Groot deel jongeren gelooft dat het goed komt met ons milieu

Karen Luiken-11 oktober 2021 om 12:29

Grote klimaatveranderingen zijn momenteel gaande. Extreem weer komt vaker voor, de zeespiegel stijgt en de aarde warmt op. Hoewel dat zeer zorgwekkend is, gelooft zes op de tien middelbare scholieren dat het goed kan komen als we de juiste inspanningen leveren. Dat blijkt uit een onderzoek van Fost Plus, de OVAM en Djapo.

Vlaamse jongeren liggen regelmatig wakker door de klimaatverandering en het milieu. Resultaten van de studie vertellen ons dat 56 procent van de scholieren zich zorgen maakt en dat 40 procent zich angstig voelt als ze nadenken over de toekomst van onze planeet.

Toch blijft de jeugd ook positief; aan doemdenken doen we niet. Maar liefst 60 procent gelooft dat we het tij kunnen keren en het milieu kunnen redden als we hiervoor de juiste inspanningen leveren. Slechts een kleine minderheid (15 procent) gelooft dat het gedaan is met het milieu.

Milieubewust
Jongeren doen flink hun best om zelf een steentje bij te kunnen dragen aan het laten slinken van de afvalberg. Zo’n 70 procent van de scholieren gaat milieubewust om met verpakkingen. Veel mensen vinden het not done om afval achter te laten en spreken hun vrienden hierop aan als het gebeurt. Bovendien geeft ruim de helft aan een vak rond duurzaamheid, ecologie en afval op school te willen krijgen.

"Door meer te leren over deze thema's, gaan leerlingen inzien dat ze zelf impact hebben op de afvalberg en het milieu, bijvoorbeeld door zorgvuldig te sorteren en een schakel te vormen in de circulaire keten", aldus Valerie Bruyninckx van Fost Plus.

(Photo by Li-An Lim on Unsplash)

Nieuw watermerk strijdt voor betere wereld

Karen Luiken-27 januari 2022 om 16:53

Water drinken saai? Niet als je een blikje van SAVEME voor je neus hebt staan. Het gloednieuwe merk komt met verfrissend Oostenrijks Alpenwater zonder toegevoegde suikers, zonder plastieken verpakkingen, maar mét toffe canvassen vol ideeën om van onze wereld een betere plek te maken.

De blikjes van SAVEME zien er natuurlijk tof uit, maar er zit veel meer achter die kleurrijke verpakkingen. Het merk wil vooral aan de jonge generatie een oplossing bieden voor hun bezorgdheden en meningen. Hoe? Ten eerste door met een dorstlesser te komen die als perfect alternatief kan worden gezien van de vele gesuikerde dranken. Maar ook de verpakking is heel bewust gekozen; die is namelijk 100 procent recycleerbaar.

“Onze missie spreekt voor zich: wij gaan resoluut voor een betere wereld”, zegt jonge ondernemer Bram Ameloot (38), de oprichter van SAVEME. “We denken verder dan de klassieke watermerken en stellen daarbij duurzaamheid voorop. We zijn een direct-to-consumer brand en we richten ons op jongeren die hoopvol naar de toekomst durven en willen kijken. We willen een echte community opbouwen met mensen die het goed voorhebben met onze planeet."

Zoals je op bovenstaande foto al kan zien, gaan de blikjes gepaard met allerlei verschillende afbeeldingen. Afbeeldingen waarvan jij het ontwerp via de website van SAVEME zelf kunt maken. Iedereen krijgt de mogelijkheid een design samen te stellen en deze via social media te delen. De meest creatieve plaatjes zullen te zien zijn op de website en maken zelfs kans om op een bepaald moment ontwikkeld en verkocht te worden via de webshop.

Emma Watson draagt trouwjurk mét broek als statement

Dieter Blarinckx-23 oktober 2021 om 07:52

De geliefde Britse actrice Emma Watson heeft zich nog eens op een publiek evenement laten zien. Afgelopen weekend vond immers de Earthshot Prize Ceremony plaats, waar Watson maar al te graag op de groene loper passeerde. Ze droeg een asymmetrische trouwjurk - die trouwens tweedehands was - met een wijde, zwarte jeansbroek eronder. En dat had een speciale betekenis.

Het hele event stond namelijk in teken van de natuur en hoe de mens de natuur en onze planeet kan helpen herstellen. Zo droeg niemand dure designerkledij, maar allemaal tweedehands of duurzame ensembles. Zo ook de twee hosts van de avond: prins William en Kate Middleton. Ook zij droegen een gerecycleerde outfit.

Emma Watson koos voor een tweedehands en duurzaam trouwkleed, met een ergonomische en duurzame jeans eronder.

Bekijk enkele beelden hieronder: