Leukste party game! Antwoord snel of krijg een shock!

Simon Smetryns-15 december 2023 om 16:00

Clémentine en Gerben gingen op kot bij winnares Julie om er samen met haar vrienden het spannende Party & Co Shock You! van Jumbo te spelen. Echt een aanrader om te spelen als je met vrienden samen bent!

Alle info over het spel vind je hier.

Studentenfestival Brussel Brost keert terug naar centrum Brussel

Chelsy Vanlerberghe-06 september 2024 om 15:09- Foto:

by Robin De Raedt

Op donderdag 26 september knalt Brussel Brost het nieuwe academiejaar in. Dit jaar keert het gratis festival terug naar het bruisende hart van Brussel. De Congresplaats en Reset vormen het toneel voor 6.000 studenten om de start van het nieuwe jaar te vieren.

Na twee edities in Paleis 12 keert Brussel Brost terug naar het centrum, en dat betekent meer feest en minder gedoe met vervoer. De Congresplaats biedt een groot open air podium met een prachtig uitzicht over de stad, terwijl Reset, een creatieve evenementenlocatie in een oud bankgebouw, de plek is voor allerlei coole socio-culturele partners zoals KVS en Circus Zonder Handen.

De Congresplaats wordt het grootste open air podium, met een panoramisch uitzicht over de Brusselse skyline. Op een steenworp afstand vind je Reset, een oud bankgebouw dat intussen uitgroeide tot een bekende indoor-evenementenlocatie. Daar is 'Brussels Village' te vinden: een vaste waarde van Brussel Brost, de plek voor allerlei coole socio-culturele partners zoals KVS en Circus Zonder Handen.

Op muzikaal vlak krijg je een mix van jong Brussels talent en gevestigde namen. In Reset slaan Stoemp!, de caféconcertenreeks van VI.BE, en Youth L’AB, het jongerenlab van Ancienne Belgique, de handen opnieuw in elkaar om jonge artiesten een podium te geven in het mooi bewaarde auditorium. In de clubruimte van Reset zijn de headliners het Brussels dj-collectief Frontal Soundsystem en rijzende ster EMILIJA, die deze zomer haar elektronische beats al door de boksen van onder andere Tomorrowland, Dour en Pukkelpop joeg.

De nodige portie funk wordt op de Congresplaats voorgeschoteld door Zouzibabe, bekend in de bloeiende Brusselse scene en DTM Funk, die zijn naam alle eer aandoet door de meest groovy beats te presenteren. Het einde van de avond wordt toevertrouwd aan Omdat Het Kan, een zelfverklaarde ‘shtampking’ die als geen ander weet hoe je studenten doet losgaan.

Check www.brusselbrost.be voor de volledige line-up. Je reserveert er ook je gratis ticket.

Hoeveel slaap heb je nodig? Slaapexpert legt uit volgens leeftijd

Chelsy Vanlerberghe-06 september 2024 om 14:15

Slaap is essentieel, maar hoeveel slaap je nodig hebt, verandert flink naarmate je ouder wordt. Van baby's die bijna de hele dag door slapen, tot ouderen die juist veel vroeger opstaan, elke levensfase heeft z'n eigen slaapritme. Hoeveel slaap heb jij eigenlijk nodig?

Baby’s
Pasgeborenen brengen de meeste tijd slapend door, zo'n 14 tot 17 uur per dag. Dit helpt bij hun groei, zowel lichamelijk als mentaal. Tijdens hun slaap maken ze groeihormonen aan, wat cruciaal is in die eerste maanden. Vanaf 4 maanden beginnen ze wat minder te slapen doordat ze een circadiaans ritme ontwikkelen.

Peuters
Peuters van 1 tot 2 jaar hebben nog steeds veel slaap nodig: zo'n 11-14 uur per dag, inclusief dutjes. Rond de 3 jaar zakt dat naar 10-13 uur. De meeste kleintjes doen nog één middagdutje, maar bij sommigen verdwijnt dat al snel.

Tieners
Tieners zouden 8-10 uur slaap per nacht moeten krijgen, maar veel halen dat niet door hun vertraagde slaapritme. Ze zijn ‘s avonds vaak nog vol energie en vallen laat in slaap. Daardoor staan ze met moeite op voor school en moeten ze soms overdag bijslapen. Een dagelijks dutje van 30-60 minuten kan hun focus en geheugen verbeteren.

Volwassenen
Als volwassenen hebben we meestal 7-8 uur slaap per nacht nodig. Onze groei is gestopt, dus we zitten in "onderhoudsmodus". Als je merkt dat je veel meer slaap nodig hebt, kan dat wijzen op een slaapstoornis zoals slaapapneu. Ook blijkt uit onderzoek dat voor 1 uur ’s nachts naar bed gaan helpt om mentale problemen zoals depressie en angst te voorkomen.

Senioren
Vanaf 65 jaar slapen we vaak minder en lichter, doordat de productie van melatonine afneemt. Veel ouderen gaan ook eerder naar bed en worden vroeger wakker. Ondanks deze veranderingen hebben ze nog steeds 7-8 uur slaap per nacht nodig voor een goede gezondheid.

Ontdek meer