Groot deel jongeren gelooft dat het goed komt met ons milieu

Karen Luiken-11 oktober 2021 om 12:29

Grote klimaatveranderingen zijn momenteel gaande. Extreem weer komt vaker voor, de zeespiegel stijgt en de aarde warmt op. Hoewel dat zeer zorgwekkend is, gelooft zes op de tien middelbare scholieren dat het goed kan komen als we de juiste inspanningen leveren. Dat blijkt uit een onderzoek van Fost Plus, de OVAM en Djapo.

Vlaamse jongeren liggen regelmatig wakker door de klimaatverandering en het milieu. Resultaten van de studie vertellen ons dat 56 procent van de scholieren zich zorgen maakt en dat 40 procent zich angstig voelt als ze nadenken over de toekomst van onze planeet.

Toch blijft de jeugd ook positief; aan doemdenken doen we niet. Maar liefst 60 procent gelooft dat we het tij kunnen keren en het milieu kunnen redden als we hiervoor de juiste inspanningen leveren. Slechts een kleine minderheid (15 procent) gelooft dat het gedaan is met het milieu.

Milieubewust
Jongeren doen flink hun best om zelf een steentje bij te kunnen dragen aan het laten slinken van de afvalberg. Zo’n 70 procent van de scholieren gaat milieubewust om met verpakkingen. Veel mensen vinden het not done om afval achter te laten en spreken hun vrienden hierop aan als het gebeurt. Bovendien geeft ruim de helft aan een vak rond duurzaamheid, ecologie en afval op school te willen krijgen.

"Door meer te leren over deze thema's, gaan leerlingen inzien dat ze zelf impact hebben op de afvalberg en het milieu, bijvoorbeeld door zorgvuldig te sorteren en een schakel te vormen in de circulaire keten", aldus Valerie Bruyninckx van Fost Plus.

(Photo by Li-An Lim on Unsplash)

Bakken maar! Het wordt 30 graden deze week!

Dieter Blarinckx-13 juni 2022 om 07:14

De zomer komt steeds dichterbij en dat merken we ook aan het weer! Deze week halen we zelfs de kaap van 30 graden!

Deze week smeer je je best in met zonnecrème als je buitengaat, want het wordt bakken! Vanaf vandaag gaan we naar temperaturen van tussen de 20 en 25 graden. Tegen tiend deze week zouden we zelfs aan die felbegeerde 30 graden komen!

Maar wie warm weer zegt, denkt automatisch ook aan hevige onweersbuien. Volgens het KMI zouden we vanaf zaterdagavond misschien ook wel terug stevig onweer kunnen verwachten. Dus eerst maar genieten van een paar dagen felle zon en zomerse temperaturen!

Disney's 'Polar Bear' nu te streamen!

Dieter Blarinckx-24 april 2022 om 08:38

Elke dag is een avontuur voor deze moeder ijsbeer en haar welpen. De nieuwste film van Disney Nature, 'Polar Bear', is nu te streamen via Disney+.

In 'Polar Bear', ingesproken door Catherine Keener, vertelt Disney Nature het verhaal van een nieuwe moeder wiens herinneringen aan haar eigen jeugd haar voorbereiden op het moederschap in de steeds uitdagender wereld waar ijsberen vandaag de dag mee te maken hebben.

De nieuwe docufilm werd gedropt op Earth Day en is nu integraal te streamen via Disney+.

Check de trailer hier:

Ontdek meer