Last van 'hangxiety'? Dit is de reden!

Chelsy Vanlerberghe-15 maart 2024 om 13:35

Je kent het gevoel: na een nacht stevig uitgaan, word je wakker een bonzend hoofd en een flinke dosis stress.

Dat gevoel wordt 'hangxiety' genoemd: de combo van angst en de fysieke gevolgen van alcohol drinken.

Het heeft allemaal te maken met het effect van alcohol op één bepaald stofje in ons brein: GABA. Die stof helpt bij het reguleren van slaap en stress. Het zorgt ervoor dat je zenuwstelsel kalmeert waardoor stress verminderd. Alcohol heeft tijdelijk hetzelfde effect en dat zorgt ervoor dat GABA uitgeput raakt. Dus, terwijl je drinkt, voel je je ontspannen en minder geremd. Maar zodra de alcohol uit je systeem is, zit je met een tekort aan GABA, waardoor de stress en angst weer toeneemt.

Gelukkig gaat hanxiety meestal snel voorbij, maar als je vaak drinkt, kan het veel langer duren voordat je lichaam weer normaal doet. En als je echt elke dag drinkt, kan het zelfs zijn dat je lichaam al begint te panikeren voordat je een slok neemt.

Zo genees je muggenbeten snel en makkelijk

Chelsy Vanlerberghe-23 juli 2024 om 14:03- Foto:

National Institute of Allergy and Infectious Diseases via Unsplash

Als er één ding is waar iedereen het over eens kan zijn, is het dit wel: muggenbeten zijn verschrikkelijk. Daarom geeft een dermatoloog nu een handige tip: plak een pimple patch op de muggenbeet.

Het klinkt misschien simpel, maar het werkt echt. “Die pleister voorkomt dat je gaat krabben, wat vaak leidt tot infecties en littekens”, vertelt ze in een TikTok-video die inmiddels 7,3 miljoen keer is bekeken. “Reinig de beet goed voor en na het plakken. Zo houd je de jeuk onder controle.”

In pimple patches zitten vaan hydrocolloïden. Een andere dokter zweert bij hydrocolloïdenpleisters. Hydrocolloïden zijn stoffen die vaak worden gebruikt in medische pleisters en verbanden. Ze vormen een beschermende laag over je huid, nemen overtollig vocht op en verminderen ontsteking en roodheid. Hierdoor wordt jeuk en zwelling sneller aangepakt. Je vindt hydrocolloïdpleisters in bij apotheken, drogisterijen, of gewoon online. Merken zoals Compeed en Hansaplast bieden hydrocolloïdpleisters aan die je makkelijk kunt gebruiken.

Er wordt wel geadviseerd om de pleister niet langer dan acht uur te laten zitten. Verwijder de pleister en gebruik een cortisonecrème om de laatste restjes jeuk en roodheid weg te werken. Zo ben je snel van die vervelende beet af.

Ontdek de plant-based keuken op het Vegan Street Festival in Brussel

Chelsy Vanlerberghe-22 juli 2024 om 16:30

Al plannen op 14 september? Nu wel! De 7de editie van het Vegan Street Festival vindt plaats in Brussel. Dit festival is inmiddels een hoogtepunt voor veganisten én iedereen die nieuwsgierig is naar de plant-based keuken.

Dit festival is meer dan alleen een paar kraampjes met eten. Het is een echte celebration van een duurzame en bewuste levensstijl. Van heerlijke vegan snacks en gerechten tot cruelty-free cosmetica en duurzame fashion en lifestyleproducten: they've got it all! Het festival is voor iedereen, of je nu vegan bent of gewoon eens iets nieuws wilt proberen, hier moet je zijn.

Het festival is helemaal gratis, dankzij de steun van Stad Brussel en andere fondsen! Natuurlijk zijn donaties altijd welkom als je wilt bijdragen. Dit is dé kans om lekker te eten en te ontdekken wat er allemaal mogelijk is met plantaardig.

Het Vegan Street Festival maakt deel uit van een grotere missie van Vegan Brussels. De non-profitorganisatie wil van Brussel een stad maken waar je in elk restaurant, café en bar lekker vegan kunt eten. Leonoor Leus, die het evenement organiseert, zegt dat het festival voor iedereen is, ongeacht wat je normaal gesproken eet. "We willen op een leuke, aangename manier tonen dat iedereen betere keuzes kan maken en dat je daarmee jezelf, de wereld en de dieren een enorm plezier mee kan doen", klinkt het.

Voor alle details en meer info, ga naar www.veganbrussels.com. Wil je nog meer ontdekken? Check deze kaart met alle vegan friendly hotspots in Brussel!

Ontdek meer