Groot deel jongeren gelooft dat het goed komt met ons milieu

Karen Luiken-11 oktober 2021 om 12:29

Grote klimaatveranderingen zijn momenteel gaande. Extreem weer komt vaker voor, de zeespiegel stijgt en de aarde warmt op. Hoewel dat zeer zorgwekkend is, gelooft zes op de tien middelbare scholieren dat het goed kan komen als we de juiste inspanningen leveren. Dat blijkt uit een onderzoek van Fost Plus, de OVAM en Djapo.

Vlaamse jongeren liggen regelmatig wakker door de klimaatverandering en het milieu. Resultaten van de studie vertellen ons dat 56 procent van de scholieren zich zorgen maakt en dat 40 procent zich angstig voelt als ze nadenken over de toekomst van onze planeet.

Toch blijft de jeugd ook positief; aan doemdenken doen we niet. Maar liefst 60 procent gelooft dat we het tij kunnen keren en het milieu kunnen redden als we hiervoor de juiste inspanningen leveren. Slechts een kleine minderheid (15 procent) gelooft dat het gedaan is met het milieu.

Milieubewust
Jongeren doen flink hun best om zelf een steentje bij te kunnen dragen aan het laten slinken van de afvalberg. Zo’n 70 procent van de scholieren gaat milieubewust om met verpakkingen. Veel mensen vinden het not done om afval achter te laten en spreken hun vrienden hierop aan als het gebeurt. Bovendien geeft ruim de helft aan een vak rond duurzaamheid, ecologie en afval op school te willen krijgen.

"Door meer te leren over deze thema's, gaan leerlingen inzien dat ze zelf impact hebben op de afvalberg en het milieu, bijvoorbeeld door zorgvuldig te sorteren en een schakel te vormen in de circulaire keten", aldus Valerie Bruyninckx van Fost Plus.

(Photo by Li-An Lim on Unsplash)

Efteling gaat voor duurzaam: stoomtreinen worden elektrisch

Karen Luiken-22 april 2024 om 09:52

De Efteling zet met een nieuwe ontwikkeling een goede stap in de richting van een duurzamere wereld. Het pretpark maakt zijn stoomtreinen elektrisch.

Sinds de komst van de eerste stoomlocomotief in de Efteling, zo'n 55 jaar geleden, rijden de treinen in het pretpark op steenkool. Maar omdat het pretpark in 2030 klimaatneutraal en in 2032 zelfs klimaatpositief wil zijn, worden de treinen duurzamer en dus elektrisch gemaakt. Stapsgewijs worden de huidige stoomlocomotieven geëlektrificeerd.

De eerste elektrische trein wordt dit najaar, tijdens de Winter Efteling, geïntroduceerd. Het uiterlijk blijft behouden, enkel de aandrijving wordt aangepast. “Uiteraard doen we dit met oog voor het unieke karakter van de stoomtreinen. We zorgen ervoor dat alle onderdelen blijven behouden ten behoeve van de historische waarde”, vertelt Patrick Keef, managing director van Alak Keef Ltd, het bedrijf dat de opdracht gaat uitvoeren.

Frankrijk wil boete voor mensen die bij Shein shoppen

Chelsy Vanlerberghe-27 maart 2024 om 09:58

Koop je een broek van 10 euro bij Shein? Dan wil Frankrijk dat je 5 euro belasting betaalt. De opbrengsten van deze belasting zullen worden gebruikt om duurzame modebedrijven te ondersteunen.

Frankrijk heeft genoeg van 'ultra fast fashion': de razendsnelle, goedkope kleding van online winkels zoals Shein en Temu. Daarom ligt er nu een wetsvoorstel op tafel dat consumenten zal beboeten als ze 'fast fashion' kopen. Het gaat hierbij om een belasting van 5 euro per stuk, maar in de toekomst kan dat bedrag nog verhogen. Er is een kleine nuance: want de belasting mag nooit hoger zijn dan de helft van de originele prijs.

Het voorstel is al goedgekeurd door de Kamer en gaat nu naar de Senaat. Maar dat is niet alles, Frankrijk wil ook reclame verbieden voor fast fashion. Dus die eindeloze stroom van Shein-advertenties op je Instagram-feed zou wel eens kunnen opdrogen.

Of België hun voorbeeld zal volgen, is onduidelijk.

Ontdek meer