel afhaken en je afsluiten tijdens een conflict.

Als deze dingen regelmatig terugkomen in je relatie, dan is het tijd om stil te staan bij hoe jullie communiceren.

De sleutel tot een gezonde relatie is simpel: ruzie maken om elkaar te begrijpen, niet om te winnen. Als je alleen maar focust op je eigen gelijk, verlies je op de lange termijn altijd. Door te luisteren naar het standpunt van je partner en écht te proberen te begrijpen waar zij/hij vandaan komt, vergroot je de kans dat jullie samen sterker uit een conflict komen.

Het vraagt wat oefening, want wie wil nu niet gewoon het laatste woord hebben, toch? Maar een ruzie winnen voelt op korte termijn misschien goed, terwijl het op lange termijn schadelijk kan zijn.

Kun je chlamydia oplopen in de fitness?

Chelsy Vanlerberghe-30 december 2024 om 12:52

Er circuleren verhalen op sociale media over mensen die chlamydia zouden hebben opgelopen via fitnessapparatuur. Kan je chlamydia of andere infecties oplopen in de gym?

Volgens Gezondheid en Wetenschap is chlamydia de meest voorkomende soa in België, vooral bij jongeren onder de 30 jaar. Maar geen paniek: chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) en wordt niet verspreid door oppervlakken zoals fitnessapparaten.

Spoedarts Dr. Joe Whittington (@drjoe_md) sprong op Instagram om het gerucht recht te zetten. Hij verduidelijkt: "Chlamydia wordt vooral verspreid via seks, niet via oppervlakken of toevallige aanraking. Dus tenzij je iets héél ongewoons doet met die fitnessmachines, zit je veilig."

Wel wijst hij op andere risico’s in de gym, zoals MRSA, ringworm en wratten: "Die kunnen wél worden overgedragen via besmette oppervlakken. Zorg er dus voor dat je fitnessapparatuur voor én na gebruik schoonmaakt."

Wat kun je wél oplopen in de fitness?

Hoewel chlamydia geen risico vormt in de fitness, zijn er andere infecties waar je op moet letten:

  • MRSA: Dit is een bacterie die resistent is tegen bepaalde antibiotica en kan huidinfecties veroorzaken. MRSA kan worden overgedragen via direct contact of besmette oppervlakken.
  • Ringworm: Een schimmelinfectie die rode, jeukende plekken op de huid veroorzaakt. Deze schimmel verspreidt zich gemakkelijk in vochtige omgevingen zoals kleedkamers.
  • Wratten: Deze worden veroorzaakt door het humaan papillomavirus (HPV) en kunnen zich verspreiden via direct contact of gedeelde oppervlakken.

Hoe bescherm je jezelf?

  • Hygiëne: Maak fitnessapparatuur altijd schoon voor en na gebruik. Gebruik de beschikbare ontsmettingsmiddelen in de fitness.
  • Persoonlijke spullen: Breng je eigen handdoek mee en vermijd het delen van persoonlijke items zoals drinkflessen.
  • Kleding: Draag schone sportkleding en douche na het sporten om het risico op huidinfecties te verminderen.

Laat je dus niet gek maken door virale TikToks.

Ontdek meer